Landenweb.nl

TANZANIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Swahili
  Hoofdstad  Dodoma
  Oppervlakte  945.087 km²
  Inwoners  62,710,097
  (2021)
  Munteenheid  Tanzaniaanse shilling
  (TZS)
  Tijdsverschil  +2
  Web  .tz
  Code.  TZA
  Tel.  +255

To read about TANZANIA in English - click here

Tanzania verre reizen van ANWB

Populaire bestemmingen TANZANIA

PembaZanzibar

Geografie en Landschap

Geografie

Tanzania (officieel in het Swahili: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania = Verenigde Republiek van Tanzania) is een republiek in Oost-Afrika en bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar (eigenlijk Unguja) en Pemba. De Mafia-archipel wordt gevormd door het 50 km lange eiland Mafia, een dozijn kleinere eilanden en ontelbare koraalrotsen.

advertentie

Tanzania: SatellietfotoFoto: Publiek domein

Tanzania grenst in het noorden aan Kenia (769 km) en Uganda (396 km), in het zuiden aan Mozambique (756 km), Malawi (475 km) en Zambia (338 km) en in het westen aan de Democratische Republiek Congo (459 km), Rwanda (217 km) en Burundi (451 km). Tanzania grenst in het oosten in zijn geheel aan de Indische Oceaan en ook de andere grenzen bestaan voor een groot deel uit water: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi, terwijl de grens met Mozambique gevormd wordt door de rivier de Rovuma.

De totale oppervlakte van Tanzania bedraagt 945.087 km2 en daarmee is Tanzania ongeveer 22,5 keer zo groot als Nederland of net zo groot als Frankrijk, Duitsland en België samen. Het is tevens het grootste land van Oost-Afrika. De grootste noord-zuid afstand (Moshi-Songea) bedraagt meer dan 1300 kilometer, de grootste oost-west afstand (Dar es Salaam-Kigoma) bedraagt meer dan 1600 kilometer.

advertentie

Landschap

advertentie

Great Rift Valley TanzaniaFoto: Sachi Gahan CC 2.0 Generic no changes made

Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. Zeer bepalend is de Grote Afrikaanse Slenk of Great Rift Valley, die ontstaat in Turkije en via de Dode en de Rode Zee naar Ethiopië loopt en zich splitst in een oostelijk en westelijk gedeelte. De westelijke arm van de slenk komt via Uganda naar Tanzania; de oostelijke arm komt via Kenia Tanzania binnen. Nadat de armen van de slenk Tanzania verlaten komen ze weer samen in Malawi, en eindigen voor de kust van Mozambique. De totale lengte van de Great Rift Valley bedraagt meer dan 9700 kilometer.

Als gevolg van het ontstaan van de Great Rift valley ontstonden er ook verschillende grote meren, waaronder Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika, waar op 1430 meter diepte het laagste punt van Afrika te vinden is.

Tanzania kent vele grote en kleine rivieren, die echter geen van allen bevaarbaar zijn. Een aantal rivieren watert af op zoutmeren; de Pangani, Ruvu, Rufiji en Rovuma monden uit in de Indische Oceaan; de Kagera in de Middellandse Zee en de Malagarasi in de Atlantische Oceaan. Door de vele rivieren en meren heeft Tanzania meer oppervlaktewater dan welk land ook op het continent Afrika.

Door het aanwezige vulkanisme is op de grens met Kenia Afrika’s hoogste berg, de vulkaan Kilimanjaro (5895 meter) ontstaan. Tanzania telt nog één werkende (strato)vulkaan in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’. De berg is 2890 meter hoog met uitbarstingen in 1917, 1926, 1940 en 1966-67 en de krater vult zich sinds 1983 met lava. Mount Meru is de op vier na hoogste berg van Afrika.

Tanzania kent verder een vrij smalle kuststrook en een vlak tot licht heuvelachtig centraal plateau met een gemiddelde hoogte van 1200 meter. Het overheersende landschap in Tanzania is de savanne (o.a. in het Serengeti-natuurreservaat); een landschap met vooral grasland en hier en daar een boom. Verder bestaat het landschap uit steppe en tropisch bos.

De Ambori-grotten vormen het grootste grottenstelsel van Oost-Afrika met tien grotten die toegang geven tot een netwerk van kalkstenen tunnels dat naar schatting 200 km lang zou zijn. De grootste grotten zijn dertien meter hoog.

Hoogste bergen

Mount Kilimanjaro5.895 meter
Mount Meru4.566 meter
Mount Rungwe2.960 meter
Uluguru Mountains2.648 meter
Rubeho Mountains2.576 meter
Livingstone Mountains2.521 meter
Mbizi Mountain2.418 meter
Mahari Mountain2.373 meter
Usambara Mountains2.300 meter

advertentie

Lake Victoria, TanzaniaFoto: Mandiafrika CC 3.0 Unported no changes made

LAKE VICTORIA (oorspronkelijke naam: Nyanza)

Lake Victoria dankt zijn naam aan de ontdekkingsreiziger John Hanning Speke, die in 1858 als eerste Europeaan het meer aanschouwde en het vernoemde naar koningin Victoria van Engeland.

De oppervlakte van het grootste meer van Afrika bedraagt 69.484 km2, en het meer is daarmee ongeveer net zo groot als Nederland en België samen. De maximale noord-zuidlengte is 337 km; de maximale oost-westbreedte 240 km. De totale kustlijn bedraagt 3220 km en het meer wordt omgeven door Kenia, Uganda, en Tanzania.

Het meer ligt meer dan 1100 meter boven zeeniveau en is maximaal 81 meter diep. Lake Victoria is een belangrijke bron voor de Nijl en wordt zelf gevoed door regenwater en door drie grote rivieren: de Kagera, de Katonga en de Mara. In het meer liggen tientallen eilanden, waarvan Ukerewe het grootste is en verder het bij toeristen onbekende Rubondo Island National Park. In dit park leeft de sitatoenga, een antilopesoort die elders bijna niet meer voorkomt.

Aan het meer liggen enkele belangrijke havenplaatsen: Mwanza, Bukoba en Musoma. Lake Victoria is het op een na grootste zoetwatermeer ter wereld, na het Titicacameer op de grens van Bolivia en Peru in Zuid-Amerika.

Vijftig jaar geleden bestond 80% van de vispopulatie in het meer uit cichliden, nu is dat nog maar 1%. Veel van de 200 inheemse cichlidensoorten zijn opgevreten door de uitgezette nijlbaars en ook het dumpen van chemisch afval en de daling van de zuurstof in het water hebben een vernietigende uitwerking gehad.

LAKE TANGANYIKA

Het Tanganyikameer is met 1550 meter diepte het op één na diepste meer ter wereld, na het Bajkalmeer in Rusland (1637 m).

Er leven naar schatting 1000 vooral inheemse soorten vis in het gigantische meer. Kigoma is de grootste stad langs de Tanzaniaanse oevers. Net boven deze stad ligt het Gombe Stream Natuional Park, met 52 km2 Tanzania’s kleinste nationale aprk en bekend geworden door het chimpansee-onderzoekproject van Jane Goodall.

advertentie

Kilimanjaro TanzaniaFoto: Charles Asik CC 2.0 Generic no changes made

KILIMANJARO

De Kilimanjaro, de hoogste berg van het continent Afrika, heeft eigenlijk drie toppen, waarvan de Kibo met 5895 meter de hoogste is. De Mawenzi is 5149 meter hoog en de Shira ‘maar’ 3962 meter. De drie toppen zijn eigenlijk drie vulkanen, waarvan de laatste erupties dateren van 100.000 jaar geleden. De krater van de Kibo is 200 meter diep en bevat nog actieve fumarolen (= damp- en gasbron in een vulkaan).

Op 6 oktober 1889 werd de Kilimanjaro voor het eerst bedwongen door de Duitse bergbeklimmers Hans Meyer en Ludwig Purtscheller.

De hellingen van de Kilimanjaro zijn zeer vruchtbaar en tot 1400 meter groeien er vele gewassen. De laagste delen van de berg bestaan uit savanne, vanaf 1800 meter is er dichtbegroeid bos. Boven de 3000 meter, de vorstgrens, groeit niet veel meer. De top bestaat uit sneeuw en ijs.

De Chagga-stam bevolkt al sinds vele eeuwen de hellingen van de Kilimanjaro. Het Kilimanjaro National Park beslaat een gebied van 760 km2.

advertentie

Ngorongoro krater TanzaniaFoto: Sachi Gahan CC 2.0 Generic no changes made

NGORONGORO-KRATER

De Ngorongoro-krater is de grootste nog intacte caldeira (= door instorting gevormde trechtervormige krater in een vulkaan) ter wereld, met een doorsnede van ca. 18 kilometer, een oppervlakte van 260 km2 en een kraterwand die maximaal meer dan 600 meter hoog is.

De krater wordt bewoond door ca. 40.000 Maasai, die 200 jaar geleden de Mbulu en Datoga verdreven. In 1951 werd het gebied van de krater ingelijfd bij het Serengeti National Park en vanaf 1978 verklaarde UNESCO de krater tot werelderfgoed van de mensheid.

De krater ligt in het Ngorongoro-reservaat (Ngorongoro Game Reserve; 8000 km2) en er leven naar schatting 30.000 dieren in de krater. Daarmee is dit een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld.

Een opmerkelijk verschijnsel vormen de ‘shifting sands’, een soort duin, ca. 30.000 jaar geleden tijdens een uitbarsting van de vulkaan Ol Donyo Lengai gevormd uit as. Elk jaar, gedurende het droge seizoen, verplaatst de 100 meter lange en 9 meter hoge ‘duin’ van as en zand gemiddeld ca. 17 meter in oostelijke richting.

advertentie

TANZANIA LINKS

Advertenties
• Tanzania verre reizen van ANWB
• Vliegtickets Tanzania | VliegenNaar.nl
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Tanzania Rondreis
• Tanzania Tui Reizen
• Rondreizen Tanzania
• Auto huren in Tanzania
• Djoser Rondreizen Tanzania
• Hotels Tanzania
• Boeken, ook tweedehands, over TANZANIA bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Tanzania (N)
Reisinformatie Tanzania (N)
Reisverslag Tanzania (N+E)
Rondreis Tanzania (N)
Tanzania Foto's
Tanzania informatie - Reizendoejezo (N)
Vakantiebestemming.info Tanzania (N)

Bronnen

Heale, J. / Tanzania

Marshall Cavendish

Tanzania

Cambium

Vlugt, B. / Kenia, Tanzania, Zanzibar

Gottmer/Becht

Waard, P. de / Reishandboek Tanzania

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems