Landenweb.nl

TANZANIA
Economie

To read about TANZANIA in English - click here

Tanzania verre reizen van ANWB

Populaire bestemmingen TANZANIA

PembaZanzibar

Economie

Algemeen

advertentie

Dar Es Salaam economisch centrum van TanzaniaFoto: Davis Stanley CC 2.0 Generic no changes made

Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw gold Tanzania als een model-ontwikkelingsland, onder andere door de grote bedragen aan ontwikkelingshulp uit het buitenland. Aan het begin van de jaren tachtig sloeg het economisch verval echter toe door prijsdalingen op de wereldmarkt van belangrijke exportproducten als koffie en katoen en een onderontwikkelde transport- en communicatiesector als voornaamste oorzaak. In 1986 werd een hervormingsakkoord met het IMF en de Wereldbank getekend, waarbij de landbouwsector als basis en motor van de ontwikkeling in andere sectoren moest dienen. De liberalisering van de economie werd in gang gezet en buitenlandse investeringen werden aangemoedigd. De ontwikkelingen verlopen echter nog steeds erg traag.

Eind jaren negentig nam de economie een negatieve wending door een sterke daling van de export. Tanzania kreeg in 1999 wel de status van Heavily Indebted Poor Country verstrekt door het IMF. Hierdoor volgde een kwijtschelding van de buitenlandse schuld.

Doordat de economie voor een kwart afhankelijk is van de agrarische sector, is de economie zeer kwetsbaar. 80% van de beroepsbevolking is werkzaam in de land-, tuin- en bosbouw en de veeteelt en visserij. Zware regenval of extreme droogte zorgen voor een sterk verminderde productie die de economische groei weer afzwakt.

In de East African Development Strategy zijn Tanzania, Kenia en Uganda overeengekomen dat een douane-unie en een gemeenschappelijke markt zal worden gerealiseerd.

Ondanks alles is Tanzania momenteel één van de armste landen ter wereld, waar een vijfde van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Het grootste deel van de arme bevolking woont op het platteland, maar ook het aantal armen in de steden groeit snel.

Naar schatting heeft maar ca. de helft van de bevolking schoon drinkwater en ziekten als malaria, tuberculose, diarree en infecties komen veelvuldig voor. Het hoge sterftecijfer wordt bovendien nog negatief beïnvloed door aids; naar schatting is bijna 10% van de bevolking seropositief, vooral de leeftijdsgroep tussen 15 en 49 jaar. de laatste jaren trekt de economische groei aan met gemiddeld 6-7% per jaar (2017). Het BNP per hoofd van de bevolking bedraagt $ 3.200 (2017).

Landbouw, veeteelt, bosbouw en visserij

advertentie

Rijstoogst TanzaniaFoto: Michaelgoima CC 4.0 International no changes made

De agrarische sector draagt voor ca. 23,4% bij aan het bnp (2017) en biedt aan 66,9%van de beroepsbevolking werkgelegenheid. Naast zelfvoorziening draagt deze sector voor een groot deel bij aan de exportinkomsten. De meeste boeren hebben een stukje land van maximaal 2 ha. Belangrijke landbouwgebieden zijn de kustvlakte, de gebieden met vulkanische bodem in het noorden rond Tanga, Moshi en Arusha. Verder nog het gebied rond het Victoriameer en het zuidwesten.

De belangrijkste agrarische exportproducten zijn koffie, katoen, thee en cashewnoten. De eens bloeiende sisalproductie in de provincie Morogoro stortte in de jaren tachtig ineen. De bloementeelt is een relatief nieuwe commerciële markt, zowel voor de productie van zaad als voor de export van snijbloemen naar Europa. Onder andere op de hellingen van de Ngorongoro-hooglanden wordt tarwe verbouwd, terwijl in de drogere gebieden veel maïs wordt geproduceerd. In de kustgebieden wordt op de commerciële kokosplantages kopra geoogst, waaruit kokosolie, kokoskoek voor vee en andere bijproducten worden gewonnen.

De omgeving van Moshi en dan met name het lagergelegen gebied rond de Kilimanjaro, is wereldberoemd door de Arabica koffie, de beste koffie die in Tanzania verbouwd wordt. De meeste plantages zijn eigendom van leden van de Chagga-stam.

Op Zanzibar en met name Pemba worden kruidnagelen verbouwd, ca 80% van de wereldproductie. Op Pemba worden ook nog op vrij grote schaal vanille, gember, nootmuskaat en citroengras verbouwd.

De veehouderij komt voornamelijk in het noorden en het centrale hoogland voor en wordt door nomaden, voornamelijk voor eigen gebruik, bedreven.

Ca. 45% van het land is met bos bedekt, dat slechts voor een klein deel op commercieel verantwoorde wijze geëxploiteerd kan worden. Van belang voor de export zijn ebbe-, mahonie- en sandelhout; bijproducten zijn bijenwas, hars en gummi. Omdat steeds meer land wordt vrijgemaakt voor landbouw en de productie van brandhout en houtskool, vormt de ontbossing een steeds groter probleem.

Tanzania heeft voldoende visrijke wateren, maar een tekort aan moderne schepen en verwerkingscapaciteit. Van de visserij is de binnenvisserij op het Victoriameer en het Tanganyikameer van belang. In Kibirizi en Kigoma langs het Victoriameer is de sardinevisserij de belangrijkste bedrijfstak. Hoewel tilapia het meest wordt gegeten, is nijlbaars, die pas in 1956 in het Victoriameer werd uitgezet, goed voor 75% van de totale vangst.

De zeevisserij is nog weinig ontwikkeld. Langs de kust is een levendige binnenlandse handel in diepzeevis ontstaan, waaronder marlijn en tonijn, maar ook octopus, krab en snapper.

Mijnbouw

advertentie

Natuurlijke hulpbronnen TanzaniaFoto: Shakki CC 3.0 Unported no changes made

De winning van delfstoffen is in handen van de State Mining Corporation, maar draagt nog niet veel bij aan het bnp, hoewel het een van de snelst groeiende sectoren in de Tanzaniaanse economie is. De bodem van Tanzania bevat vele delfstoffen, waaronder steenkool, ijzererts, diamant, goud, tanzaniet, zout, gipsnikkel en kobalt. Bedrijven uit westerse landen hebben recent grote investeringen in de mijnbouwsector gedaan. Zo is de grote goudmijn van Bulyanhulu in Canadese handen en verdwijnt een groot deel van de winst naar het buitenland. De plaatselijke gemeenschappen profiteren dus maar bar weinig en dat leidde al regelmatig tot relletjes en zelfs bloedige confrontaties.

Het grote aantal mijnen in Tanzania produceert voornamelijk goud. Tanzania beschikt over de op twee na grootste goudmijn van Afrika, met een opbrengst van ruim 10.000 kilo per jaar.

Tanzaniet is een lichtbruine halfedelsteen, die pas in 1967 ontdekt werd. Na verwarming verandert de steen in een prachtige paars-blauwe kleur. In Mererani staat de enige mijn ter wereld die tanzaniet produceert. De Verenigde Staten is met 80% de grootste afnemer.

Industrie

advertentie

Sisal produkten TanzaniaFoto: Achim Rachka CC 3.0 Unported no changes made

De industriële sector was in 2017 goed voor 28.6% van het bnp. De industrie houdt zich voornamelijk bezig met de verwerking van de agrarische producten en is geconcentreerd in Dar es Salaam, Moshi, Tanga, Arusha, Mwanza, Morogoro en Dodoma. Daarnaast zijn er een aardolie- en petrochemische raffinaderij, cement-, kunstmest-, tabaks-, papier- en textielfabrieken.

Groeisectoren zijn voedselproductie, dranken, textiel, verven en sisaltouwen.

Energievoorziening

advertentie

Logo TanescoFoto: Publiek domein

De energieopwekking en -distributie worden verzorgd door de Tanganyika Electricity Supply Company (Tanesco). Elektriciteit wordt voornamelijk (ca. 75%) door waterkrachtcentrales geleverd. Andere belangrijke bronnen van energie zijn geïmporteerde aardolie en kolen. Van wind- en zonne-energie wordt nog maar weinig gebruik gemaakt.

In de regio Tanga wordt in 2004 een sisalbiogasfabriek in gebruik genomen. Tanzania wordt hiermee het eerste Oost-Afrikaanse land dat elektriciteit gaat opwekken uit sisalafval.

Handel

advertentie

Tanzania ExportFoto: R. Haussmann, Cesar Hidalgo, et.al CC 3.0 no changes made

De overheid heeft grote bemoeienis met de buitenlandse handel. Zo is er pas sinds 1996 sprake van een totale opheffing van de tot dan toe geldende import- en exportbeperkingen. Hoewel het handelstekort geleidelijk aan steeds kleiner wordt, bedroeg het in 2017 nog altijd bijna 3 miljard dollar.

Uitgevoerd worden: koffie, katoen, kruidnagels, thee, tabak, cashewnoten, goud, diamant, sisal en producten uit de verwerkende industrie. Belangrijkste afnemers zijn India (met name cashewnoten) Kenia, China, Zuid-Afrika en de EU-landen, De totale waarde van de export bedoeg $ 5 miljard.

Geïmporteerd worden machinerieën, voertuigen, halfproducten (aardolie) en levensmiddelen. Belangrijkste leveranciers zijn China, India, de VAE en Zuid-Afrika. De totale waarde van de import bedoeg $ 7,9 miljard.

Verkeer

advertentie

Tanzania spoorwegenFoto: Erasmus Kamugisha CC 4.0 International no changes made

Het Tanzaniaanse wegennet is wijdvertakt, maar slechts een klein deel van het totale wegennet, in totaal ca. 100.000 km, is geasfalteerd. Met het Integrated Roads Programme investeert de Tanzaniaanse regering flink in het wegennet. Op dit moment zijn de belangrijkste steden via de weg goed te bereiken, hoewel de staat van onderhoud niet altijd even goed is.

De Tanzam Highway loopt van Dar es Salaam via Morogoro en Iringa naar de Zambiaanse hoofdstad Lusaka. De Tanzam Highway loopt dwars door het Mikumi National Park.

De Tanzania Railways Corporation is de staatsspoorwegmaatschappij en de baas over de 3000 km spoorwegen. De belangrijkste spoorlijnen zijn de lijn van Dar es Salaam naar Kigoma, de lijn van Tanga naar Arusha en de lijn tussen Dar es Salaam en de Zambiaanse stad Kapiri Mposhi, die het land een spoorverbinding met het gehele zuiden van Afrika geeft. De spoorlijn wordt geëxploiteerd door de Tanzania-Zambia Railway Authority.

Sinds 1970 loopt de Tazara-spoorlijn door Tanzania en Zambia, 1860 km lang, die begint in Dar es Salaam en eindigt in Kapiri Mposhi in Zambia. Door het ineenstorten van de Zambiaanse koperindustrie staat de toekomst van deze spoorlijn op het spel.

De haven van Dar es Salaam heeft grote betekenis voor de economie van Tanzania, maar ook voor de buurlanden Zambia, Uganda, Rwanda en Burundi. Andere grote havens zijn die van Tanga en Mtwara. Kleinere havens aan de Indische Oceaan zijn Kwale, Kilwa, Lindi, Mafia, Bagamoyo en Pangani.

De nationale luchtvaartmaatschappij is het sinds 2002 geprivatiseerde Air Tanzania. Door de liberalisering van de markt zijn er enkele nieuwe luchtvaartmaatschappijen opgericht die op de binnenlandse vluchten concurreren met Air Tanzania.

Dar es Salaam, Zanzibar, Mwanza en Arusha (vanwege de toeristische trekpleister Kilimanjaro) hebben internationale luchthavens. Verder zijn er nog een groot aantal kleinere vliegvelden en landingsstrips bij veel nationale parken.

TANZANIA LINKS

Advertenties
• Tanzania verre reizen van ANWB
• Vliegtickets Tanzania | VliegenNaar.nl
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Tanzania Rondreis
• Tanzania Tui Reizen
• Rondreizen Tanzania
• Auto huren in Tanzania
• Djoser Rondreizen Tanzania
• Hotels Tanzania
• Boeken, ook tweedehands, over TANZANIA bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Tanzania (N)
Reisinformatie Tanzania (N)
Reisverslag Tanzania (N+E)
Rondreis Tanzania (N)
Tanzania Foto's
Tanzania informatie - Reizendoejezo (N)
Vakantiebestemming.info Tanzania (N)

Bronnen

Heale, J. / Tanzania

Marshall Cavendish

Tanzania

Cambium

Vlugt, B. / Kenia, Tanzania, Zanzibar

Gottmer/Becht

Waard, P. de / Reishandboek Tanzania

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems