Steden IERLAND

IERLAND   

Staatsinrichting

Sinds de nieuwe grondwet van 1937 is Ierland een parlementaire democratische republiek. De president, het staatshoofd, wordt via directe verkiezingen gekozen voor zeven jaar. Het Ierse parlement (Oireachtas) bestaat uit de Seanad (Hogerhuis of Senaat) en de Dáil Éireann (Lagerhuis of Huis van Afgevaardigden). De Seanad bestaat uit 60 leden en de Dáil Éireann uit 166 leden. De Dáil wordt rechtstreeks door het volk gekozen en is daardoor het belangrijkst. Er is algemeen kiesrecht voor alle burgers van achttien jaar en ouder. De regio’s worden bestuurd door de zogenaamde graafschapsraad. De graafschapsraad is belast met o.m. wegenbouw, gezondheidszorg, huisvesting en uitkeringen. Verder neemt de graafschapsraad de plaats in van de gemeenteraden in de veelal kleine plaatsjes. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Kinderen zijn leerplichtig van zes tot vijftien jaar. Vanaf het vierde jaar kunnen ze al met basisonderwijs beginnen. Voortgezet onderwijs duurt vijf jaar en vindt op vier type scholen plaats. Het betreft scholen voor algemeen voortgezet onderwijs, staatsscholengemeenschappen, middenscholen en scholen voor beroepsonderwijs. Het voortgezet onderwijs is verdeeld in een eerste fase van drie jaar en een fase van twee jaar. Na de eerste fase krijgt men een tussentijds diploma (Intermediate Certificate), na de tweede fase het einddiploma (Learning Certificate). Heeft men een Learning Certificate met goede cijfers dan kan men gaan studeren aan de Universiteit van Dublin of de National University of Ireland met vestigingen in Galway, Dublin en Cork. Dublin e.o. hebben ook nog een aantal technische hogescholen.

Trinity College is de oudste universiteit van Ierland. De universiteit is in 1592 opgericht door Queen Elizabeth I en bestond in 1992 400 jaar. Het universiteitsterrein kent een totale oppervlakte van 40 hectare.

IERLAND LINKS

Advertenties
• Ierland Vliegreizen WTC
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Ierland Kras Reizen
• SRC Cultuurvakanties Ierland
• Dublin Vliegtickets Tix.nl
• Autohuur Ierland
• Ferry overtochten van en naar Ierland
• Hotels Ierland
• Autoverhuur Sunny Cars Ierland
• Ierland
• Ierland Campings
• Eliza was here

Nuttige links

Campersite Ierland (N)
Dieren in Ierland (N)
Fietsen in Ierland (N)
Fotoverslag rondreis door Ierland
Ierland Foto's
Ierland informatie - Reizendoejezo (N)
Ierland Jouwpagina (N)
Ierland Reisstart (N)
Ierland Reisverslag (N)
Ierland.com (N)
Lies &Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Ierland (N)
Reizendoejezo – Ierland (N)
Romans over Ierland (N)
Startkabel Ierland (N)
Startpagina Ierland (N)
Worldphotos Ierland
Artikelen en Reisverhalen over IERLAND
  Nederlandse les in Ierland  Het zuid westen

Bronnen

Beek, D. van / Ierland
Gottmer

Europese Unie
Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Hendriksen, B. / Dublin en Ierland
Van Reemst

Ierland
Lannoo

Phenix, P. / Ierland
Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems