Populaire bestemmingen ITALIE

SICILIE   

Door de verschillende klimaatsverhoudingen en bodemgesteldheden wordt de plantenwereld op Sicilië sterk beïnvloed. De planten- en bomenliefhebber komt echter met ca. 3000 soorten volledig aan zijn trekken. Enkele uitsluitend op Sicilië voorkomende soorten zijn de Etna-berk, de Etna-kamille, het Etna- viooltje en de Nebrodi-zilverspar die niet meer in het Nebrodi-gebergte voorkomt, maar alleen nog in Le Madonie.
De oorspronkelijke vegetatie, eiken- en dennenbossen van Sicilië is bijna geheel verdwenen door houtkap en aanleg van cultuurgrond. Nog maar ca. 5% van de Siciliaanse bodem is met bos bedekt ondanks enkele herbebossingsprojecten. Op dit moment overheerst de mediterrane vegetatie, maar ook Atlantische, subalpiene en subtropische vegetatie komen nog voor. In de mediterrane bossen bij de Siciliaanse Apennijnen is de meest voorkomende boomsoort de altijdgroene steeneik die ook in deze droge omgeving uitstekend gedijt. In deze bossen komen verder nog veel voor de aardbeiboom, de wilde vijg en de wilde olijf. De eveneens altijdgroene kurkeik groeit op wat vochtiger plaatsen. Boven de 700 meter komt de zeldzame donseik voor.

Beuken- en kastanjebossen groeien op de Etna, het Nebrodi-gebergte en Le Madonie. In deze bossen vinden we verder tal van plantensoorten zoals brem, bosanemoon, hulst en hazelaar en boomsoorten zoals vijgenboom, acacia, mimosa, amandelboom en olijfboom en de eucalyptus, die in de negentiende eeuw vanuit Australië is ingevoerd. Parasoldennen, zeedennen en Corsicaanse dennen zijn de bekendste naaldbomen. Van de verschillende palmensoorten is alleen de dwergpalm inheems. Opvallend is verder de vijgcactus, de agave en de gehoornde veldsla.

Het grootste gedeelte van de Siciliaanse vegetatie wordt uitgemaakt door de macchia of maquis. Maquis is een dikke, vaak ondoordringbare heesterachtige vegetatie met o.a. boomdopheide, judasbomen, buxus, gewone wolfsmelk, egelswolfsmelk, hulsteik, cistusroos, mastiek, tijm, lavendel, rozemarijn en kamperfoelie. Bougainvillea, oleander, hibiscus en oleander zijn bekende bloemensoorten.

De ontbossing en de jacht heeft een desastreuze invloed gehad op de Siciliaanse fauna. Hazen, wilde katten, wezels, bunzings, wilde zwijnen en damherten komen alleen nog maar voor in het Etna-massief en de Siciliaanse Apennijnen.

Vogelsoorten zijn er nog wel genoeg te zien op Sicilië. Bijzonder zijn de scharrelaar, de Europese kanarie, de steenpatrijs, de hop en de bijeneter. Flamingo’s, ooievaars, lepelaars en verschillende reigersoorten zijn overwinteraars. Het aantal roofvogelsoorten is nog redelijk hoog met buizerd, havik, torenvalk en incidenteel steenarend, rode wouw en sperwer.
Er komen acht slangensoorten voor op Sicilië, waaronder de giftige aspisadder, de esculaap en de groene toornslang. De smaragdhagedis, de landschildpad en de zeldzame schijftongkikker zijn bijzondere verschijningen.

Sicilië telt 22 beschermde natuurgebieden: negentien natuurreservaten, twee regionale natuurparken en één nationaal park, het ca. 590 km2 grote Etna- massief (Parco dell’Etna).

SICILIE LINKS

Advertenties
• Naar Sicilie met Sunweb
• Sicilie Vliegtickets.nl
• D-Reizen Sicili
• Autohuur Sicilie
• Sicilie Tui Reizen
• Sicilie Hotels
• Palermo Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Sicilië
• Sicilië Campings

Nuttige links

Reisinformatie Sicilië (N)
Reizendoejezo - Sicilie (N)
Sicilië Foto's Kees Hulsen
Startpagina Sicilië (N)
Artikelen en Reisverhalen over SICILIE
  Een fietstocht op het zonnige Si..

Bronnen

Scholten, J. / Sicilië: met de Egadische en Eolische eilanden
Van Reemst

Bausenhardt, H. / Sicilië
Van Reemst

Haan-van de Wiel, W.H. de / Sicilië
Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems