Landenweb.nl

Dublin
 

Hotels Dublin

To read about Dublin in English - click here

advertentie
Auto huren in Dublin Wandelvakantie Ierland

Algemeen

Dublin is de bruisende hoofdstad van Ierland met veel verschillende gezichten. Dwars door deze middeleeuwse stad, die rond 841 werd gesticht door de Vikingen, stroomt de rivier de Liffey. Deze rivier dient als handig oriëntatiepunt voor degenen die de stad bezoeken. Dublin is ook de stad waar misschien wel meer pubs per inwoner zijn dan waar ook en het is de stad van het Guiness bier. Wat je dus zeker moet doen als je in Dublin bent, is een Iers biertje drinken in de pub.

Dublin Winkelstraat (Grafton Street) Foto:RobzleDublin Winkelstraat (Grafton Street) Foto: Robzle in het publieke domein

advertentie
Hotels Trivago Dublin Tui Reizen

Ligging

Het eiland Ierland ligt ten westen van Groot-Brittannië. Tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk ligt de Ierse zee en om de rest van Ierland is de Atlantische Oceaan gelegen. Het land is met een oppervlakte van 84.421 km² ruim twee keer zo groot als Nederland. Dublin is de hoofdstad van Ierland. De stad ligt aan de oostkust van het eiland en heeft een oppervlakte van ongeveer 115 km². Dublin wordt in tweeën gedeeld door de Liffey. Vandaag de dag wonen er meer dan 500.000 mensen in Dublin.

advertentie
Dublin Hotels ANWB vakantie boeken Ierland

Weer

Dublin kent, net als de rest van Ierland, een gematigd zeeklimaat. Dit klimaat wordt veroorzaakt door de Warme Golfstroom (Noord-Atlantische Drift) in de Atlantische Oceaan. In Dublin zijn de winters mild en de zomers betrekkelijk koel. Ierland is een tamelijk klein eiland en er zijn nauwelijks klimaatverschillen tussen de verschillende regio’s. Hieronder is een aantal gemiddelde kenmerken van het weer in Dublin te vinden.

Geschiedenis

Dublin kan al heel goed bestaan hebben in de 2de eeuw na Chr. Het is echter pas in de 9e eeuw na Christus dat we meer solide bewijs hebben van het bestaan van een nederzetting. In 841 stichtten de Vikingen een permanente nederzetting op het grondgebied van Dublin. De naam Dublin komt van het dubh linn wat in het gaelic zoiets als donkere poel betekent. Na de Anglo-Normandische invasie in de 12e eeuw en tijdens de middeleeuwen was Dublin het centrum van de macht en een belangrijke handelsstad.

In 1592 verleende koningin Elizabeth I een charter om een nieuwe universiteit te creëren. Trinity College opende zijn deuren in 1594, en de stad werd een plaats van leren en de cultuur.

Dublin in 1610Dublin in 1610Foto: Publiek Domein

De 17e eeuw was een periode van grote bloei en ten tijde van de Franse revolutie werd Dublin beschouwd als één van de rijkste steden van Europa. Veel nieuwe gebouwen werden in Georgische stijl gebouwd. De komst van protestantse immigranten uit Europa hielp met de voorspoed van Dublin, ze brachtten de broodnodige vaardigheden om de wol en linnen industrie een impuls te geven.

In de 18de eeuw was Dublin een stad van ongeveer 60.000 mensen. Het werd gezien als een respectabele plek, de thuishaven van de midden- en hogere klasse. Dublin Castle werd herbouwd in de kenmerkende bouwstijlen die tijd. Ierlands originele Parliament House, later het pand van de Bank of Ireland, is een goed voorbeeld van Georgische architectuur. Ziekenhuizen werden opgericht en parken aangelegd.

National Gallery of Ireland DublinNational Gallery of Ireland DublinFoto: NTF30 CC 4.0 International no changes made

In het begin van de 19e eeuw was de bevolking van Dublin gegroeid tot meer dan 150.000 mensen. Opmerkelijk in deze tijd was de opening van de dierentuin, de oprichting van de Katholieke Universiteit van Dublin en in 1864 de opening van de National Gallery of Ireland. In de late 19e eeuw speelde Dublin een belangrijke rol in de heropleving van de Ierse taal ende literatuur van Ierland. Beroemde literaire figuren die verbonden zijn met de stad zijn onder meer de auteur WB Yeats, die werd geboren in de omgeving Sandymount in 1865, James Joyce studeerde aan het University College Dublin (UCD) in 1898.

Dublin was het centrum van de Paasopstand in 1916 en werd hoofdstad van de Vrijstaat en de Republiek Ierland. Maar Dublin raakte ook in verval. In de zestiger jaren werden veel oude huizen gesloopt en nieuwe kantoorblokken gebouwd. De bloeiende"Celtic Tiger" economie van de jaren negentig leidde tot verdere groei, waarbij veel rijke Dubliners naar de voorstedelijke gebieden vertrokken.

Bezienswaardigheden

Wanneer je Dublin bezoekt zal je werkelijk versteld staan van de vele bezienswaardigheden in de stad. Er staan in het historisch centrum prachtige oude gebouwen en er zijn authentieke middeleeuwse straatjes te vinden. Bovendien kent Dublin mooie parken en interessante musea. Hieronder zal een aantal bezienswaardigheden nader worden toegelicht.

Dublin Temple BarDublin Temple BarFoto: Cotton CC 3.0 Unported no changes made

De wijk Temple Bar is het gastronomisch centrum van Dublin. De buurt ligt aan de zuidkant van de Liffey en wordt voor het eerst genoemd in 1673. De naam van deze wijk in Dublin komt of van de Ierse rector Sir William Temple die er ooit woonde, of het is afgeleid van de Londense Temple Bar. Temple Bar is één van de meest toeristische wijken van Dublin. Wie aan Dublin denkt, denkt aan pubs en juist daarvoor kun je het beste in Temple Bar terecht. De buurt loopt over van de gezellige pubs waar je de echte Ierse sfeer kunt proeven. Ook voor een lekkere maaltijd in een restaurant of een avondje dansen in een discotheek kun je goed terecht in de Temple Bar van Dublin.

Guiness DublinGuiness DublinFoto: Ijanderson977 in het publieke domein

Om nog even bij het thema te blijven, de Guiness brouwerij, is een andere leuke excursie voor bezoekers van de stad Dublin. Het Guiness bier noemt men ook wel het zwarte goud. De St. James' Gate Brewery werd in gebruik genomen in 1759 en er wordt nog steeds bier geproduceerd. In het grote ommuurde complex leer je alles over het bierbrouwproces. Als kers op de taart kun je in de panoramazaal genieten van een heerlijke 'pint of Guiness'. Vanuit deze zaal heb je bovendien een fenomenaal uitzicht over Dublin.

St. Patrick's Cathedral DublinSt. Patrick's Cathedral DublinFoto: Thorsten Pohl Thpohl in het publieke domein

De St. Patrick’s Cathedral in Dublin is de grootste kerk van heel Ierland. Met de bouw van de kerk werd gestart in 1191 en men deed er maar liefst 79 jaar over om de constructie te voltooien. Vandaag de dag is de kathedraal nog steeds de trots van Dublin. In de kathedraal zijn graven te vinden van verschillende beroemde inwoners van Dublin. Zo ligt Jonathan Swift, de schrijver van het wereldberoemde boek Gulliver’s travels, er begraven. Er vinden nog steeds diensten plaats in de St. Patrick’s Cathedral van Dublin.

Dublin CastleDublin CastleFoto: Vmenkov CC 3.0 Unported no changes made

In het historische centrum van de stad staat Dublin Castle, een kasteel uit de 13e eeuw. Het kasteel was meer dan 700 jaar het hoofdkwartier van het Engelse bestuur van Ierland. Een groot deel van het kasteel is helaas verwoest, maar je kunt nog steeds de overblijfselen bewonderen. De kasteeltoren met de naam Record Tower is zonder twijfel het meest opvallende deel van wat er nog over is van het kasteel.

De National Gallery of Ireland is een van Europa's mooiste kleinere kunstmusea en is de eerste in een reeks van belangrijke openbare gebouwen aan de westzijde van Merrion Square. Met meer dan 3000 werken uit de 14e tot de 20e eeuw is dit museum de moeite van het bezoeken waard. De schilderijen zijn van beroemde kunstenaars zolas Monet, Sisley, Pissarro, Rembrandt, Goya en Caravaggio. De nieuwe Millennium vleugel is een spectaculaire locatie die wordt gebruikt om vele belangrijke internationale tentoonstellingen te organiseren.

IMMA DublinIMMA DublinFoto: William Murphy CC 2.0 Generic no changes made

het Irish Museum of Modern Art (IMMA) werd opgericht in 1991 en is gelegen in het prachtige Royal Hospital Kilmainham, dat dateert uit de late 17e eeuw. De IMMA fungeert als de belangrijkste nationale instelling voor moderne en hedendaagse kunst in Ierland en beschikt over een permanente collectie van ongeveer 2.000 werken, die regelmatig gewisseld worden.

Dublins Writers museumDublins Writers museumFoto: Psyberartist CC 2.0 Generic no changes made

Ierland is zeer beroemd om zijn vele schrijvers en het gerenommeerde Writers Museum viert dat met collecties van zeldzame eerste drukken, manuscripten, dagboeken en brieven van WB Yeats, Joyce, Wilde en Beckett. Het enorme 18e-eeuwse herenhuis is prachtig gerestaureerd en in het centrum is een enorme salon, vol met schilderijen. Er is onder andere een 1804 editie van Swift's 'Gulliver's Travels' en een eerste editie uit 1899 van Bram Stoker's 'Dracula'.

James Joyce Martello Tower DublinJames Joyce Martello Tower DublinFoto: YvonneM CC 3.0 Unported no changes made

De James Joyce Martello Toren werd gebouwd in 1804, toen Napoleon's invasie dreigde, de toren was een van 34 Martello torens rond de Ierse kust. Ze werden allemaal gedemilitariseerde in de jaren 1860 en deze toren herbergt nu het James Joyce museum, dat werd opgericht in 1962. James Joyce, de beroemde schrijver, verbleef hier in 1904 en de tentoonstelling bevat veel van zijn eerste edities en zelfs sommige van zijn kleren.

Tips

St Patrick met ShamrockSt Patrick met ShamrockFoto: Andreas F. Borchert CC 3.0 Germany no changes made

St. Patrick’s Day kun je ook wel zien als de Ierse versie van Koninginnedag. De feestdag valt op 17 maart. Op deze dag wordt de nationale beschermheilige van Ierland, Sint-Patrick, herdacht. In Dublin wordt van 12 maart tot 17 maart zelfs een St. Patrick’s festival gehouden. Tijdens deze dagen kleurt heel Dublin groen. Men draagt groene kleding en vaak is zelfs het bier groen gekleurd. Groen, omdat Sint-Patrick wordt geassocieerd met het klavertje. Men gelooft dat St. Patrick een groen klavertje drie gebruikte om ongelovigen te bekeren tot het geloof in de heilige drie-eenheid. Je kunt in Dublin en in de rest van Ierland op St. Patrick’s Day overal genieten van openluchtconcerten, drank, eten, kermis en optochten. Het is een onvergetelijke belevenis om St. Patrick’s Day door te brengen in Dublin.

Dublin LINKS

Advertenties
• Dublin Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Ierland
• Hotels Trivago
• Auto huren in Dublin
• Wandelvakantie Ierland
• Dublin Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over Dublin bij Bol.com

Nuttige links

Dublin Cityspotters (N)
Startpagina Dublin (N+E)

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems