Landenweb.nl

SERVIE
Taal

Steden SERVIE

Belgrado

Taal

De officiële taal in Servië is het Standaard Servisch (vroeger het Servo-Kroatisch), een van de oostelijke varianten van de Centraal Zuid-Slavische taal; het Kroatisch is een westelijke variant. Het Servisch is een Indo-Europese taal die sterk verbonden is met Slavische talen als het Russisch, Tsjechisch en Pools. Het moderne Servisch bevat, door de lange Ottomaanse (Turkse) overheersing, veel woorden van Turkse origine. Het Servisch wordt gesproken in Servië en in de Republika Srpska van Bosnië-Herzegovina. Verder zijn er grote Servische gemeenschappen in Chicago, Melbourne en Toronto.

Het geschreven Servisch gebruikt zowel een gewoon Latijns alfabet als een Cyrillisch alfabet van 25 medeklinkers en vijf klinkers. Welk alfabet er ook gebruikt wordt, het Servisch wordt geheel fonetisch geschreven, zelfs buitenlandse namen als Džon Mejdžor (John Major) en Ðordž W. Buš (George Bush). Het Cyrillische alfabet wordt in Servië nog wijdverbreid gebruikt en onderging zelfs een revival sinds het uiteenvallen van Joegoslavië en de opkomst van het Servische nationalisme. Men wilde zich zo duidelijk onderscheiden van het Kroatisch en het Bosnisch, die alleen het Latijnse alfabet gebruiken.

Het noordelijke Albanese Gheg-dialect is de eerste taal van de Kosovaarse Albanezen, terwijl de Hongaarse en Roemeense minderheden in Vojvodina naast het Servisch ook hun moedertaal leren spreken, schrijven en lezen.

De meeste Roma in Servië spreken onderling hun eigen Roma-taal, hoewel er veel verschillende dialecten gesproken worden in diverse streken van Servië. Hoewel het Roma een geschreven vorm heeft, zijn weinig Roma in staat om te lezen en schrijven in deze taal, terwijl ze het Servisch wel kunnen lezen en schrijven.

Enkele Servische woorden

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SERVIE LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Servie
• ANWB vakantie boeken Servie
• Servie Vliegtickets.nl
• Rondreis Balkan
• Servie Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Servië
• Belgrado Vliegtickets Tix.nl
• Transport Servië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Reisinformatie Servië (N)
Servië Startnederland (N+E)
Telefoongids Servië
Willgoto Servië en Montenegro (N)

Bronnen

Detrez, R. / Servië-Montenegro : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

Milivojevic, J. / Serbia

Children’s Press

Mitchell, L. / Serbia

Bradt Travel Guides

Schuman, M.A. / Serbia and Montenegro

Facts On File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems