Landenweb.nl

NIEUW-ZEELAND
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Maori
  Hoofdstad  Wellington
  Oppervlakte  270.534 km²
  Inwoners  4,889,301
  (2021)
  Munteenheid  Nieuw-Zeelandse dollar
  (NZD)
  Tijdsverschil  +11
  Web  .nz
  Code.  NZE
  Tel.  +64

To read about NEW ZEALAND in English - click here

Koop hier uw visum naar Nieuw-Zeeland

Steden NIEUW-ZEELAND

Auckland Christchurch Wellington

Geografie en Landschap

Geografie

Nieuw-Zeeland (officieel: Dominion of New Zealand), is een constitutionele monarchie in de Grote Oceaan, lid van het Britse Gemenebest en behoort bij het werelddeel Oceanië.

advertentie

Nieuw-Zeeland SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De totale landoppervlakte is 267.515 km² en de totale kustlijn bedraagt 15.134 kilometer. Nieuw-Zeeland omvat het Noordeiland (115.000 km² en in het Maori: Maui), het Zuideiland (151.000 km² en in het Maori: Pounamu), Stewarteiland (1735 km²), de Chathameilanden (963 km²) en een aantal kleinere onbewoonde eilanden (totaal 320 km2) zoals, Campbell, Bounty, Antipodes, Auckland, Snares en Kermadec.

Daarnaast zijn er overzeese gebieden die onder de jurisdictie van Nieuw-Zeeland vallen, te weten de Tokelau-eilanden en de Ross Dependency in het Antarctisch gebied, en de zelfbesturende overzeese gebieden de Cookeilanden en het eiland Niue.

Nieuw-Zeeland is bijna acht keer zo groot als Nederland en ongeveer net zo groot als Groot-Brittannië. Australië ligt op 2200 kilometer afstand en de twee landen worden door de Tasman-zee van elkaar gescheiden. Tussen Noord- en Zuideiland ligt de Straat Cook. Tussen Zuideiland en Stewart Island ligt de Straat Foveaux.

Het meest noordelijke punt van Nieuw-Zeeland zijn de Surville Cliffs op het Noordeiland. Het meest zuidelijke punt is de zuidwestkaap van het eiland Stewart. De afstand tussen deze twee punten bedraagt ca. 1600 kilometer. De maximum-breedte bedraagt ca. 450 kilometer op het Noordeiland. Nieuw-Zeeland ligt precies halverwege de evenaar en de Zuidpool. Wellington is de meest zuidelijke hoofdstad ter wereld.

advertentie

Surville Cliffs, noordelijkste punt van Nieuw-ZeelandPhoto: LawrieM CC 4.0 International no changes made

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden raakte Nieuw-Zeeland los van het Australische gedeelte van het supercontinent Gondwana, dat bestond uit Zuid-Amerika, Antarctica, Afrika en Australie. Nieuw-Zeeland ligt nu op de grens van de twee grootste tektonische schollen ter wereld. Op de Australische schol liggen het Noordeiland en het westelijke deel van Zuideiland. Op de Pacifische schol liggen het oostelijke en zuidelijke deel van Zuideiland. Ca. 10 miljoen jaar bewogen de beide schollen over elkaar heen en ontstonden de bergen op Zuideiland. De meeste heuvels en bergen op Noordeiland zijn van vulkanische oorsprong. Verschillende eilanden voor de kust van Zuideiland zijn ook van vulkanische oorsprong. Gebergtevorming vindt nog steeds plaats door vulkanisme en het langs elkaar bewegen van de twee schollen, en regelmatig komen er dan ook lichte en zware aardbevingen voor.

advertentie

Landschap

Driekwart van de oppervlakte van Nieuw-Zeeland ligt boven de 200 meter. Verder zijn het Noord- en Zuideiland bergachtig. De hoogste top is Mount Cook (3764 meter) in de Nieuwzeelandse Alpen op het Zuideiland. Andere hoge bergen zijn Mount Dampier (3440 meter) en de Mount Tasman (3499 meter). In totaal zijn er 223 toppen met hoogten van meer dan 2300 meter. Verspreid over Noordeiland staan indrukwekkende kraterkegels: aan de westkust Mount Egmont (2518 meter), uitgedoofd en zwaar bebost; oostelijker de nog werkzame Ruapehu (2797 meter), de Ngauruhoe (2291 meter), met soms stoom- en gaswerking, en de Tongariro (1986 meter). De laatste grote uitbarsting van de Ruapehu dateert van 1997. In de Zuidelijke Alpen liggen een aantal spectaculaire gletsjers. De grootste gletsjer van het zuidelijk halfrond buiten Antarctica is de Tasman-gletsjer die meer dan 28 kilometer lang is. De Franz Josef-gletsjer en de Fox-gletsjer omvatten een gebied van meer dan 4000 hectares.

De kustlijnen zijn vrij regelmatig van vorm met alleen een aantal diepe fjorden aan de westkust van Zuideiland. De Dusky Sound is met 44 kilometer de langste fjord van het land. Deze fjorden zijn ontstaan na het stijgen van de zeespiegel, toen de valleien in de ijstijden met water werden overspoeld. In dit gebied ligt ook de Sutherland-waterval die zich 580 meter naar beneden stort. De westkust van het Noord- en Zuideiland kennen hoge zandduinen, spectaculaire rotsformaties en klifachtige kusten.

advertentie

Dusky Sound, langste fjord van Nieuw-ZeelandPhoto: Gérard Janot CC 3.0 Unported no changes made

Op het Zuideiland liggen ook de zogenaamde Punakaiki Pancakerocks, een naam die voor zich spreekt. De oostkust van beide eilanden kenmerkt zich door soms prachtige zandstranden en mooie baaien en de zee is hier veel kalmer dan aan de westkust. In het subtropische noorden liggen in de Bay of Islands de mooiste zandstranden van Nieuw-Zeeland en tevens ca. 150 kleine, veelal onbewoonde eilandjes.

Vele gletsjerdalen zijn sinds de ijstijden gevuld met regen- en smeltwater. In de Zuidelijke Alpen en in Fiordland liggen daardoor enkele grote meren waaronder de meren Pukaki, Wanaka, Wakatipu en Manapouri. Rondom het grote Taupomeer ligt nog een zeer actieve centrale zone. Behalve kortdurende lava-uitvloeiingen zijn er in deze door"puimsteen" bedekte vlakte van maximaal 600 meter hoogte vele kokende springbronnen. Lake Hauroko is het diepste meer van Nieuw-Zeeland (462 meter).

In de Plentybaai ligt de zeer actieve vulkaan White Island waar voortdurend hoge aswolken de lucht in geslingerd worden. In het Whakarewarewa-park komen veel spuitende geisers, kokende modderpoelen, warmwaterbronnen en dampende rotsformaties voor. Het grootste warmwatermeer ter wereld ligt in de Waimangu Thermal Valley. De geiser Lady Knox spuit 's morgens om kwart over tien tot hoogtes van meer dan twintig meter. De grootste geiser van Nieuw-Zeeland is de"Pohutu", die een fontein van 30 meter omhoogspuit.De vele rivieren zijn alle kort en door het grote verval vaak onbevaarbaar, maar daardoor zeer geschikt voor hydro-elektrische energieopwekking, vooral in samenhang met de talrijke hooggelegen meren, die dienen als waterreservoir.

advertentie

Pohutu geiser, Nieuw-ZeelandPhoto: Carl Lindberg CC 3.0 Unporte no changes made

De langste rivier van het land is de Waikato Rivier (425 km) op het Noordeiland. De langste bevaarbare rivier is de Whanganui rivier, ook op het Noordeiland. Nieuw-Zeeland heeft ook nog fantastische grottenstelsels te bieden. Op het Noordeiland bijvoorbeeld de Waitomo-grotten en op het Zuideiland de glimwormgrotten van Te Anau en de Ngarua-grotten.

advertentie

NIEUW-ZEELAND LINKS

Advertenties
• Nieuw-Zeeland verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Vliegtickets Nieuw Zeeland
• Bouw je eigen Nieuw-Zeeland Rondreis
• Nieuw-Zeeland
• Camperreizen Nieuw-Zeeland
• Auckland Hotels
• Rondreizen Nieuw-Zeeland
• Auto huren in Nieuw-Zeeland
• Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland
• Boeken, ook tweedehands, over NIEUW-ZEELAND bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Nieuw-Zeeland (N)
Dieren in Nieuw-Zeeland (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Nieuw-Zeland N)
Nieuw-Zeeland Foto's
Nieuw-Zeeland Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Nieuw-Zeeland (N)
Rondreis Nieuw-Zeeland (N)

Bronnen

Driessen, J. / Reishandboek Nieuw-Zeeland

Elmar

Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland

Lannoo

Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland

Elmar

Hanna, N. / Nieuw-Zeeland

Kosmos-Z&K

Harper, L. / New Zealand

Rough Guides

New Zealand

Macmillan

Te gast in Nieuw-Zeeland

Informatie Verre Reizen

Williams, J. / New Zealand

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems