Landenweb.nl

IERLAND
Planten en Dieren

To read about IRELAND in English - click here

De leukste goedkope stedentrips: Goedkoopstestedentrip.nl

Steden IERLAND

CorkDublin

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Rododendrons in Killarney National Park, County Kerry, IrelandFoto: Pedelics CC 3.0 Unported no changes made

Ierland wordt ook wel het “groene eiland” genoemd vanwege de vele tinten groen die het eiland overheersen. Ierland is een land met weinig bossen. Slechts 5% van Ierland is bedekt met bos, veelal aangeplant naaldhout. In een ver verleden was een groot deel van Ierland bedekt met bossen maar overbeweiding en houtkap tussen de 16e en 18e eeuw leidde tot grootschalige ontbossing. In het zuiden zijn wel drie meter hoge fuchsiahagen te zien. Op beschutte plaatsen groeien zelfs palmen, magnolia’s en aardbeibomen. Rododendron komt in Ierland zeer veel voor. Bijzonder is de flora van de Burren, een kalksteenplateau. Hier groeit alpenflora en Middellandse-Zeeflora. Verder vinden we in Ierland vlierstruiken, kamperfoelie, meidoorn, rozen en de opvallende gaspeldoorn. Orchideeën zijn met name in de duinen te vinden. Het veenland is voornamelijk begroeid met veenbessen, veenmossen en dopheide.

advertentie

Dieren

advertentie

Vos IerlandFoto: Peter Trimming CC 2.0 Generic no changes made

Als gevolg van de langdurige ijsoverdekking gedurende het Pleistoceen zijn de meeste inheemse dieren uitgestorven. Verder was er geen grote immigratie van het Europese vasteland, aangezien Ierland nog eerder van Groot-Brittannië werd gescheiden dan dit van het continent. De dierenwereld is daarom arm; zo ontbreken bijvoorbeeld alle slangen, de mol, bunzing en wezel, specht, de slaap- en woelmuizen en het wilde zwijn. Er is maar één spitsmuissoort. Er leven nog enkele kleine roofdieren, onder meer vos, das en otter, hermelijn en de zeldzame boommarter. In het zuidwesten komen edelherten voor, reeën in het noordwesten.

advertentie

Jan-van-genten IerlandFoto: Irish Wildlife Trust Dublin Branch CC 4.0 International no changes made

De vogelwereld vertoont meer verscheidenheid. Er leven enkele honderden soorten in en rond Ierland. Op twee rotseilandjes aan de westkust, de Skelligs, nestelen duizenden jan-van-genten. Langs de kust en op de vele eilandjes komen grote kolonies alken, zeekoeten, aalscholvers, meeuwen en stormvogels voor. ’s-Winters overwinteren er vele vogels uit Europa, de Noordpool, Groenland, IJsland en Canada. Te zien zijn dan zwanen, ganzen, kieviten en grutto’s.

advertentie

Kabeljauw IerlandFoto: August Linnman CC 2.0 Generic no changes made

Het enige reptiel is de levendbarende hagedis; er zijn slechts twee soorten amfibieën. Vissen zijn talrijk, zowel in de zoete wateren van het binnenland als in de Ierland omringende zee. Ierland is een paradijs voor sportvissers. Zalm, forel en snoek in rivieren en binnenwateren en in de kustwateren onder meer kabeljauw, makreel haring, spiering, haaien en roggen. Verder zijn voor de kusten bruinvissen, dolfijnen en zeehonden waar te nemen. Ierland telt bijna veertig botanische en ornithologische natuurreservaten, maar ook reservaten voor zoetwatervissen.

advertentie

IERLAND LINKS

Advertenties
• Ierland Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Ierland
• Hotels Trivago
• Mambo Hiking in Ierland
• Djoser Wandelreis Ierland
• Autohuur Ierland
• Hotels Ierland
• Wandelvakantie Ierland
• Auto huren in Ierland
• Boeken, ook tweedehands, over IERLAND bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Ierland (N)
Dieren in Ierland (N)
Ierland Foto's
Ierland Jouwpagina (N)
Ierland Reisverslag (N)
Lies &Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Ierland (N)
Reizendoejezo – Ierland (N)
Startkabel Ierland (N)
Startpagina Ierland (N)

Bronnen

Beek, D. van / Ierland

Gottmer

Europese Unie

Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Hendriksen, B. / Dublin en Ierland

Van Reemst

Ierland

Lannoo

Phenix, P. / Ierland

Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems