Landenweb.nl

SICILIE
Economie

To read about SICILY in English - click here

Naar Sicilie met Sunweb

Populaire bestemmingen ITALIE

CampanieLombardijeSardinie
SicilieToscaneUmbrie
Veneto

Economie

Algemeen

Sicilië is economisch gezien een van de zwakkere regio’s van Italië. Industrialisatie en miljarden subsidie van de Europese Unie en Italiaanse overheid hebben tot nu toe nog niet veel geholpen. De werkloosheid, met name onder vrouwen en jongeren, is hoog met ca. 20% van de beroepsbevolking en de inkomens per hoofd van de bevolking zijn laag. Verder heeft maar ca. 40% van de Sicilianen een baan. Dit komt doordat er weinig deeltijdarbeid bestaat en vrouwen te weinig in het arbeidsproces meedoen.

Ca. 10% van de beroepsbevolking werkt in de visserij en de landbouw, ca. 20% in de industrie, en ca. 70% is de dienstverlening waaronder velen in het toerisme.

advertentie

Landbouw, veeteelt en visserij

Het aantal mensen afhankelijk van de landbouw bedroeg in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog meer dan vijftig procent van de beroepsbevolking (nu: ca. 10%). Toch wordt nog ongeveer 80% van het landoppervlak gebruikt voor de landbouw, ca. 2 miljoen hectares. Een belangrijk bestaansmiddel op het eiland is dan ook nog steeds de landbouw; de productie van tarwe, vlas, wijn, olijven, noten, maïs, peulvruchten, groenten en citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen. Andere fruitbomen leveren o.a. perziken, abrikozen, amandelen, mispels en granaatappels op. Het binnenland is het graangebied bij uitstek en wordt de graanschuur van Italië genoemd. De vlakte van Catania en de Conco d’Oro-vallei zijn belangrijke tuinbouwgebieden.

Grootgrondbezit was tot nog niet zo lang geleden gemeengoed op Sicilië, en leverde vele werkloze landarbeiders op. Door landhervormingen is die situatie verbeterd maar nog steeds zijn er veel grootgrondbezitters. Een ander probleem is de lange periode van het grote droogte gevolgd door periodes met hevige neerslag. Dit veroorzaakt vaak grote schade aan de gewassen. De lage prijzen voor het graan vormen op dit moment het grootste probleem voor de landbouw. Dit wordt veroorzaakt door de grote concurrentie uit met name Argentinië en de Verenigde Staten.

De veeteelt is van ondergeschikt belang en is door de irrigatie alleen goed mogelijk in de kustvlakten. Door de afname van de weidegronden in het binnenland loopt ook de geiten- en schapenteelt terug. In het zuidwesten is de visserij van belang. Mazaro del Vallo is de grootste vissershaven van Sicilië en ook de vissersvloot is behoorlijk groot. Zowel in de kustwateren als op volle zee wordt gevist op met name sardines, roodbaars, tonijn en zwaardvissen. De visserij heeft wel te lijden onder de visserijpolitiek (o.a. vangst quota’s) van de Europese Unie.

advertentie

Industrie en mijnbouw

De vondst van aardolie voor de kust bij o.m. de provincies Ragusa en Syracuse in de jaren vijftig heeft geleid tot de vestiging van petrochemische industrie, die ook geïmporteerde grondstoffen verwerkt en exporteert. Mijnbouw en zoutwinning zijn van vroeger uit al de belangrijkste industriële activiteiten, hoewel de laatste jaren van steeds minder belang. De mijnen leverden zwavel en marmer en de zoutpannen (kaliumzout en steenzout) lagen langs de zuidkust. Op het eiland Lípari wordt nog puimsteen gewonnen.

Enkele grote bedrijven zijn ook op Sicilië vertegenwoordigd, zoals Pirelli (banden), Fiat (auto’s), Navali (scheepsbouw), en Thompson (elektronica). Fiat is de grootste industriële werkgever. Er is verder nog een aanzienlijke bouwmaterialen- en voedingsindustrie. Ook papier-, metaal-, en textielindustrie is nog van belang. Industriële centra zijn te vinden bij Syracuse, Palermo, Milazzo en Augusta.

advertentie

Dienstverlening

De dienstensector is de belangrijkste economische sector op Sicilië, met name geconcentreerd in de steden Palermo, Messina en Catania. De overheid is de grootste werkgever naast de spoorwegen en Telecom Italia.

De werkgelegenheid rond Catania is sterk gestegen en komt bijna in zijn geheel voor rekening van de werkgelegenheid in de dienstverlenende sector, maar ook uit de opkomst van het midden- en kleinbedrijf. De bijnaam 'Milaan van het Zuiden' is dan ook niet zonder reden. Verder wordt het toerisme steeds belangrijker.

advertentie

SICILIE LINKS

Advertenties
• Naar Sicilie met Sunweb
• ANWB Fly/Drive Sicilie
• Sicilie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Sicilie
• Autohuur Sicilie
• Bouw je eigen Sicilie Rondreis
• Sicilie Hotels
• Auto huren in Sicilie
• Boeken, ook tweedehands, over SICILIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sicilië (N)
Reizendoejezo - Sicilie (N)
Sicilië Foto's Kees Hulsen
Startpagina Sicilië (N)

Bronnen

Scholten, J. / Sicilië: met de Egadische en Eolische eilanden

Van Reemst

Bausenhardt, H. / Sicilië

Van Reemst

Haan-van de Wiel, W.H. de / Sicilië

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems