Landenweb.nl

Cork
 

Boek hier je hotel in Cork

To read about Cork in English - click here

advertentie
Hotels Cork Hotels Trivago

Algemeen

Cork is de tweede stad in grootte van de Republiek Ierland. Cork is de hoofdstad en het administratief centrum van het graafschap Cork. Volgens de volkstelling van 2006 heeft Cork 119.418 inwoners. Grootstedelijk Cork heeft ongeveer 380.000 inwoners. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Lee. Het stadscentrum ligt op een eiland tussen twee kanalen. De rivier Lee stroomt van Lough Mahon naar Cork Harbour, een van 's werelds grootste natuurlijke havens. De stad is een belangrijke Ierse zeehaven er zijn kades en dokken langs de oevers van de Lee. Cork is een universiteitsstad met een totale studentenpopulatie van ongeveer 25.000. De stad heeft twee grote onderwijsinstellingen, het University College Cork en Cork Institute of Technology.

De stad Cork heeft strategische voordelen voor verdere groei en ontwikkeling. De stad heeft een bloeiende commerciële, sociale en culturele sector. De goed uitgebalanceerde economie van de stad trok talloze grote bedrijven naar Cork. In het bijzonder elektronica, telecommunicatie, ict en zorg en de farmaceutische industrie (8 van de top 10 bedrijven in de wereld) bevinden zich in Grootstedelijk Cork. De dienstensector is ook goed ontwikkeld.

CorkCorkFoto: Kglavin CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Wandelvakantie Ierland Wandelvakantie Ierland

Ligging

De coördinaten van Cork zijn: 51° 53'50' Noorderbreedte en 8° 28'12' Westerlengte. De stad bevindt zich op een oppervlakte van 37,3 km². Het centrum van de stad werd gebouwd op een aantal moerassige eilanden in de ondiepste stroom van de rivier de Lee. Het woord 'Cork' is afgeleid van het Ierse woord "corcach" (moeras).

De North- en South- Main Streets zijn gebouwd op twee van de grootste eilanden, het Zuidereiland en het Noordereiland.

Het hoogste punt in Cork County ligt in de Shehy Bergen op 706 m. De drie grote rivieren de Bandon, de Lee en de Blackwater en hun valleien en uiterwaarden domineren het landschap met bossen, moerassen, en vennen. Er zijn veel kleine meren in het graafschap Cork. De rivier de Lee vormt een netwerk van kanalen rond een reeks van beboste eilanden. Er zijn vele eilanden voor de kust van de provincie in het bijzonder in West Cork. Carbery’s honderd eilanden is een term die wordt gebruikt om de eilanden in de buurt van Long Island Bay en Roaringwater Bay te beschrijven. Bekende eilanden zijn Bere Island, Great Island, Sherkin Island en Clear Island. Cork heeft een 1.094 km lange kustlijn.

De stad Cork heeft de diepste natuurlijke haven in Ierland met directe ferry verbindingen naar het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa. Cork International Airport heeft rechtstreekse vluchten naar het Verenigd Koninkrijk en delen van Europa en aansluitende vluchten naar andere Europese en Amerikaanse bestemmingen.

advertentie
ANWB vakantie boeken Ierland Autoverhuur Sunny Cars Cork

Weer

Het klimaat van Cork is mild met overvloedige regenval en niet al te vaak extreme temperaturen. Temperaturen onder 0° C of boven 30° C zijn zeldzaam. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 12.5° C en de gemiddelde nachttemperatuur bedraagt 6.3° C. De gemiddelde regenval per jaar bedraagt 1194 mm. Door de lage ligging van de stad en gunstige invloed van de zee is sneeuwval zeldzaam, daarentegen mist het vaak. Er zijn ongeveer 200 dagen met enige regen per jaar.

Cork is ook een van de zonnigste steden van Ierland, met een gemiddelde van 1.387 uren zon per jaar.

Cork Omringend landschapCork Omringend landschapFoto: Petra15 CC 3.0 Unported no changes made

Geschiedenis

In de 6e eeuw werd op de locatie in de omgeving van de huidige stad Cork een klooster gesticht door Sint Finbarr. Sindsdien is Cork uitgegroeid van een middeleeuwse handelsstad tot een kosmopolitische moderne stad. Cork kreeg een stedelijk karakter in de 10e eeuw, toen de Vikingen een handelshaven stichtten.

Cork was een belangrijk handelscentrum in die tijd.

In 1185 gaf King John stadsrechten aan Cork. Verdedigingsmuren werden rond de stad gebouwd. Enkele overblijfselen van de wallen en poorten zijn bewaard gebleven tot de dag van vandaag. Tijdens de Middeleeuwen werd de stad Cork omringd door het overwegend vijandige platteland en hoewel afgesneden van de Engelse overheid was het een buitenpost en hoeder van de Engels cultuur en gewoonten. In 1491 speeldde Cork een belangrijke rol in de Engelse Rozenoorlogen toen een pretendent naar de Engelse troon naar Cork kwam met het plan steun te krijgen voor een complot tegen Hendrik VII van Engeland.

Cork rond 1900Cork rond 1900Foto: Publiek Domein

In de eerste helft van de negentiende eeuw daalde de economie van Cork sterk. De eerste decennia van de 20e eeuw werden sterk beïnvloed door gebeurtenissen van internationaal en nationaal belang. De Eerste Wereldoorlog, de Onafhankelijkheidsoorlog en de Burgeroorlog speelden daarin een belangrijke rol. De economie van Ierland en dus ook van de stad Cork begon te herstellen in de late jaren tachtig en de economische groei nam met name sterk toe in de jaren negentig, het tijdperk van de zogenaamde 'Celtic Tiger'. De transformatie van de stad is opmerkelijk. Nieuwe high-tech industrieën vestigden zich in de stad en het omliggende achterland. Een deel van de giganten van de elektronische, computer- en farmaceutische industrie richtten fabrieken op in het gebied.

Bezienswaardigheden

Red Abbey CorkRed Abbey CorkFoto: JohnArmagh in het publieke domein

De grootste toeristische attracties van Cork zijn haar opmerkelijke gebouwen van de Middeleeuwen tot de moderne tijd. Red Abbey is het mooiste gebouw dat bewaard is gebleven uit de Middeleeuwen. Er zijn twee kathedralen in de stad: St. Mary's Cathedral en St. Finbarre's Cathedral. St. Mary’s Cathedral wordt vaak aangeduid als de Noord-kathedraal. Het is de rooms-katholieke kathedraal van de stad en werd gebouwd in 1808. St. Finbarre's Cathedral is de beroemde protestantse kerk. De kerk werd gebouwd op de fundamenten van een eerdere kathedraal.

Cork Kerktoren van ShandonCork Kerktoren van ShandonFoto: Kglavin CC 3.0 Unported no changes made

De architectuur van een groot aantal gebouwen in de Georgische stijl is zeer aantrekkelijk voor toeristen. Maar ook de moderne gebouwen zoals de toren van het stadhuis, dat gedurende enige tijd het hoogste gebouw in de Republiek van Ierland was, zijn opvallend. Later werd de toren overtroffen door andere hoogbouw, The Elysian, ook in Cork. Het beroemdste gebouw uit de Victoriaanse tijd is het psychiatrisch ziekenhuis dat is gerenoveerd en omgetoverd tot een residentieel complex, de Atkins Hall, naar de architect William Atkins. Het complex ligt aan de overkant van de rivier, tegenover het Provinciehuis. Cork's bekendste gebouw en symbool van de stad, is de kerktoren van Shandon. Deze domineert de Noord-wijk van de stad.

Cork Blackrock CastleCork Blackrock CastleFoto: Raul Corral CC 3.0 Unported no changes made

Andere opvallende plaatsen zijn onder meer het Blackrock Castle, het Opera House en Fitzgerald's Park in het westen van de stad. Ook populair zijn het terrein van het University College Cork, waardoor de rivier de Lee stroomt en de Engelse markt. De oorsprong van deze overdekte markt gaat terug tot 1610, het huidige gebouw dateert van 1786.

Crawford Municipal Art Gallery CorkCrawford Municipal Art Gallery CorkFoto: John M CC 2.0 Generic no changes made

Cork is beroemd om haar inzet en bijdrage aan de kunst en het culturele leven. De stad heeft een flink aantal galeries en musea. In 2005 was het de culturele hoofdstad van Europa. De Crawford Municipal Art Gallery is het belangrijkste kunstmuseum van de stad, het museum is gehuisvest in een vroeg 18e-eeuws gebouw, het Customs House. De vaste collectie omvat ruim 2000 kunstwerken van Ierse en Europese kunstenaars uit de 18e eeuw tot heden, met een collectie Romeinse en Griekse sculpturen die tot 1818 in het Vaticaans Museum stonden. Het Boter Museum is verrassend interessant en bezoekers krijgen een beeld hoe deze stad ooit het centrum van de Butter Exchange was in de 19e eeuw.

Tips

Cork CrubeensCork CrubeensFoto: Helen (CC BY-SA 2.0) no changes made

Uit eten gaan in Cork is gemakkelijk er is een ruime keuze aan chique restaurants met internationale en lokale keukens. Je kunt er ook heerlijke pubmaaltijden eten en er zijn de onvermijdelijke fastfood ketens. Er is letterlijk voor elk wat wils voor alle budgetten en voorkeuren. De stad Cork is een gastronomisch paradijs en richt zich op verse lokale Ierse ingrediënten. Black pudding (drisheen) is een regionale favoriet, traditioneel geserveerd met pens. Crubeens (varkens voet) is ook populair en komt in veel verschillende bereidingswijzen voor. Ierse kaas is vrij nieuw op de markt en is heerlijk, vooral met vers zelfgebakken brood.

Cork LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Wandelvakantie Ierland
• Hotels Cork
• ANWB vakantie boeken Ierland
• Autoverhuur Sunny Cars Cork
• Wandelvakantie Ierland
• Boeken, ook tweedehands, over Cork bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems