Populaire bestemmingen CANADA

Samenleving   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Staatsinrichting

Het bestuur in de provincie Ontario bestaat, zoals in de andere provincies ook het geval is, uit de Luitenant-Gouverneur-Generaal, die de kroon vertegenwoordigd, en een gekozen regering onder leiding van de premier. De premier, zo genoemd om verwarring met de Federale Minister-President te voorkomen, is normaliter leider van de grootste partij in de provinciale wetgevende vergadering, de Legislative Assembly of Ontario. Dit systeem van bestuur is vastgelegd in de British North America Act van 1867 en gebaseerd op het Westminster Model dat ook in Groot-Brittannië wordt gebruikt. De wetgevende vergadering telt 103 zetels en de leden worden in Ridings gekozen door de bevolking.

Gedurende het merendeel van de 20e eeuw, van 1905 tot 1985, was de Progressief-Conservatieve Partij aan de macht met slechts kleine onderbrekingen. Na een schifting in 1985, toen de Progressief-Conservatieven naar rechts trokken, kwam er meer variatie in het bestuur met van 1985 tot 1990 een Liberale regering en tussen 1990 en 1995 een regering die werd gevormd door de socialistische NDP. 5 jaar van NDP bestuur, zij wonnen tot hun eigen verbazing de verkiezingen van 1995 en waren niet opgewassen tegen de verantwoording die regeren met zich meebracht, leidde tot een economische neergang en de terugkeer van de Progressief-Conservatieven. Sinds 2002 is de Liberale Partij weer aan de macht.

Bij Federale parlementsverkiezingen behalen de Liberalen in de regel het grootste deel van hun zetels in het Canadees Parlement in Ontario en met name het gebied rond Toronto staat bekend als een Liberaal bastion. In de meer agrarische delen van Ontario hebben de Conservatieven de meeste aanhang terwijl in het zuidwesten, rond Windsor, de NDP veel aanhang heeft. Voor de actuele politieke situatie in Canada zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

In Ontario bestaat schoolplicht voor kinderen tussen 6 en 16 jaar oud en is meest gratis. Er bestaat een publiek en een Katholiek schoolsysteem die door de provincie gefinancierd worden. Scholen van niet katholieke, religieuze aard worden niet door de provincie gefinancierd. Er zijn verschillende belangrijke universiteiten rondom Toronto en elders in Ontario.

Algemeen

De economie van Ontario is rijk, gevarieerd en de grootste economie van Canada, met een BBP dat twee keer zo hoog is als dat van buurprovincie Quebec, de op een na grootste economie van Canada. Hoewel de productie een belangrijke rol speelt in de economie van Ontario, verantwoordelijk voor 12,6% van het BBP van Ontario, vormt de dienstensector het grootste deel, 77,9%, van de economie. Ontario's overheidsschuld was in het belastingjaar 2016-17 38%, vergeleken met 26% in 2007-2008.
Ontario is Canada's toonaangevende productieprovincie, goed voor 46% van het productie-bbp in 2017. De inflatie bedraagt gemiddeld 1,7% en het werkloosheidspercentage is 6,0%. Vanaf 2018 varieerde de kredietwaardigheid van de provincie van AA-negatief (Moody's) tot A + -stable (S & P). In 2017 waren Ontario's belangrijkste ex[portindustrieën motorvoertuigen en onderdelen (35,3%), mechanische uitrusting (10,1%), edele metalen en stenen (9,8%), elektrische machines (3,9%) en plastic producten (3,6%). De belangrijkste internationale importproducten van Ontario waren onderdelen en accessoires voor motorvoertuigen (22,6%), mechanische uitrusting (14,4%), elektrische machines (11,4%), plastic producten (3,9%) en farmaceutische producten (3,4%).
Ontario was de belangrijkste staat / provincie voor het aantrekken van buitenlandse directe investeringen (FDI) in Noord-Amerika in 2013, met $ 7,23 miljard. Dit was goed voor meer dan een tiende van alle FDI's in Noord-Amerika. Het was ook de vierde grootste staat voor uitgaande BDI, met een opname van $ 7,74 miljard. Vanaf 2017 is Ontario de op één na snelst groeiende provinciale economie in Canada, de eerste is Alberta.

ONTARIO LINKS

Advertenties
• Ontario Vliegtickets.nl
• Travelworld Canada
• Ontario Vliegtickets WTC
• Ontario Hotels
• Ottawa Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Ontario Startnederland (N+E)
Startpagina Ontario (N + E)
Telefoongids Canada
Schrijf uw artikel over ONTARIO

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems