Landenweb.nl

Belgrado
 

Rondreis Balkan Sawadee

To read about Belgrade in English - click here

advertentie
Transport Servië - TTS Quality Logistics B.V Rondreis Balkan

Algemeen

Belgrado, de aantrekkelijke Servische hoofdstad, wordt geroemd om haar samensmelting van oosterse en westerse culturele kenmerken. Deze verfrissende combinatie vind je zowel in de architectuur, de keuken als de gehele sfeer die de stad ademt.

Belgrado Panorama ZonsopgangBelgrado Panorama ZonsopgangFoto: Jovan Markovic (CC BY 2.0) no changes made

advertentie
Hotels Trivago Autoverhuur Sunny Cars Belgrado

Ligging

In het noorden van Servië ligt de hoofdstad Belgrado op de plaats waar de Donau en de Sava rivier samenkomen. De stad ligt op de Pannonische vlakte. Servië ligt in Zuidoost-Europa en wordt omsloten door Roemenië, Kroatië, Montenegro, Hongarije, Macedonië, Bulgarije, Albanië en Bosnië-Herzegovina. De stad heeft een oppervlakte van 3.223 km² en er wonen rond de 1,7 miljoen mensen.

advertentie
ANWB vakantie boeken Servie Hotels Belgrado

Weer

Belgrado kent een landklimaat en dat betekent dat de winters er koud zijn, maar de zomers des te warmer. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden ligt rond de 22 graden en in de winter rond de 3 graden. In mei, juni en juli valt er de meeste neerslag.

Geschiedenis

De geschiedenis van Belgrado gaat terug tot de 4e eeuw voor Christus. Het gebied werd toen bewoond door Keltische stammen. Later groeide de stad uit tot een Romeinse stad met de naam Singidunum. Er zijn nog steeds overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden in Belgrado zoals het Kalemegdan Fort. Tot Belgrado in de Middeleeuwen werd ingepikt door de Ottomanen, was de stad het middelpunt van Servië. In 1878 kreeg Servië haar onafhankelijkheid weer terug en werd Belgrado de hoofdstad van het land.

Belgrado Kaart uit 1905Belgrado Kaart uit 1905Foto: Publiek Domein

Na de Eerste Wereldoorlog werd Belgrado thuishaven voor niet alleen Serviërs, maar ook voor Kroaten en Slovenen. Het Koninkrijk Joegoslavië, met Belgrado als hoofdstad, was geboren. Van 1941 tot 1945 was Belgrado bezet door de Nazi’s en raakte de stad ernstig beschadigd tijdens een bombardement van de Luftwaffe.

Na het vertrek van de Duitsers werd Belgrado opnieuw hoofdstad van de, nu communistische, Republiek Joegoslavië. In 1991 viel Joegoslavië uit elkaar en werd Belgrado hoofdstad van Servië-Montenegro. In 1999, tijdens de Kosovo-oorlog, bombardeerde de NAVO Belgrado meerdere malen. In 2006 splitste ook dit land weer op en bleef Servië, met Belgrado als hoofdstad, alleen over.

Bezienswaardigheden

Kalemegdan Fort BelgradoKalemegdan Fort BelgradoFoto: George Groutas (CC BY 2.0) no changes made

De naam van het Kalemegdan Fort is afgeleid van de Turkse benaming voor ‘Fort van het Slagveld’. Men gaat er vanuit dat de eerste versie van het fort gebouwd werd door de Keltische stammen die in Belgrado leefden, maar ook de Romeinen hebben hun aandeel aan het fort geleverd. Het fort is bezit geweest van vele overheersers, maar nu is het al sinds 1867 eigendom van de Serviërs. De vesting is vaak vernield en opnieuw opgebouwd; de laatste keer dat dit gebeurde was in de Tweede Wereldoorlog. Om het indrukwekkende fort heen ligt een prachtig park.

Momenteel is het Militaire museum in het fort gevestigd. In de warme zomermaanden is deze plek uitvalsbasis voor zowel inwoners als toeristen.

Knez Mihailova BelgradoKnez Mihailova BelgradoFoto: Jorge Lascar CC 2.0 Generic no changes made

Het oude historische centrum van Belgrado ligt tegen het Kalemegdan Park aan.

Het hart van het centrum is de straat Knez Mihailova. Op het centrale plein van de stad, de Trg Republike, zie je onder meer het standbeeld van de vorst Michaël Obreovic III en ook het Nationale Theater. Overdag kun je hier prima winkelen en 's avonds verandert het oude centrum in een uitgaansgebied.

Beli Dvor BelgradoBeli Dvor BelgradoFoto: Lumen roma CC 3.0 Unported no changes made

Het Beli Dvor, het Witte Paleis, is een prachtig gebouw dat bezit is van kroonprins Aleksander. Het ligt in de exclusieve wijk Dedinje. De prins heeft overigens geen politieke macht aangezien Servië een republiek is. Het Witte Paleis was ooit de verblijfplaats van Tito, de laatste president van Joegoslavië.

Sint Sava Kathedraal BelgradoSint Sava Kathedraal BelgradoFoto: George Groutas (CC BY 2.0) no changes made

De kathedraal van Sint Sava (Hram Svetog Save) is de grootste Servisch-Orthodoxe kerk in de Balkan en een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld.

De kerk ligt aan het oostelijke deel van de Svetosavski Trg plein op de plaats waar men denkt dat in 1595 de relieken van Sint-Sava, de stichter van de Servisch-Orthodoxe Kerk werden verbrand. De monumentale kathedraal is goed zichtbaar aan de hedendaagse skyline van Belgrado, en een van de belangrijkste trekpleisters. De kerk werd gebouwd in de Servisch-Byzantijnse stijl, met vier 44 meter hoge torens. Op het hoogste punt is de koepel 70 meter hoog, terwijl het belangrijke vergulde kruis nog eens extra 12 meter hoog is, waardoor de kathedraal een totale hoogte heeft van 82 meter. De kerk biedt plaats aan 10.000 gelovigen.

Onder de vloer van de kerk zijn er gewelven met de crypte van Sint Sava en de begraafplaats van de Heilige Prins Lazar. De kathedraal is bekleed met wit marmer en graniet, de muurschilderingen moeten nog worden uitgevoerd. Het plan is om de belangrijkste koepel te versieren met een immens mozaïek van Christus Pantocrator.

Natinaal Museum BelgradoNatinaal Museum BelgradoFoto: Petar Miloševic CC 3.0 Unported no changes made

Het Nationaal Museum in Belgrado (Narodni Muzej) is het grootste museum van het land en heeft een van de meest uitgebreide kunstcollecties van de Balkan. De collectie bestaat uit archeologische vondsten, middeleeuwse kunstvoorwerpen en schilderijen uit de Europese kunstgeschiedenis Je vindt er onder meer werken van Matisse, Monet, Renoir, Rubens en Van Gogh.

Tips

Skadarska Straat BelgradoSkadarska Straat BelgradoFoto: Erwan Martin CC 2.0 Generic no changes made

In de Skadarska straat is de typische sfeer van Belgrado voelbaar. Je vindt er knusse restaurants, leuke cafés en authentiek Servische barretjes. Vaak spelen er live bandjes op straat tot laat in de avond. Ook zijn er mooie trompe-l’oeilschilderingen op muren in deze straat te vinden.

Belgrado LINKS

Advertenties
• Hotels Belgrado
• Autoverhuur Sunny Cars Belgrado
• ANWB vakantie boeken Servie
• Rondreis Balkan
• Hotels Trivago
• Transport Servië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over Belgrado bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems