Steden IERLAND

IERLAND   

Basisgegevens
   Officiële landstaalIers, Engels
   HoofdstadDublin
   Oppervlakte70.273 km²
   Inwoners4.842.039 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..ie | IRL | +353

Dublin heeft een aantal interessante musea. Zo geeft het Dvblinia een overzicht van het middeleeuwse Dublin in de periode 1170-1540. De National Gallery of Ireland heeft de grootste schilderijenverzameling van het land, ongeveer tweeduizend schilderijen, o.a. werk van de Irish School. Het Dublin Writers’ Museum belicht leven en werk van o.a. George Bernard Shaw, Samuel Beckett, James Joyce en Jonathan Swift. Staaltjes van mooie architectuur zijn o.a. het Georgiaanse Marrion Square, de Bank of Ireland en het General Post Office. Opmerkelijk zijn Kilmainham Goal, een oude gevangenis. Verder de catacomben van St. Michan’s Church, waar gemummificeerde lichamen van mensen te zien zijn. Voor kinderen zijn er de Dublin Zoo en een stadsrondrit.

De oostelijke kuststreek van Zuidoost-Ierland heeft mooie lange zandstranden. De zuidelijke kuststreek is bezaaid met rotsen, baaien, vissersdorpjes en kleine strandjes. Door dit gedeelte van Ierland lopen verschillende langeafstandspaden en fietsroutes. Bovendien is er voor de sportvissers veel visrijk water. Kilkenny, de mooiste middeleeuwse stad, en Ennis Corthy zijn zeer de moeite waard. Verspreid liggen er vele kloosters, kastelen, landhuizen en kerken. De Glendalough-vallei telt achttien middeleeuwse religieuze monumenten. Bray is een van de oudste badplaatsen van Ierland. In de buurt van Maynooth ligt St. Patrick’s College, een van de grootste seminaries ter wereld. Kildare is het centrum van de Ierse ren- en drafsport. In Ferrycarrig, in de buurt van Wexford, ligt het Irish National Heritage Park, een historisch openluchtmuseum. De vuurtoren van Churchtown zou de oudste van de wereld moeten zijn, minstens 1600 jaar oud. Dunmor Cave is een druipsteengrot, 25 miljoen jaar geleden gevormd. Op St. Patrick’s Rock, in de omgeving van Cashel, staat een van mooiste romaanse kerken van Ierland. In het Viking & Medieval Heritage Museum in Waterford worden belangrijke vondsten uit de vikingtijd tentoongesteld.

De meeste toeristen trekken naar de graafschappen Cork en Kerry. Kenmerkend voor deze graafschappen zijn de grillige kust, prachtige wandel- en fietsroutes en subtropische begroeiing. Verder vele kastelen, abdijen en forten. Het Cork Public Museum besteedt veel aandacht aan de Ierse vrijheidsstrijd tegen de Engelsen. Eind september wordt er in Cork een internationaal vermaard jazzfestival gehouden en in oktober een filmfestival met de nadruk op zwart/wit films en documentaires. Dursey Island kan alleen via een kabelbaan bezocht worden. Veel toeristen wandelen of rijden door de Gap of Dunloe, een zes kilometer lange door een gletsjer uitgesleten kloof. Een zeer populaire autoroute is de Ring of Kerry. In Dingle worden speciale boottochten georganiseerd om de in de haven levende dolfijn Fungi te bekijken. Dunbeg Fort is een bewaard gebleven fort uit de ijzertijd. Een opmerkelijke attractie is Geraldine Tralee in Tralee, de hoofdstad van Kerry. Hier kan men met een minitreintje door een “echte” middeleeuwse stad rijden met zwervers, muzikanten, dronkenlappen en oude ambachten.

Ook West-Ierland behoort tot de favoriete vakantiebestemmingen met schitterende landschappen, mooie stranden, wandel- en fietsroutes en zeer veel historische bezienswaardigheden. In Limerick een bijzonder museum, de National Self Portrait Collection met een collectie zelfportretten van met name Ierse kunstenaars. In de buurt van Cratloe ligt het Bunratty Castle and Folk Park waar onder andere het plattelandsleven in de negentiende eeuw getoond wordt. De Cliffs of Moher rijzen loodrecht 200 meter uit de zee op, en dat over een breedte van acht kilometer, zeer indrukwekkend. Lisdoonvarna is het enige kuuroord van Ierland. The Burren is sinds 1991 een nationaal park en lijkt enigszins op een maanlandschap. Galway is vooral bekend door de vele festivals. In juli vindt het elf dagen durende Galway Arts Festival plaats met vele voorstellingen op het gebied van theater, beeldende kunst, literatuur en muziek. Leven en werk van de beroemde Ierse dichter William Butler Yeats is te zien in Thoor Ballylee, een zestiende eeuws torenhuis. De streek Connemara is van een adembenemende schoonheid. Connemara National Park bestaat uit heide, grasland, bossen, veen en bergen. Ook de wilde orchideeën vallen op. De Aran eilanden liggen aan de ingang van de Galway Bay. Op een klifrand ligt het Dún Aengus, een prehistorisch fort. Zeer indrukwekkend is ook het Conor Fort, gelegen op een rotswand boven een klein dal.

Het noordwesten wordt door toeristen uit Europa en Amerika niet vaak bezocht, mede door de ligging vlakbij Noord-Ierland. Croagh Patrick is een heilige berg en dus een bedevaartsoord. Achill Island is Ierland in het klein: het heeft stranden, rotsen, meren, heuvels en bergen. Ook Knock is een bekend bedevaartsoord. In Strokestown is het Famine Museum gevestigd, dat zich richt op de Grote Hongersnood die het negentiende eeuwse Ierland trof. Nabij Castlebaldwin zijn prehistorische graven te vinden. Yeats-stad Sligo herbergt het Yeats Memorial Museum en het Yeats Memorial Building. Op het schiereiland Knocknarea liggen veertig prehistorische stenen grafmonumenten.

Noordoost-Ierland is qua landschap niet zo spectaculair als de rest van Ierland. Desondanks is het toch een geliefde toeristische bestemming. De grafheuvels van Dowth, Knowth en Newgrange staan op de Unesco-lijst van wereldmonumenten. Het National Centre of Environment geeft veel informatie over alles wat met het milieu te maken heeft. De geschiedenis van Dundalk sinds 1750 is te zien in het County Museum.

IERLAND LINKS

Advertenties
• Ierland Vliegtickets.nl
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Ierland Kras Reizen
• Hotels Ierland
• Ierland Vliegreizen WTC
• Autohuur Ierland
• Ferry overtochten van en naar Ierland
• Dublin Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Ierland
• Ierland
• Ierland Campings
• Eliza was here

Nuttige links

Campersite Ierland (N)
Dieren in Ierland (N)
Fietsen in Ierland (N)
Fotoverslag rondreis door Ierland
Ierland Foto's
Ierland informatie - Reizendoejezo (N)
Ierland Jouwpagina (N)
Ierland Reisstart (N)
Ierland Reisverslag (N)
Ierland.com (N)
Lies &Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Ierland (N)
Reizendoejezo – Ierland (N)
Romans over Ierland (N)
Startkabel Ierland (N)
Startpagina Ierland (N)
Worldphotos Ierland
Artikelen en Reisverhalen over IERLAND
  Nederlandse les in Ierland  Het zuid westen

Bronnen

Beek, D. van / Ierland
Gottmer

Europese Unie
Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Hendriksen, B. / Dublin en Ierland
Van Reemst

Ierland
Lannoo

Phenix, P. / Ierland
Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems