Steden NOORD-IERLAND

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

NOORD-IERLAND   
To read about NORTHERN IRELAND in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadBelfast
   Oppervlakte13.843 kmĀ²
   Inwonersca. 1.871.000 (2017)
   Munteenheidpound sterling (GBP)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..uk | GBR | +44

Algemeen

Noord-Ierland is, naast Engeland, Schotland en Wales, een van de vier landstreken van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, en de enige die niet op het eiland Groot-Brittannië ligt. Noord-Ierland is het noordelijke deel van het eiland Ierland en bestaat uit de graafschappen Antrim, Armagh, County Down, Fermanagh, Derry en Tyrone.
In totaal beslaat Noord-Ierland, ook Ulster genoemd, een oppervlakte van 14.148 km2 en dat is ongeveer een derde van de oppervlakte van Nederland en een zesde van de oppervlakte van het gehele Ierse eiland.

Noord-Ierland Satellietfoto Photo:publiek domein

Noord-Ierland grenst in het zuiden en westen aan de Ierland en verder aan de Atlantische Oceaan en aan de Ierse Zee, de Donegalbaai en het Noordkanaal. West-Schotland ligt op het meest nabije punt slecht 21 km van Noord-Ierland. De kustlijn is ca. 362 km lang en loopt van Lough (Lake) Foyle in het noordwesten tot de Mourne Mountains in het zuidoosten.
Van de vele eilandjes voor de kust van Noord-Ierland zijn er een aantal toeristisch interessant, o.a. Tory Island, Rathlin Island en de Copeland Islands (Lighthouse Island, Great Copeland en Mew).

Landschap

Landschappelijk komt Noord-Ierland sterk overeen met de Ierse Republiek. Het heeft spectaculaire rotskusten en baaien, groen heuvelland, hoogveen en veel rivieren. Bovendien bezit Noord-Ierland het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk, Lough Neagh (ca. 390 km2). Andere grote meren zijn Lough Foyle en Lough Erne.
Noord-Ierland bevat drie ‘bergachtige’ streken: de Sperrin Mountains in het noordwesten, het Antrim Plateau langs de noordoost kust en de Mourne Mountains in het zuidoosten. In de Mourne Mountains ligt het hoogste punt van Noord-Ierland: Slieve Donard met 848 meter. Andere ‘hoge’ toppen zijn Slieve Sawel met 683 meter, de Cuilcagh met 640 meter en Slieve Croob met 535 meter.

Slieve Donard, hoogste berg van Noord-IerlandPhoto:Albert Bridge, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

De drie langste rivieren van Noord-Ierland zijn: de River Bann (129 km), de River Blackwater (160 km) en de River Lagan (60 km).

To read about NORTHERN IRELAND in English - click here

NOORD-IERLAND LINKS

Advertenties
• Noord-Ierland Vliegtickets.nl
• Noord-Ierlandt Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Noord-Ierland
• Belfast Vliegtickets Tix.nl
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Noord-Ierland Campings

Nuttige links

Noord-Ierland Reisverslag (N)
Noord-Ierland Startnederland (N+E)
Reisinformatie Noord-ierland (N)
Startpagina Noord-Ierland (N+E)
Telefoongids Verenigd Koninkrijk
Schrijf uw artikel over NOORD-IERLAND

Bronnen

Cahill, M. J. / Northern Ireland
Chelsea House Publishers

Day, C. / North of Ireland
Cadogan

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems