Landenweb.nl

SLOVENIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Sloveens
  Hoofdstad  Ljubljana
  Oppervlakte  20.256 km²
  Inwoners  2,079,438
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .si
  Code.  SVN
  Tel.  +386

To read about SLOVENIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Slovenie

Steden SLOVENIE

Ljubljana

Geografie en Landschap

Geografie

Slovenië (Sloveens: Slovenija; officieel: Republika Slovenija), is een republiek op de Balkan in Centraal-Europa. Tot de onafhankelijkheid in 1991 was Slovenië de noordelijkste deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië. De totale oppervlakte van het land bedraagt 20.273 km2 en dat is 0,6 keer de grootte van Nederland. Slovenië is daarmee een van de kleinere staten van Europa.

advertentie

Slovenië SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Slovenië grenst in het noorden aan Oostenrijk (330 kilometer), in het oosten aan Hongarije (102 km), in het westen aan Italië (232 km) en in het zuiden en zuidoosten aan Kroatië (670 km). Slovenië heeft verder een kustlijn die grenst aan de Adriatische Zee (46,6 km). Ten zuidwesten van Slovenië ligt het Kroatische schiereiland Istrië dat in het noorden aan Slovenië grenst en verder vrijwel omgeven wordt door de Adriatische Zee.

advertentie

Landschap

Slovenië is over het algemeen bergachtig met toppen boven de 2500 meter in het midden en noordwesten van het land. Meer dan 90% van het land ligt boven de 300 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 600 meter.

In het noordwesten liggen de Kamniške Alpen en de Julische Alpen met de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2864 meter). Triglav betekent “drie hoofden”, genoemd naar de vorm van deze berg. Om de Triglav heen ligt het Triglavski narodni park.

Andere hoge bergen zijn:

advertentie

Triglav, hoogste berg van SloveniëPhoto: Andrejj CC 3.0 Unported no changes made

Richting zuidoosten daalt het landschap en vinden we heuvelachtige vlaktes en brede plateaus (1000-1500 meter). Langs de noordgrens van Slovenië en ten zuiden van de Julische Alpen liggen bergketens als de Karavanken (boven 2000 meter) en de Trnovski gozd (boven 1500 meter). Ten oosten van de Karavanken liggen de dichtbeboste uitlopers van de Oostenrijkse Norische Alpen (tot 1542 m)

Het oosten van Slovenië wordt steeds vlakker en gaat over in de Pomurje en de Pannonische Vlakte, die vooral in Hongarije ligt. In het zuiden en zuidoosten is het heuvelachtig in het stroomgebied van de Sava en de Krka.

Grotten, meren en rivieren

advertentie

Grottenvan Postojna

Photo: Nadia Petkova CC 3.0 Unported no changes made

Het zuiden en het zuidwesten van het land, tussen de hoofdstad Jubljana en de Golf van Triëst, is beroemd vanwege de talrijke grotten of “jama’s” die zich in het daar aanwezige poreuze kalkgesteente gevormd hebben. Tot dit zogenaamde “Karst”-gebied behoren grottenstelsels die tot de imposantste van de wereld behoren, onder andere die van Postojna Jama en Škocjanske Jama. Het grottenstelsel van Postojna is ca. 20 kilometer lang. In totaal zijn er in het hele land ca. 7000 grotten bekend en de diepste gaat 1,3 kilometer de grond in.

Enkele andere bekende grotten zijn:

Enkele karstverschijnselen zijn:

advertentie

Meer van Bled, SloveniePhoto: Anna & Michal CC 2.0 Generic no changes made

Mooi gelegen zijn de meren Bled, Bohinj, de Triglav-meren en de Krn-meren. De totale lengte van alle beken en rivieren bedraagt ca. 26.000 kilometer. De langste rivier van het land is de Sava. Deze ontspringt in Ratece op een steenworp afstand van de Italiaanse grens, en loopt door het noorden en het midden van het land naar Kroatië toe. Andere belangrijke rivieren zijn de Soèa in het westen, de Drava of Drau in het noorden, de Mura en de Kupa. Talrijk zijn ook de zoetwaterbronnen waar er zo’n 7500 van bekend zijn. Enkele honderden staan garant voor prima mineraalwater.

De kust van Slovenië is rotsachtig en heeft geen natuurlijke zandstranden.

advertentie

SLOVENIE LINKS

Advertenties
• Slovenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Mambo jongerenreizen Slovenie
• Autoverhuur Sunny Cars Slovenië
• ANWB vakantie boeken Slovenie
• Bouw je eigen Slovenie Rondreis
• Fietsvakantie Slovenie
• Slovenië Hotels
• Transport Slovenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SLOVENIE bij Bol.com

Nuttige links

InfoSlovenia.info
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Slovenië (N)
Slovenië Foto's
Startpagina Slovenië (N)

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Slovenië

Elmar

Derksen, G. / Slovenië, Istrië (Kroatië)

Gottmer

Wilson, N. / Slovenia

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems