Populaire bestemmingen FRANKRIJK

DORDOGNE   

De economie van streken als de Dordogne is van oudsher gebaseerd op de agrarische sector en de voedingsmiddelenbranche is dan ook de belangrijkste economische tak van de regio.

Honderdduizenden ganzen en eenden leveren de beroemde en vooral buiten Frankrijk soms omstreden ‘paté de foie gras’ (ganzenlever) en ‘Confit de Canard (geconfijte eend). Dit product wordt verwerkt in fabrieken in plaatsen als Périgueux, Sarlat en Martel. Andere typische producten van de Dordogne zijn aardbeien (ca. 20.000 ton per jaar), appelcider, walnoten (jaarlijkse notenproductie 5000-7000 ton en verder notenolie en notenlikeur), tabak, truffels en wijn (vooral in de Bergeracois: 100.000 hl rode wijn; 210.000 hl witte wijn). Beroemde witte wijnen zijn monbazillac, pécharmant, bergerac, montravel, rosette en saussignac.
De industriële activiteiten zijn bijna te verwaarlozen en staan eigenlijk vooral nog in de traditie van de opbrengst van het land en het oude handwerk. Zo worden in de stad Nontron al sinds de 15e eeuw messen met een heft van bukshout, met de hand gemaakt. De ijzerertsrijke bodem en de rivier de Bandiat zorgden ooit voor een bloeiende metaalindustrie. De messenmakerij is hiervan echter het laatste overblijfsel.

In 1970 werd de nationale postzegeldrukkerij van Parijs naar Perigueux overgebracht. Elk jaar worden er meer dan 3,5 miljard postzegels voor Frankrijk en ca. twintig andere landen gedrukt.
De schoenfabriek van Marbot-Bata in Neuvic is nog steeds een van de belangrijkste werkgevers in de Dordogne.
La Lardin-St-Lazare en Condat-sur-Vézère zijn enorme centra van de papierindustrie.
Naast de streek Sarladais telt Eymet zeer veel conservenfabrieken waar ‘foie gras’ ingeblikt wordt.

Bergerac is het centrum van de Franse tabaksteelt en de wijngaarden beslaan een oppervlakte van ca. 12.000 ha. De hier geproduceerde wijnen mogen het keurmerk Appellation d’Origine Contrôlée voeren, zoals Bergerac, Côtes de Bergerac, Monbazillac, Montravel en Pécharmant. Verder is hier gevestigd de Société des Poudres et Explosifs, een onderneming die cellulosenitraat produceert voor de filmindustrie en voor verf, vernis en kunststoffen.

DORDOGNE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Dordogne
• Dordogne Tui Reizen
• Dordogne Hotels

Nuttige links

Dordogne Reisstart (N)
Dordogne Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk
Artikelen en Reisverhalen over DORDOGNE
  Accommodatie Dordogne  Vakantie Dordogne

Bronnen

Best, J. / Dordogne, Limousin met Quercy en Berry
Gottmer/Becht

Denhez, F. / Dordogne, Lot, Périgord, Quercy
ANWB

Dordogne en Lot-et-Garonne
Lannoo

Dordogne, Périgord : Périgueux, Bergerac, Cahors, Rocamadour
Lannoo

Graaf, G. de / Dordogne, Limousin
ANWB

Hiddema, B. / Dordogne
ANWB

Miller, N. / Dordogne
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems