Landenweb.nl

SERVIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Servisch
  Hoofdstad  Belgrado
  Oppervlakte  77.474 km²
  Inwoners  8,675,953
  (2021)
  Munteenheid  Servische dinar
  (CSD)
  Tijdsverschil  +0 (zomer +1)
  Web  .rs
  Code.  SRB
  Tel.  +381

To read about SERBIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Servie

Steden SERVIE

Belgrado

Geografie en Landschap

Geografie

De Republiek Servië (officieel: Republika Srbija of kortweg Srbija) Servië heeft een oppervlakte van 88.361 km2 en is daarmee 2,1 keer zo groot als Nederland.Servië grenst aan zeven landen: in het noorden aan Hongarije (151 km), in het noordoosten aan Roemenië (476 km), in het zuidoosten aan Bulgarije (318 km), in het zuiden aan Macedonië (62 km) en Albanië (112 km), in het westen aan Bosnië-Herzegovina (302 km), in het zuidwesten aan Montenegro (124 km), en in het noordwesten aan Kroatië (241 km).

Servië omvat de autonome regio’s Kosovo (Albanees: Kosova ; Servisch: Kosovo-Metohija) (10.887 km2) in het zuidwesten en Vojvodina (21.506 km2) in het noorden.

advertentie

Servië SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

De Vojvodina omvat het noordelijke deel van Servië en heeft de Sava en de Donau als zuidelijke grens met de rest van Servië. Het gebied is overwegend vlak en staat bekend als de graanschuur van Servië, met uitzondering van een tachtig kilometer lang bosgebied, Fruška Gora. Het hoogste punt hier is Crveni Cot (539 m).

De Vojvodina kan worden verdeeld in drie geografische en historische gebieden: de Backa in het noordwesten (met de Tisa als oostgrens en de Donau als zuidgrens), het Banaat in het oosten en Syrmië (Srem) in het zuidwesten.

Het vlakke landschap van Vojvodina behoort tot de Pannonische vlakte, een grote vlakte in Centraal- en Zuidoost-Europa, die ontstond toen de Pannonische Zee in het Plioceen opdroogde. Hierop is later een laag löss afgezet waardoor het gebied, hoewel er maar weinig neerslag valt, over het algemeen zeer vruchtbaar is. De Grote Hongaarse Landvlakte (Alföld) vormt de kern van de Pannonische vlakte. De Donau splitst het gebied ongeveer doormidden en het wordt omsloten door de Alpen, de Dinarische Alpen en vooral de Karpaten. Opvallend in dit gebied zijn uitgestrekte zandvlaktes, in het bijzonder de Deliblato Zandvlakte, die zich tot bij de hoofdstad Belgrado uitstrekt. De zandvlaktes zijn overblijfselen van een duinengebied.

Ten zuiden van de Donau, in het oosten van het land, liggen kalkstenen bergketens en bekkens en oudere gebergten en heuvels bij de Bulgaarse grens. In het zuidwesten van Servië ligt de Sandžak, een overgangsgebied tegen de grens met Bosnië-Herzegovina en Montenegro.

Ten zuiden hiervan, richting Kosovaarse grens, wordt het landschap steeds bergachtiger.

Tweederde van het zuiden wordt omringd door bergen: de Dinarische Alpen in het westen, de Šar- en Prokletije bergketens die tot in Kosovo reiken en de Stara Planina in het oosten. De hoogste bergen liggen in Kosovo, met als hoogste piek de Ðeravica (2656 m), vlakbij de grens met Albanië en Montenegro. De hoogste top in het Servische landsdeel is de Midžor (2169 m) in de Stara Planina bergketen, op de grens met Bulgarije.

advertentie

Midzor, hoogste berg van ServiëPhoto: Petkovic Boris CC 4.0 International no changes made

De rivieren van Servië behoren tot drie verschillende afwateringssystemen: die van de Adriatische Zee, de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee. Drie rivieren zijn goed bevaarbaar, maar veruit de belangrijkste rivier is de Donau, die 558 km door Servië stroomt en uitkomt in de Zwarte Zee. Belangrijke zijrivieren van de Donau zijn de Sava, de Tisa en de Morava.

Langste rivieren

Donau588 km (totaal 2783 km)
Zapadna Morava308 km (308 km)
Juzna Morava295 km (295 km)
Ibar272 km (272 km)
Drina220 km (346 km)
Sava206 km (945 km)
Timok202 km (202 km)
Velika Morava185 km (185 km)
Tisa168 km (966 km)
Nisava151 km (218 km)
Tamis118 km (359 km)
Begej75 km (244 km)
advertentie

SERVIE LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Servie
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Servie
• Rondreis Balkan
• Servie Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Servië
• Transport Servië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SERVIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Servië (N)
Servië Startnederland (N+E)

Bronnen

Detrez, R. / Servië-Montenegro : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

Milivojevic, J. / Serbia

Children’s Press

Mitchell, L. / Serbia

Bradt Travel Guides

Schuman, M.A. / Serbia and Montenegro

Facts On File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems