Landenweb.nl

IERLAND
Economie

To read about IRELAND in English - click here

De leukste goedkope stedentrips: Goedkoopstestedentrip.nl

Steden IERLAND

CorkDublin

Economie

Algemeen

advertentie

IT industrie kracht achter de economische groei van ierlandFoto: Andrew Dunn CC 2.0 Generic no changes made

Door een gebrek aan eigen industrieën, delfstoffen en door de geïsoleerde ligging lag Ierland economisch lange tijd achter bij de meeste andere landen van de Europese Unie. De laatste jaren echter kent Ierland een geweldige economische groei en daalt de werkloosheid aanzienlijk. Het leidt ook tot een sterke groei van de export. Buitenlandse bedrijven werden naar Ierland gelokt door de lage lonen, gunstige belastingtarieven en vestigingspremies. In 1995 waren ongeveer 1000 buitenlandse ondernemingen in Ierland gevestigd. Een andere belangrijke factor voor de ontwikkeling van de Ierse economie is de grootschalige financiële hulp van de Europese Unie, met name voor de landbouw. Ook het toerisme wordt een steeds belangrijkere bron van inkomsten.

In de jaren '90 van de twintigste eeuw maakte Ierland echter een periode van hoge economische groei door (in de periode 1995-2000 werd een gemiddelde jaarlijkse economische groei van 9,9% gerealiseerd), waardoor Ierland anno 2006 het op één na rijkste land van de EU is (na Luxemburg) en het op drie na rijkste land ter wereld (na Luxemburg, Noorwegen en de Verenigde Staten). Ierland stond in de jaren '90 bekend als de Keltische Tijger, een term die verwijst naar de Aziatische Tijgers, die eerder een soortgelijke spectaculaire groei meemaakten. In de 21e eeuw is de economie weer zwaar teruggezakt. Ierland is getroffen door de kredietcrisis. Met in het begin krimp en in de jaren 2011,2012 en 2013 een zeer geringe economische groei van respectievelijk 2,2%, 0,2 en 0,6%. Inmiddels gaat het een stuk beter met de groei. In 2017 is dat 7,2%. Het gBBP in Ierland behoort tot de hoogste ter wereld en is $73.200 per hoofd van de bevolking in 2017.

advertentie

Landbouw, veeteelt en visserij

advertentie

Melkkoeien IerlandFoto: Martin Abegglen CC 2.0 Generic no changes made

Landbouw was een van de belangrijkste steunpilaren van de Ierse economie. Met name melkproductie en exportvlees leveren veel geld op. Daarnaast verbouwt men aardappelen, suikerbieten, gerst en tarwe. Schapen worden over het algemeen in het hoogland gehouden. Tweederde van de landbouwbedrijven is klein of zeer klein, en daardoor gericht op zelfvoorziening. De grote bedrijven zijn met name gespecialiseerd in slachtvee. De visserij concentreerde zich lange tijd op de zalmexport. De laatste jaren is ook de zeevisserij weer een, weliswaar bescheiden, bron van inkomsten geworden. Gevangen worden onder andere makreel, kabeljauw, haring, schol en schelvis. Op dit moment zijn er ± 10.000 mensen werkzaam in de visserij.

De toetreding tot de Europese Unie en de EU-landbouwpolitiek heeft vooral in het vruchtbare oosten en zuiden van Ierland tot specialisatie en intensivering geleid. Daardoor ging niet alleen werkgelegenheid verloren, maar werd tevens het contrast met het op extensieve schapenhouderij gerichte westen en noordwesten verscherpt. De sector draagt voor 1,2% bij aan het BNP. 5% van de bevolking werkt in de sector. (2017)

advertentie

Industrie en mijnbouw

advertentie

Electriciteitscentrale Ballylumford IerlamdFoto: Anne Burgess CC 2.0 Generic no changes made

De belangrijkste industrieën in Ierland zijn de dranken- en voedselindustrie, de staalindustrie en de machinebouw. Snelle groeiers zijn computers, farmacie en electronica. Glasindustrie en textielnijverheid nemen ook een belangrijke plaats in. Dublin en Galway zijn de belangrijkste industriële centra. Sinds 1970 is Ierland een grote producent van lood-zinkerts met een hoog zilvergehalte. Verder delft men o.a. gips, kalksteen en zwavel- en kopererts. Voor industrieel en huishoudelijk gebruik wordt er nog steeds veel turf gewonnen. Voor de zuidwestelijke kust worden aardolie en aardgas gewonnen. De sector draagt voor 38,6% bij aan het BNP. 11% van de bevolking werkt in de sector. (2017)

Handel

advertentie

Export IerlandFoto: Alexander Simoes, Cesar Hidalgo, et. al. CC 3.0 no changes made

De export van medicijnen voert de exportranglijst aan. Andere belangrijke exportproducten zijn zuivelproducten, vlees, kleding, garens, chemicaliën, computers en machines. Ingevoerd worden vooral brandstoffen, voedingsmiddelen, technische apparaten en aardolie. Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn de belangrijkste handelspartners. De belangrijkste in- en uitvoerhavens zijn Dublin en Cork.

Dienstensector

advertentie

Hoofdkantoor Google in IerlandFoto: www.outreachpete.com CC 2.0 Generic no changes made

De dienstensector is de grote groeisector van de Ierse economie. De financiële en zakelijk dienstverlening is voor een land als Ierland heel groot. Ook hebben veel internationale bedrijven hun consumentenservice voor de Europese markt in Ierland gevestigd. De sector draagt voor 60,2% bij aan het BNP en ook 84% van de bevolking werkt in de sector. (2017)

Verkeer

advertentie

Vliegveld DublinFoto: ColmDeSpáinn in het publieke domein

Alleen de grotere plaatsen zijn door spoorwegen verbonden. De exploitatie van secundaire lijnen is in het dunbevolkte Ierland niet rendabel te maken. Voor het goederenvervoer zijn de spoorwegen echter wel van groot belang. Busdiensten hebben een belangrijk aandeel in het personenvervoer. Vervoer over de binnenwateren daarentegen is van weinig economisch belang. Vervoer over zee met Groot-Brittannië en het Europese vasteland neemt snel toe, met name in het toeristenseizoen. Internationale vliegvelden liggen bij Dublin, Shannon en Cork. Ierland heeft een eigen luchtvaartmaatschappij, de Aer Lingus-Irish International Airlines.

IERLAND LINKS

Advertenties
• Ierland Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Ierland
• Hotels Trivago
• Mambo Hiking in Ierland
• Djoser Wandelreis Ierland
• Autohuur Ierland
• Hotels Ierland
• Wandelvakantie Ierland
• Auto huren in Ierland
• Boeken, ook tweedehands, over IERLAND bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Ierland (N)
Dieren in Ierland (N)
Ierland Foto's
Ierland Jouwpagina (N)
Ierland Reisverslag (N)
Lies &Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Ierland (N)
Reizendoejezo – Ierland (N)
Startkabel Ierland (N)
Startpagina Ierland (N)

Bronnen

Beek, D. van / Ierland

Gottmer

Europese Unie

Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Hendriksen, B. / Dublin en Ierland

Van Reemst

Ierland

Lannoo

Phenix, P. / Ierland

Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems