Steden FILIPPIJNEN

FILIPPIJNEN   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Dat de meerderheid van de Filippino’s het rooms-katholieke geloof aanhangt, is een rechtstreeks gevolg van de Spaanse koloniale overheersing en het daarmee samenhangende missiewerk. In de praktijk van alledag betekende het dat allerlei aspecten van het christendom verweven werden met de animistische tradities en gewoonten.
Ca. 83% van de bevolking is rooms-katholiek en het totale aantal christenen bedraagt zelfs 94%. De Filippijnen onderscheiden zich wat dit betreft van alle landen in Zuidoost-Azië, want daar hangt men vooral religies als de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme aan.
Begin 20e eeuw ontstonden er verschillende andere christelijke geloofsrichtingen, waarvan de belangrijkste van Filippijnse oorsprong waren. In 1902 werd door Gregorio Aglipay de Iglesia Filipina Independiente (Onafhankelijke Kerk van de Filippijnen) opgericht, als een afsplitsing van de officiële Roomse Kerk. Ongeveer 4% van de bevolking hangt deze katholieke variant aan, die los staat van het Vaticaan, maar zich wel houdt aan de rooms-katholieke liturgie. Ca. 1% van de bevolking is aanhanger van de protestantse Iglesia ni Kristo, in 1914 opgericht door Felix Manalo. Deze geloofsrichting is sterk beïnvloed door het Amerikaanse protestantisme.
Met name vanuit de Verenigde Staten vestigden zich op de Filippijnen kleine groepen methodisten, baptisten en presbyterianen.
Al lang voordat het katholicisme haar intrede deed op de eilanden van de Filippijnen, was de islam daar al doorgedrongen. Het katholicisme heeft de islam teruggedrongen tot de eilanden van de Sulu-archipel en delen van Palawan en Mindanao. De moslimminderheid op deze zuidelijke eilanden bedraagt in totaal 4,6% van de bevolking.
Filippino’s van Chinese afkomst hangen het taoïsme en het boeddhisme aan; immigranten uit India vormen een hindoeïstische minderheid. De traditionele animistische gewoonten en gebruiken worden nog maar door een kleine minderheid van de Filippino’s aangehangen.

FILIPPIJNEN LINKS

Advertenties
• Filippijnen Vliegtickets.nl
• Hotels Filippijnen
• Filippijnen Vliegtickets WTC
• Manilla Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren bij de Filippijnen (N)
Duiken op de Filippijnen (N)
Filippijnen Reisstart (N+E)
Reisinformatie Filipijnen (N)
Reizendoejezo – Filippijnen (N)
Telefoongids Filippijnen
Willgoto Filippijnen (N)
Artikelen en Reisverhalen over FILIPPIJNEN
  Verslag van een duikvakantie  rondreis MH22

Bronnen

Filippijnen
Het Spectrum

Philippines
Lonely Planet

Poppe, D. / Reishandboek Filippijnen
Elmar

Rodell, P.A. / Culture and customs of the Philippines
Greenwood Press

Wee, J. / Philippines
Chelsea House

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems