Landenweb.nl

SICILIE
Taal

To read about SICILY in English - click here

Naar Sicilie met Sunweb

Populaire bestemmingen ITALIE

CampanieLombardijeSardinie
SicilieToscaneUmbrie
Veneto

Taal

advertentie

Overzicht Romaanse talenPhoto: Koryakov Yuri CC 3.0 Unported no changes made

Het Italiaans is een Romaanse taal en is een directe voortzetting en ontwikkeling van het (vulgair) Latijn. Officieel is Italiaans de taal van Italië en van het Zwitserse kanton Ticino (Tessin), van vier bergdalen in het Zwitserse Graubünden en van de Republiek San Marino. Italiaanse dialecten vindt men op Corsica, aan de Côte d'Azur tot en met Nice, in Monaco en in de stadskernen van Istrië en nog verspreid in het Joegoslavische Dalmatië. Buiten Italië zijn er in Europa ruim 1 miljoen italofonen en in Afrika en Noord- en Zuid-Amerika samen ruim 10 miljoen.

De eerste pogingen tot het scheppen van een geschreven landstaal begonnen met de Siciliaanse dichterschool in de eerste helft 13de eeuw. Door historische en geografische oorzaken, maar vooral door de schrijvers Dante, gevolgd door Petrarca en Boccaccio, heeft het Toscaans, speciaal het Florentijnse idioom daarvan, in de 14de eeuw over alle andere dialecten gezegevierd. Als norm geldt nu de taal van de beschaafde kringen in de Toscaanse steden en die van Rome. De Italiaanse dialecten zijn nog steeds zeer vitaal en men onderscheidt ze o.a. in een Midden- en Zuid-Italiaanse groep waartoe het dialect van Sicilië behoort.

Siciliaans (lu sicilianu, Italiaans: lingua siciliana, ook wel bekend als Siculu of Calabro-Siciliaans) is een Italisch dialect en een Romaanse taal. Het wordt gesproken op het eiland Sicilië en naburige eilanden, in het zuiden en midden van Calabrië, in het zuiden van Apulië, de Salento (waar het bekend staat als Salentino), en Campanië op de Italiaanse schiereiland, waar het Cilentano heet.

Het echte onvervalste Siciliaanse dialect is alleen nog in de wat geïsoleerde gebieden te horen en is te herkennen aan vele u-klanken b.v.:

De naam Sicilia verwijst naar een van de oudste volkeren in de geschiedenis van het eiland, de Siculiërs.

advertentie

SICILIE LINKS

Advertenties
• Naar Sicilie met Sunweb
• ANWB Fly/Drive Sicilie
• Sicilie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Sicilie
• Autohuur Sicilie
• Bouw je eigen Sicilie Rondreis
• Sicilie Hotels
• Auto huren in Sicilie
• Boeken, ook tweedehands, over SICILIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sicilië (N)
Reizendoejezo - Sicilie (N)
Sicilië Foto's Kees Hulsen
Startpagina Sicilië (N)

Bronnen

Scholten, J. / Sicilië: met de Egadische en Eolische eilanden

Van Reemst

Bausenhardt, H. / Sicilië

Van Reemst

Haan-van de Wiel, W.H. de / Sicilië

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems