Landenweb.nl

SICILIE
Planten en Dieren

To read about SICILY in English - click here

Naar Sicilie met Sunweb

Populaire bestemmingen ITALIE

CampanieLombardijeSardinie
SicilieToscaneUmbrie
Veneto

Planten en Dieren

Planten

Door de verschillende klimaatsverhoudingen en bodemgesteldheden wordt de plantenwereld op Sicilië sterk beïnvloed. De planten- en bomenliefhebber komt echter met ca. 3000 soorten volledig aan zijn trekken. Enkele uitsluitend op Sicilië voorkomende soorten zijn de Etna-berk, de Etna-kamille, het Etna- viooltje en de Nebrodi-zilverspar die niet meer in het Nebrodi-gebergte voorkomt, maar alleen nog in Le Madonie.

advertentie
Etna-Berk, SiciliePhoto: Prismatico01 in het publieke domein

De oorspronkelijke vegetatie, eiken- en dennenbossen van Sicilië is bijna geheel verdwenen door houtkap en aanleg van cultuurgrond. Nog maar ca. 5% van de Siciliaanse bodem is met bos bedekt ondanks enkele herbebossingsprojecten. Op dit moment overheerst de mediterrane vegetatie, maar ook Atlantische, subalpiene en subtropische vegetatie komen nog voor. In de mediterrane bossen bij de Siciliaanse Apennijnen is de meest voorkomende boomsoort de altijdgroene steeneik die ook in deze droge omgeving uitstekend gedijt. In deze bossen komen verder nog veel voor de aardbeiboom, de wilde vijg en de wilde olijf. De eveneens altijdgroene kurkeik groeit op wat vochtiger plaatsen. Boven de 700 meter komt de zeldzame donseik voor.

advertentie
Bougainvillea, SiciliePhoto: Castielli CC 2.0 no changes made

Beuken- en kastanjebossen groeien op de Etna, het Nebrodi-gebergte en Le Madonie. In deze bossen vinden we verder tal van plantensoorten zoals brem, bosanemoon, hulst en hazelaar en boomsoorten zoals vijgenboom, acacia, mimosa, amandelboom en olijfboom en de eucalyptus, die in de negentiende eeuw vanuit Australië is ingevoerd. Parasoldennen, zeedennen en Corsicaanse dennen zijn de bekendste naaldbomen. Van de verschillende palmensoorten is alleen de dwergpalm inheems. Opvallend is verder de vijgcactus, de agave en de gehoornde veldsla.

advertentie
Macchia SiciliePhoto: Roberto CC 2.0 no changes made

Het grootste gedeelte van de Siciliaanse vegetatie wordt uitgemaakt door de macchia of maquis. Maquis is een dikke, vaak ondoordringbare heesterachtige vegetatie met o.a. boomdopheide, judasbomen, buxus, gewone wolfsmelk, egelswolfsmelk, hulsteik, cistusroos, mastiek, tijm, lavendel, rozemarijn en kamperfoelie. Bougainvillea, oleander, hibiscus en oleander zijn bekende bloemensoorten.

advertentie

Dieren

De ontbossing en de jacht heeft een desastreuze invloed gehad op de Siciliaanse fauna. Hazen, wilde katten, wezels, bunzings, wilde zwijnen en damherten komen alleen nog maar voor in het Etna-massief en de Siciliaanse Apennijnen.

advertentie
Veel vogels fourageren in Geloi, SiciliePhoto: Manuel Zafarana CC 4.0 no changes made

Vogelsoorten zijn er nog wel genoeg te zien op Sicilië. Bijzonder zijn de scharrelaar, de Europese kanarie, de steenpatrijs, de hop en de bijeneter. Flamingo’s, ooievaars, lepelaars en verschillende reigersoorten zijn overwinteraars. Het aantal roofvogelsoorten is nog redelijk hoog met buizerd, havik, torenvalk en incidenteel steenarend, rode wouw en sperwer.

Er komen acht slangensoorten voor op Sicilië, waaronder de giftige aspisadder, de esculaap en de groene toornslang. De smaragdhagedis, de landschildpad en de zeldzame schijftongkikker zijn bijzondere verschijningen.

advertentie
AspisadderPhoto: Harald van der Ploeg CC 4.0 no changes made

Sicilië telt 22 beschermde natuurgebieden: negentien natuurreservaten, twee regionale natuurparken en één nationaal park, het ca. 590 km2 grote Etna- massief (Parco dell’Etna).

advertentie

SICILIE LINKS

Advertenties
• Naar Sicilie met Sunweb
• ANWB Fly/Drive Sicilie
• Sicilie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Sicilie
• Autohuur Sicilie
• Bouw je eigen Sicilie Rondreis
• Sicilie Hotels
• Auto huren in Sicilie
• Boeken, ook tweedehands, over SICILIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sicilië (N)
Reizendoejezo - Sicilie (N)
Sicilië Foto's Kees Hulsen
Startpagina Sicilië (N)

Bronnen

Scholten, J. / Sicilië: met de Egadische en Eolische eilanden

Van Reemst

Bausenhardt, H. / Sicilië

Van Reemst

Haan-van de Wiel, W.H. de / Sicilië

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems