Landenweb.nl

FILIPPIJNEN
Godsdienst

To read about PHILIPPINES in English - click here

Steden FILIPPIJNEN

Manilla

Godsdienst

advertentie

Goede vrijdag viering FilippijnenPhoto: Itolethetv CC 2.0 Generic no changes made

Dat de meerderheid van de Filippino’s het rooms-katholieke geloof aanhangt, is een rechtstreeks gevolg van de Spaanse koloniale overheersing en het daarmee samenhangende missiewerk. In de praktijk van alledag betekende het dat allerlei aspecten van het christendom verweven werden met de animistische tradities en gewoonten.

Ca. 83% van de bevolking is rooms-katholiek en het totale aantal christenen bedraagt zelfs 94%. De Filippijnen onderscheiden zich wat dit betreft van alle landen in Zuidoost-Azië, want daar hangt men vooral religies als de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme aan.

Begin 20e eeuw ontstonden er verschillende andere christelijke geloofsrichtingen, waarvan de belangrijkste van Filippijnse oorsprong waren.

advertentie

Iglesia Filipina IndependientePhoto: KisekiLacroix CC 4.0 International no changes made

In 1902 werd door Gregorio Aglipay de Iglesia Filipina Independiente (Onafhankelijke Kerk van de Filippijnen) opgericht, als een afsplitsing van de officiële Roomse Kerk. Ongeveer 4% van de bevolking hangt deze katholieke variant aan, die los staat van het Vaticaan, maar zich wel houdt aan de rooms-katholieke liturgie. Ca. 1% van de bevolking is aanhanger van de protestantse Iglesia ni Kristo, in 1914 opgericht door Felix Manalo. Deze geloofsrichting is sterk beïnvloed door het Amerikaanse protestantisme.

Met name vanuit de Verenigde Staten vestigden zich op de Filippijnen kleine groepen methodisten, baptisten en presbyterianen.

Al lang voordat het katholicisme haar intrede deed op de eilanden van de Filippijnen, was de islam daar al doorgedrongen. Het katholicisme heeft de islam teruggedrongen tot de eilanden van de Sulu-archipel en delen van Palawan en Mindanao. De moslimminderheid op deze zuidelijke eilanden bedraagt in totaal 4,6% van de bevolking.

Filippino’s van Chinese afkomst hangen het taoïsme en het boeddhisme aan; immigranten uit India vormen een hindoeïstische minderheid. De traditionele animistische gewoonten en gebruiken worden nog maar door een kleine minderheid van de Filippino’s aangehangen.

FILIPPIJNEN LINKS

Advertenties
• Filippijnen Vliegtickets.nl
• Hotels Filippijnen
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over FILIPPIJNEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Filippijnen (N)
Duiken op de Filippijnen (N)
Filippijnen Reisstart (N+E)
Reisinformatie Filipijnen (N)
Reizendoejezo – Filippijnen (N)
Telefoongids Filippijnen
Willgoto Filippijnen (N)