Steden SLOVENIE

SLOVENIE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalSloveens
   HoofdstadLjubljana
   Oppervlakte20.256 km²
   Inwoners2.081.800 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..si | SVN | +386

Het toerisme, onder meer gericht op het hooggebergte met zijn wintersport en alpinisme, wordt steeds belangrijker. Ook voor cultuur, natuur en geneeskrachtige baden kiezen steeds meer Europeanen voor een vakantie in Slovenië. De buitenlandse toeristen kwamen vooral uit Italië, en verder uit Duitsland, Kroatië, Engeland, Nederland en Rusland. Populair zijn vakantieoorden in de bergen, vakanties aan zee en kuuroorden en de hoofdstad Ljubljana.

Ljubljana is de bruisende hoofdstad van Slovenië. Het Franciscanenklooster en de bijbehorende kerk uit 1660 vormen samen een indrukwekkende trekpleister. Het bouwwerk ligt aan het Prešerenplein, het centrale plein van Ljubljana. Door de prachtige rode kleur van het bouwwerk kun je het niet missen. In de voorgevel is een groot Mariabeeld verwerkt. De Drievoudige brug (Sloveens: Tromostovje) over de Ljubljjanica vormt de verbinding van het Prešerenplein met het oude gedeelte van Ljubljana. In 1842 was er één stenen brug op de plaats maar Plecnik besloot er in 1931 twee bruggen aan beide zijden bij te bouwen. Bij deze brug wordt ook de centrale markt gehouden. Lees meer op de Ljubljana pagina van Landenweb.

De bergen van Slovenië behoren tot de lagere uitlopers van de Europese Alpen, waardoor ze meer een overvloed aan alpine planten en dieren herbergen. Met een beetje geluk zie je gemzen, marmotten of steenbokken. Twee belangrijke resorts zijn het meer van Bled en het meer van Bohinj in het Triglav Nationaal Park. Deze meren zijn een uitstekende uitvalsbasis om het alpine Slovenië te verkennen.

Grotten van Postonja

Foto:bamml 82 Creative Commons Attribution 2.0 GenericHet grottenstelsel van Postonja is ongetwijfeld de belangrijkste toeristische trekker van Slovenie. De grotten zijn extreem lang (meer dan 20 kilometer) en liggen verborgen in het Karstgebergte bij het plaatsje Postonja. Je kunt een tour door de grotten maken die ongeveer 1,5 uur duurt. Je daalt eerst af de grot in met een treintje die langs mooi verlichte stalagmieten en stalactieten voert. Daarna wandel je onder begeleiding van een gids door het mooiste gedeelte van de grotten. Er zit een aanzienlijk hoogteverschil in de wandeling, maar je wordt rijkelijk beloond vooral de rode, witte en de spaghettikamer zijn oogverblindend. Aan het eind van de tour zie je een uniek beetje de Olm of de grotsalamander. Voor de ingang staan opdringerige kaartverkopers die combitickets willen verkopen. Het advies is onverstoord door te lopen naar de officiële kassa om rustig zelf je keus te bepalen. Je kunt ook van tevoren op internet boeken.

SLOVENIE LINKS

Advertenties
• Slovenie Tui Reizen
• D-Reizen Slovenie
• Slovenie Vliegtickets.nl
• Slovenië Hotels
• Fietsvakantie Slovenie
• Ljubljana Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Slovenië
• Transport Slovenië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

InfoSlovenia.be
InfoSlovenia.info
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Slovenië (N)
Slovenië Foto's
Slovenië Middeneuropa (N)
Slovenië Start (N)
Startpagina Slovenië (N)
Artikelen en Reisverhalen over SLOVENIE
  Rondreis van Heleen Hoek

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Slovenië
Elmar

Derksen, G. / Slovenië, Istrië (Kroatië)
Gottmer

Wilson, N. / Slovenia
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems