Steden ENGELAND

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

ENGELAND   

Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadLonden
   Oppervlakte130.395 km²
   Inwoners55.619.400 (2017, laatst bekend)
   Munteenheidpond sterling (GBP)
   Tijdsverschil+1
   Web | Code | Tel..uk | GBR | +44

Het toerisme naar het Verenigd Koninkrijk is met een totale waarde van bijna 80 miljard pond een van de belangrijkste economische sectoren geworden. In totaal werken er meer dan 2 miljoen mensen in de toeristische sector, dat is zo’n 7,5% van de totale beroepsbevolking.

Een overtocht naar Engeland is vanuit veel havens mogelijk. Het binnenlandse toerisme bracht echter nog veel meer op, namelijk ca. 61 miljard pond. Londen is met afstand de belangrijkste bestemming. Meer dan de helft van alle toeristen bezoekt minimaal één dag de hoofdstad.

Londen is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Engeland. In Londen staan toeristen in de rij voor een groot aantal attracties. De bekendste zijn Madame Tussauds heeft veel wassen beelden van de groten der aarde. Je kunt volop griezelen bij de London Dungeon. Aan de rivieroever staat het London Eye een reuzenrad met een wijds uitzicht over de stad. Één van de grootste attracties rond Buckingham Palace is het wisselen van de wacht. Bij elk Brits paleis gebeurt dit dagelijks en er wordt een hele ceremonie omheen gehouden. De wachten mogen zich tijdens hun werk niet bewegen, alleen tijdens de wisselceremonie. De plechtigheid bestaat al eeuwen en neemt zo’n drie kwartier in beslag. Elke dag om 11.30 begint de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace in Londen. London Bridge is de brug die we allemaal wel kennen van het Engelse kinderliedje: ‘London Bridge is fallen down’. De brug verbindt de wijken City of Londen en Southwark met elkaar. De eerste brug op deze plaats werd gebouwd door de Romeinen, maar werd vaak vernield, beschadigd, weer opgebouwd, gerestaureerd en verbouwd. Vanaf de 14e eeuw werd het een traditie om de afgehakte hoofden van verraders langs de brug te plaatsen. Pas in 1660 werd er gebroken met deze lugubere gewoonte. Londen Bridge wordt vaak verward met de Tower Bridge. De Tower Bridge is echter imposanter dan London Bridge en werd pas in 1884 voltooid. De Tower Bridge wordt ’s avonds erg mooi verlicht. Beide bruggen zijn erg bijzonder en het is zeker de moeite waard er eens overheen te lopen. Lees meer op de Londen pagina van Landenweb.

Liverpool is een stad aan de oostelijke oever van de rivier de Mersey in Engeland. Bij Liverpool denken de meeste mensen aan twee dingen: de gelijknamige voetbalclub en de stad van de wereldberoemde popgroep The Beatles. De grote toeristenattractie is het maken van een Beatles tour door Liverpool. Veel bedrijven bieden zo’n tour aan, vanaf twee uur tot een hele dag. Je bezoekt het Liverpool van de Beatles en je ziet Penny Lane, Strawberry Fields, The Cavern, The Casbah en alle scholen en huizen waar de Beatles ooit gewoond hebben. Vaak kun je ook een persoonlijk tintje vragen voor je eigen “Magical Mystery Tour”.
Een bijzondere bezienswaardigheidvoor toeristen is Speke Hall, een herenhuis uit de Tudor periode dat ligt in het zuiden van de stad. Het is een van de oudste huizen van Liverpool en het werd gebouwd in 1598. Het gebouw is een van de weinige overgebleven houten Tudor-huizen. De Anglicaanse kathedraal is de grootste kathedraal in Groot-Brittannië en de vijfde grootste ter wereld. De kathedraal is gebouwd in gotische stijl en word beschouwd als een van de grootste gebouwen uit de 20e eeuw. lees meer op de Liverpool pagina van landenweb.

Manchester is een stad en een district in het noordwesten van Engeland. De stad toont een grote verscheidenheid aan architecturale stijlen, variërend van Victoriaanse tot hedendaagse architectuur. De Manchester Town Hall in Albert Square, werd gebouwd in de neo-gotische stijl en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Victoriaanse gebouwen in Engeland. De musea van Manchester stellen objecten ten toon uit de Romeinse geschiedenis en uit het rijke industrieel erfgoed, met nadruk op de rol van de stad in de Industriële Revolutie. Het Manchester museum werd opengesteld voor het publiek in de jaren 1880 en heeft opmerkelijke collecties uit het oude Egypte en mooie natuurhistorische collecties. De Manchester Art Gallery op Mosley Street heeft een uitgebreide permanente collectie Europese schilderkunst. Manchester staat bekend als een stad van sport. Twee Premier League voetbalclubs dragen de naam van de stad, Manchester City en Manchester United. Een bezoek aan een wedstrijd is een hoogtepunt voor veel toeristen. Lees meer op de Manchester pagina van Landenweb.

ENGELAND LINKS

Advertenties
• Engeland Tui Reizen
• Londen met NS Hispee
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Djoser Rondreis Engeland
• Autohuur Engeland
• Engeland Kras Reizen
• Londen Hotels
• Vakantiehuizen in Engeland
• Engeland Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Engeland
• Engeland Vliegtickets.nl
• Engeland Campings
• Engeland Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Campersite Engeland (N)
Dieren in Egeland (N)
Engeland Favorietje (N)
Engeland informatie - Reizendoejezo
Engeland Reisstart (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Engeland(N)
Reizendoejezo – Engeland (N)
Rondreis door Engeland (N)
Startpagina Engeland (N)
Vakantie Engeland Jouwpagina (N+E)
Zuid Engeland Fotoreportage
Artikelen en Reisverhalen over ENGELAND
  Op ontdekking in hotspot Leeds  Schotland
  Mag je graag gokken en reizen  Het perfecte mannenweekend in En..
  Reizen naar Engeland met ferry v..

Bronnen

Allport, A. / England
Chelsea House

Bowden, R. / Groot-Brittannië
Corona

Engeland, Wales
Lannoo

England
Lonely Planet

England
Rough Guides

Fuller, B. / Britain
Marshall Cavendish

Groot-Brittannië
Michelin Reisuitgaven

Locke, T. / Engeland
Van Reemst

Parsons, F.S. / Engeland
Van Reemst,

Schaedtler, K. / Highlights van Engeland en Wales
Gottmer

Somerville, C. / Groot-Brittannië
Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2020
Samensteller: Geert Willems