Landenweb.nl

SERVIE
Bevolking

To read about SERBIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Servie

Steden SERVIE

Belgrado

Bevolking

Samenstelling bevolking

Servië heeft een verre van homogene bevolkingssamenstelling, met 83,3% Serviërs, de rest van de bevolking bestaat onder andere uit Alabanezen, Hongaren, Roemenen, Kroaten, Bulgaren, Bosniaken, Slowaken, Roethenen, Vlachs en Roma.

De Serven zijn dus veruit de grootste bevolkingsgroep. Delen van Vojvodina hebben grote Hongaarse en Roemeense bevolkingsgroepen; in totaal leven hier 37 verschillende etnische groepen, vaak geheel geïntegreerd in de Servische samenleving. Cultuur en originele taal van al deze bevolkingsgroepen wordt in Vojvodina zonder veel problemen gehandhaafd en zelfs aangemoedigd.

Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel Serven vanuit het zuiden van Servië naar Vojvodina om er de plaats in te nemen van gedode Hongaarse joden en verdreven Duitsers. Hierdoor werden de Hongaren een minderheid in Vojvodina. In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw werden zeer veel Servische vluchtelingen uit Kroatië en Bosnië in Vojvodina gehuisvest. Toen dat gebeurde verhuisden veel Hongaren naar Hongarije omdat ze door Servische burgermilities uit hun huizen werden verdreven.

De islamitische Kosovaren uit Kosovo spreken Albanees. Tussen de Kosovaren en de Serven botert het al eeuwen niet, en met name de inlijving van Kosovo door Servië na de Balkanoorlogen in 1912-1913 hebben ze nooit aanvaard. Na de oorlogshandelingen in 1998 en 1999 was het aantal Serven in Kosovo afgenomen tot ca. 30.000, onder andere als gevolg van etnische zuiveringen. Minderheden in Kosovo zijn Muslimanen, Kroaten, katholieke Albanezen, Gorani (Servisch sprekende moslims) en Ashkali (ge-albaniseerde Roma).

De Roma arriveerden rond de 10e eeuw in Servië vanuit India. De Servische Roma hebben het niet zo slecht als de Roma in andere Oost-Europese landen, maar slechts een minderheid heeft zich volledig geïntegreerd in de Servische samenleving. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg lopen de Roma nog ver achter bij de rest van bevolking.

Servië heeft nog steeds enkele honderdduizenden vluchtelingen op haar grondgebied uit Servische enclaves in Kroatië als Krajina of Slavonië of van niet-Servische gebieden van Bosnië-Herzegovina. Hierbij horen ook etnische Serven en Roma uit Kosovo-Metohija. De meeste vluchtelingen wonen in Belgrado, Vojvodina en in de gemeentes Loznica en Šabac in het westen van Servië.

advertentie

Demografische gegevens

In Servië woonden in 2017 7.111.024 mensen.

De bevolkingsgroei bedroeg aan het begin van de 21ste eeuw minder dan 1% en daalde in 2017 zelfs naar -0,46%.

De gemiddelde levensverwachting bedraagt voor mannen 72,8 jaar en voor vrouwen 78,8 jaar.

Servië heeft een bevolkingsopbouw die veel lijkt op een westers land als Nederland; 14,5% van de bevolking is tussen de 0 en 14 jaar ; 67,1% is tussen de 15 en 65 jaar ; 18,4% is 65 jaar of ouder. (2017)

Servië heeft een geboortecijfer van 9 geboortes per 1000 inwoners en een sterftecijfer van 13.6 per 1000 inwoners.

De grootste stad in Servië is Belgrado met 1.389.000 inwoners. (2017)

advertentie

SERVIE LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Servie
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Servie
• Rondreis Balkan
• Servie Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Servië
• Transport Servië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SERVIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Servië (N)
Servië Startnederland (N+E)

Bronnen

Detrez, R. / Servië-Montenegro : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

Milivojevic, J. / Serbia

Children’s Press

Mitchell, L. / Serbia

Bradt Travel Guides

Schuman, M.A. / Serbia and Montenegro

Facts On File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems