Landenweb.nl

SLOVENIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Sloveens
  Hoofdstad  Ljubljana
  Oppervlakte  20.256 km²
  Inwoners  2,079,438
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .si
  Code.  SVN
  Tel.  +386

To read about SLOVENIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Slovenie

Steden SLOVENIE

Ljubljana

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Sloveense AlpenPhoto: Jernej Furman CC 2.0 Generic no changes made

Het toerisme, onder meer gericht op het hooggebergte met zijn wintersport en alpinisme, wordt steeds belangrijker. Ook voor cultuur, natuur en geneeskrachtige baden kiezen steeds meer Europeanen voor een vakantie in Slovenië. De buitenlandse toeristen kwamen vooral uit Italië, en verder uit Duitsland, Kroatië, Engeland, Nederland en Rusland. Populair zijn vakantieoorden in de bergen, vakanties aan zee en kuuroorden en de hoofdstad Ljubljana.

advertentie

Ljubljana, SloveniePhoto: Janez Kotar in het publieke domein

Ljubljana is de bruisende hoofdstad van Slovenië. Het Franciscanenklooster en de bijbehorende kerk uit 1660 vormen samen een indrukwekkende trekpleister. Het bouwwerk ligt aan het Prešerenplein, het centrale plein van Ljubljana. Door de prachtige rode kleur van het bouwwerk kun je het niet missen. In de voorgevel is een groot Mariabeeld verwerkt. De Drievoudige brug (Sloveens: Tromostovje) over de Ljubljjanica vormt de verbinding van het Prešerenplein met het oude gedeelte van Ljubljana. In 1842 was er één stenen brug op de plaats maar Plecnik besloot er in 1931 twee bruggen aan beide zijden bij te bouwen. Bij deze brug wordt ook de centrale markt gehouden. Lees meer op de Ljubljana pagina van Landenweb.

advertentie

Meer van Bled, SloveniePhoto: Adiel lo CC 3.0 Unported no chnges made

De bergen van Slovenië behoren tot de lagere uitlopers van de Europese Alpen, waardoor ze meer een overvloed aan alpine planten en dieren herbergen. Met een beetje geluk zie je gemzen, marmotten of steenbokken. Twee belangrijke resorts zijn het meer van Bled en het meer van Bohinj in het Triglav Nationaal Park. Deze meren zijn een uitstekende uitvalsbasis om het alpine Slovenië te verkennen.

advertentie

Grotten van PostonjaPhoto: Bamml 82 CC 2.0 Generic no changes made

Het grottenstelsel van Postonja is ongetwijfeld de belangrijkste toeristische trekker van Slovenie. De grotten zijn extreem lang (meer dan 20 kilometer) en liggen verborgen in het Karstgebergte bij het plaatsje Postonja. Je kunt een tour door de grotten maken die ongeveer 1,5 uur duurt. Je daalt eerst af de grot in met een treintje die langs mooi verlichte stalagmieten en stalactieten voert. Daarna wandel je onder begeleiding van een gids door het mooiste gedeelte van de grotten. Er zit een aanzienlijk hoogteverschil in de wandeling, maar je wordt rijkelijk beloond vooral de rode, witte en de spaghettikamer zijn oogverblindend. Aan het eind van de tour zie je een uniek beetje de Olm of de grotsalamander. Voor de ingang staan opdringerige kaartverkopers die combitickets willen verkopen. Het advies is onverstoord door te lopen naar de officiële kassa om rustig zelf je keus te bepalen. Je kunt ook van tevoren op internet boeken.

SLOVENIE LINKS

Advertenties
• Slovenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Mambo jongerenreizen Slovenie
• Autoverhuur Sunny Cars Slovenië
• ANWB vakantie boeken Slovenie
• Bouw je eigen Slovenie Rondreis
• Fietsvakantie Slovenie
• Slovenië Hotels
• Transport Slovenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SLOVENIE bij Bol.com

Nuttige links

InfoSlovenia.info
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Slovenië (N)
Slovenië Foto's
Startpagina Slovenië (N)

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Slovenië

Elmar

Derksen, G. / Slovenië, Istrië (Kroatië)

Gottmer

Wilson, N. / Slovenia

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems