Landenweb.nl

ENGELAND
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Londen
  Oppervlakte  130.395 km²
  Inwoners  ca. 56,500,000
  (2020)
  Munteenheid  pond sterling
  (GBP)
  Tijdsverschil  +1
  Web  .uk
  Code.  GBR
  Tel.  +44

To read about ENGLAND in English - click here

Vliegtickets vergelijken? Vliegennaar.nl

Steden ENGELAND

Birmingham Liverpool Londen
Manchester

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

EngelandNoord-ierlandSchotland
Wales

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

White Cliffs of Dover EngelandFoto: Immanuel Giel CC 3.0 Unported no changes made

Het toerisme naar het Verenigd Koninkrijk is met een totale waarde van bijna 80 miljard pond een van de belangrijkste economische sectoren geworden. In totaal werken er meer dan 2 miljoen mensen in de toeristische sector, dat is zo’n 7,5% van de totale beroepsbevolking. Een overtocht naar Engeland is vanuit veel havens mogelijk. Het binnenlandse toerisme bracht echter nog veel meer op, namelijk ca. 61 miljard pond. Londen is met afstand de belangrijkste bestemming. Meer dan de helft van alle toeristen bezoekt minimaal één dag de hoofdstad.

Engeland heeft veel toeristische bezienswaardigheden, we beperken ons hier tot een aantal van de bekendste, gevolgd door de verkorte beschrijving van een aantal steden die ook uitgebreid op de stedenpagina's van landenweb beschreven staan.

advertentie

Stonehendge EngelandFoto: Simon Wakefield CC 2.0 Generic no changes made

Stonehenge in de buurt van Salisbury is omgeven door een mysterie. Je ziet hier een kring van megalithische stenen die te dateren zijn omstreeks 2300 voor Christus. Het is bijna zeker dat het monument gebruikt is als begraafplaats, maar het zou ook een gezondheidscentrum kunnen zijn of een offerplaats. Tegenwoordig komen mensen naar deze magische plek om de zonnewende te ervaren.

advertentie

Hadrian's Wall EngelandFoto: Carole Raddato CC 2.0 Generic no changes made

Hadrian's Wall loopt van kust tot kust en markeert de Noordgrens van het Romeinse Rijk. Zoals de naam al aangeeft is de muur gebouwd tijdens de regeerperiode van Keizer Hadrianus. De bouw vond tussen 122 en 128 na christus plaats en was bedoeld als bescherming tegen aanvallen van de Picten. Momenteel is Hadrian's Wall een belangrijke toeristische attractie vanwege het wandelpad dat jaarlijkse vele toeristen trekt.

advertentie

Lake District EngelandFoto: Abbasi1111 CC 3.0 Unported no changes made

In het noorden van Engeland vind je het Lake District, dat is een veel bezocht National Park met de hoogste bergtoppen van Engeland en een zestiental meren, met als bekendste Lake Windermere. In de Victoriaanse tijd was het lake District een reisbestemming voor de elite. De dichters William Wordsworth en Samuel Coleridge woonden hier en stonden bekend als the Lake Poets. Tegenwoordig is het meer en meer een bestemming geworden voor het massatoerisme. Een ander fraai National Park is het Peak district in het midden van Engeland.

advertentie

Land's End, Cornwall, EngelandFoto: Kevin Law CC 2.0 Generic no changes made

Cornwall ligt in het uiterste Zuidwesten van Engeland. Door de passerende Golfstroom heeft Cornwall een erg zacht klimaart er groeien zelfs palmbomen. Het meest westelijke gedeelte heet Land's End en dat is een grote toeristische trekpleister. St Ives is een drukke stad en je vindt er veel galerietjes en een museum ter ere van de grote beeldhouwster Barbara Hepworth. Populair bij wandelaars is het Cornwell Coastal Path waar je de nodige hoogtemeters kunt maken terwijl je geniet van spectaculaire vergezichten. Surfen kun je ook in Corwall, vooral de plaats Newquay is populair.

advertentie

Tower of Londen EngelandFoto: Rafa Esteve CC 3.0 Unported no changes made

Londen is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Engeland. In Londen staan toeristen in de rij voor een groot aantal attracties. De bekendste zijn Madame Tussauds heeft veel wassen beelden van de groten der aarde. Je kunt volop griezelen bij de London Dungeon. Aan de rivieroever staat het London Eye een reuzenrad met een wijds uitzicht over de stad. Één van de grootste attracties rond Buckingham Palace is het wisselen van de wacht. Bij elk Brits paleis gebeurt dit dagelijks en er wordt een hele ceremonie omheen gehouden. De wachten mogen zich tijdens hun werk niet bewegen, alleen tijdens de wisselceremonie. De plechtigheid bestaat al eeuwen en neemt zo’n drie kwartier in beslag. Elke dag om 11.30 begint de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace in Londen. London Bridge is de brug die we allemaal wel kennen van het Engelse kinderliedje: ‘London Bridge is fallen down’. De brug verbindt de wijken City of Londen en Southwark met elkaar. De eerste brug op deze plaats werd gebouwd door de Romeinen, maar werd vaak vernield, beschadigd, weer opgebouwd, gerestaureerd en verbouwd. Vanaf de 14e eeuw werd het een traditie om de afgehakte hoofden van verraders langs de brug te plaatsen. Pas in 1660 werd er gebroken met deze lugubere gewoonte. Londen Bridge wordt vaak verward met de Tower Bridge. De Tower Bridge is echter imposanter dan London Bridge en werd pas in 1884 voltooid. De Tower Bridge wordt ’s avonds erg mooi verlicht. Beide bruggen zijn erg bijzonder en het is zeker de moeite waard er eens overheen te lopen. Lees meer op de Londen pagina van Landenweb.

advertentie

Liverpool EnglandFoto: Beverley Goodwin CC 2.0 Generic no changes made

Liverpool is een stad aan de oostelijke oever van de rivier de Mersey in Engeland. Bij Liverpool denken de meeste mensen aan twee dingen: de gelijknamige voetbalclub en de stad van de wereldberoemde popgroep The Beatles. De grote toeristenattractie is het maken van een Beatles tour door Liverpool. Veel bedrijven bieden zo’n tour aan, vanaf twee uur tot een hele dag. Je bezoekt het Liverpool van de Beatles en je ziet Penny Lane, Strawberry Fields, The Cavern, The Casbah en alle scholen en huizen waar de Beatles ooit gewoond hebben. Vaak kun je ook een persoonlijk tintje vragen voor je eigen “Magical Mystery Tour”.

Een bijzondere bezienswaardigheidvoor toeristen is Speke Hall, een herenhuis uit de Tudor periode dat ligt in het zuiden van de stad. Het is een van de oudste huizen van Liverpool en het werd gebouwd in 1598. Het gebouw is een van de weinige overgebleven houten Tudor-huizen. De Anglicaanse kathedraal is de grootste kathedraal in Groot-Brittannië en de vijfde grootste ter wereld. De kathedraal is gebouwd in gotische stijl en word beschouwd als een van de grootste gebouwen uit de 20e eeuw. lees meer op de Liverpool pagina van landenweb.

Manchester Stadhuis EngelandFoto: Mark Andrew CC 2.0 Generic no changes made

Manchester is een stad en een district in het noordwesten van Engeland. De stad toont een grote verscheidenheid aan architecturale stijlen, variërend van Victoriaanse tot hedendaagse architectuur. De Manchester Town Hall in Albert Square, werd gebouwd in de neo-gotische stijl en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Victoriaanse gebouwen in Engeland. De musea van Manchester stellen objecten ten toon uit de Romeinse geschiedenis en uit het rijke industrieel erfgoed, met nadruk op de rol van de stad in de Industriële Revolutie. Het Manchester museum werd opengesteld voor het publiek in de jaren 1880 en heeft opmerkelijke collecties uit het oude Egypte en mooie natuurhistorische collecties. De Manchester Art Gallery op Mosley Street heeft een uitgebreide permanente collectie Europese schilderkunst. Manchester staat bekend als een stad van sport. Twee Premier League voetbalclubs dragen de naam van de stad, Manchester City en Manchester United. Een bezoek aan een wedstrijd is een hoogtepunt voor veel toeristen. Lees meer op de Manchester pagina van Landenweb.

Birmingham EnglandFoto: Jimmy Guano CC 4.0 International no changes made

Birmingham is een stad en district in de West Midlands County van Engeland en het is de dichtstbevolkte Britse stad na Londen. Doordat Birmingham zich vooral ontwikkelde tijdens de Industriële Revolutie zijn er relatief weinig gebouwen bewaard gebleven uit de vroegere geschiedenis. Daarentegen zijn er veel gebouwen uit de Georgische periode en heeft Birmingham zich ontwikkeld tot een moderne stad met spannende architectuur en een aantal topmusea zoals Birmingham Museum & Art Gallery, vooral bekend vanwege zijn uitstekende collectie Pre-Raphaelitische schilders. Er hangen ook oude meesters, onder meer belangrijke werken van Bellini, Rubens, Canaletto en Claude Monet. The Barber Institute of Fine Arts in Edgbaston, is een van de mooiste kleine kunstgalerijen in de wereld en toont een collectie van uitzonderlijke kwaliteit die de Westerse kunst vertegenwoordigt van de dertiende eeuw tot heden. Het uitgaansleven in Birmingham is vooral geconcentreerd langs de Broad Street en de stad organiseert veel festivals. Lees meer op de Birmingham pagina van Landenweb.

ENGELAND LINKS

Advertenties
• Engeland Tui Reizen
• Londen met NS Hispee
• Goedkoop naar Engeland? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Autohuur Engeland
• Vakantiehuizen in Engeland
• Engeland Hotels
• Djoser Rondreis Engeland
• Camperreizen Engeland
• ANWB vakantie boeken Engeland
• Autoverhuur Sunny Cars Engeland
• Boeken, ook tweedehands, over ENGELAND bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Engeland (N)
Dieren in Egeland (N)
Engeland Favorietje (N)
Engeland informatie - Reizendoejezo
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Engeland(N)
Reizendoejezo – Engeland (N)
Rondreis door Engeland (N)
Startpagina Engeland (N)
Vakantie Engeland Jouwpagina (N+E)
Zuid Engeland Fotoreportage

Bronnen

Allport, A. / England

Chelsea House

Bowden, R. / Groot-Brittannië

Corona

Engeland, Wales

Lannoo

England

Lonely Planet

England

Rough Guides

Fuller, B. / Britain

Marshall Cavendish

Groot-Brittannië

Michelin Reisuitgaven

Locke, T. / Engeland

Van Reemst

Parsons, F.S. / Engeland

Van Reemst,

Schaedtler, K. / Highlights van Engeland en Wales

Gottmer

Somerville, C. / Groot-Brittannië

Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Geert Willems