Landenweb.nl

SERVIE
Taal

To read about SERBIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Servie

Steden SERVIE

Belgrado

Taal

De officiële taal in Servië is het Standaard Servisch (vroeger het Servo-Kroatisch), een van de oostelijke varianten van de Centraal Zuid-Slavische taal; het Kroatisch is een westelijke variant. Het Servisch is een Indo-Europese taal die sterk verbonden is met Slavische talen als het Russisch, Tsjechisch en Pools. Het moderne Servisch bevat, door de lange Ottomaanse (Turkse) overheersing, veel woorden van Turkse origine. Het Servisch wordt gesproken in Servië en in de Republika Srpska van Bosnië-Herzegovina. Verder zijn er grote Servische gemeenschappen in Chicago, Melbourne en Toronto.

Het geschreven Servisch gebruikt zowel een gewoon Latijns alfabet als een Cyrillisch alfabet van 25 medeklinkers en vijf klinkers. Welk alfabet er ook gebruikt wordt, het Servisch wordt geheel fonetisch geschreven, zelfs buitenlandse namen als Džon Mejdžor (John Major) en Ðordž W. Buš (George Bush). Het Cyrillische alfabet wordt in Servië nog wijdverbreid gebruikt en onderging zelfs een revival sinds het uiteenvallen van Joegoslavië en de opkomst van het Servische nationalisme. Men wilde zich zo duidelijk onderscheiden van het Kroatisch en het Bosnisch, die alleen het Latijnse alfabet gebruiken.

Het noordelijke Albanese Gheg-dialect is de eerste taal van de Kosovaarse Albanezen, terwijl de Hongaarse en Roemeense minderheden in Vojvodina naast het Servisch ook hun moedertaal leren spreken, schrijven en lezen.

De meeste Roma in Servië spreken onderling hun eigen Roma-taal, hoewel er veel verschillende dialecten gesproken worden in diverse streken van Servië. Hoewel het Roma een geschreven vorm heeft, zijn weinig Roma in staat om te lezen en schrijven in deze taal, terwijl ze het Servisch wel kunnen lezen en schrijven.

Enkele Servische woorden

advertentie

SERVIE LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Servie
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Servie
• Rondreis Balkan
• Servie Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Servië
• Transport Servië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SERVIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Servië (N)
Servië Startnederland (N+E)

Bronnen

Detrez, R. / Servië-Montenegro : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

Milivojevic, J. / Serbia

Children’s Press

Mitchell, L. / Serbia

Bradt Travel Guides

Schuman, M.A. / Serbia and Montenegro

Facts On File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems