Landenweb.nl

SERVIE
Godsdienst

To read about SERBIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Servie

Steden SERVIE

Belgrado

Godsdienst

De grondwet garandeert godsdienstvrijheid en kerk en staat zijn in Servië gescheiden, althans zolang de belangen van de staat niet geschaad worden. De christelijke Servisch-Orthodoxe Kerk, opgericht in 1219, vormt de grootste geloofsgemeenschap in Servië met 85%, daarna rooms-katholieken met 5,5%, islamieten met 3,2%, protestanten met 1,1%, andere religies en atheïsten met 5,2%.

Servië werd christelijk in de 7e eeuw onder invloed van Byzantijnse missionarissen. Het grootste deel van het land was christelijk rond het jaar 790. De volgende twee eeuwen werd Servië afwisselend beïnvloed door Rome en Constantinopel, totdat in 1054 de Oostelijk Orthodoxe Kerk zich afscheidde van Rome. Problemen met het primaatschap van de paus en de taal van de geloofsbelijdenis lagen hieraan ten grondslag.

De volgende 165 jaar werden alle aartsbisschoppen benoemd door het Patriarchaat van Constantinopel, maar in 1219 scheidde de Servisch Orthodoxe Kerk zich af van de Oosterse Orthodoxe Kerk. Het was Stefan Nemanja’s jongste zoon Sava die de onderhandelingen hierover met Constantinopel over een zelfstandige status voerde.

Sava, die evenals zijn vader tot heilige werd uitgeroepen, werd de eerste artsbisschop van de Servische Orthodoxe Kerk en is sinds die tijd de beschermheilige van de Serven. Niet alleen in Servië staan veel Sint-Sava kerken, maar ook in de rest van de wereld, met name in Canada en de Verenigde Staten.

De islam werd op de Balkan geïntroduceerd door de Ottomaanse Turken. Gedurende een periode van 500 jaar werden veel mensen gedwongen zich te bekeren tot de islam. Op dit moment wordt de islam vooral aangehangen in Kosovo. Ca. 85% van de Kosovaren zijn moslim-Albanezen. De rest zijn met name katholieke Kroaten en protestantse Hongaren in het noorden van Servië.

advertentie

SERVIE LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Servie
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Servie
• Rondreis Balkan
• Servie Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Servië
• Transport Servië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SERVIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Servië (N)
Servië Startnederland (N+E)

Bronnen

Detrez, R. / Servië-Montenegro : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

Milivojevic, J. / Serbia

Children’s Press

Mitchell, L. / Serbia

Bradt Travel Guides

Schuman, M.A. / Serbia and Montenegro

Facts On File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems