Steden SLOVENIE

SLOVENIE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalSloveens
   HoofdstadLjubljana
   Oppervlakte20.256 km²
   Inwoners2.081.800 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..si | SVN | +386

Algemeen

Slovenië (Sloveens: Slovenija; officieel: Republika Slovenija), is een republiek op de Balkan in Centraal-Europa. Tot de onafhankelijkheid in 1991 was Slovenië de noordelijkste deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië. De totale oppervlakte van het land bedraagt 20.273 km2 en dat is 0,6 keer de grootte van Nederland. Slovenië is daarmee een van de kleinere staten van Europa.

Slovenië Satellietfoto: Publiek domein

Slovenië grenst in het noorden aan Oostenrijk (330 kilometer), in het oosten aan Hongarije (102 km), in het westen aan Italië (232 km) en in het zuiden en zuidoosten aan Kroatië (670 km). Slovenië heeft verder een kustlijn die grenst aan de Adriatische Zee (46,6 km). Ten zuidwesten van Slovenië ligt het Kroatische schiereiland Istrië dat in het noorden aan Slovenië grenst en verder vrijwel omgeven wordt door de Adriatische Zee.

Landschap

Slovenië is over het algemeen bergachtig met toppen boven de 2500 meter in het midden en noordwesten van het land. Meer dan 90% van het land ligt boven de 300 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 600 meter.
In het noordwesten liggen de Kamniške Alpen en de Julische Alpen met de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2864 meter). Triglav betekent “drie hoofden”, genoemd naar de vorm van deze berg. Om de Triglav heen ligt het Triglavski narodni park.

Andere hoge bergen zijn:
Škrlatica 2738 meter
Mangart 2677 meter
Jalovec 2643 meter
Razor 2601 meter
Rjavina 2530 meter

Triglav, hoogste berg van Slovenië

Andrejj, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Richting zuidoosten daalt het landschap en vinden we heuvelachtige vlaktes en brede plateaus (1000-1500 meter). Langs de noordgrens van Slovenië en ten zuiden van de Julische Alpen liggen bergketens als de Karavanken (boven 2000 meter) en de Trnovski gozd (boven 1500 meter). Ten oosten van de Karavanken liggen de dichtbeboste uitlopers van de Oostenrijkse Norische Alpen (tot 1542 m)
Het oosten van Slovenië wordt steeds vlakker en gaat over in de Pomurje en de Pannonische Vlakte, die vooral in Hongarije ligt. In het zuiden en zuidoosten is het heuvelachtig in het stroomgebied van de Sava en de Krka.

Grotten, meren en rivieren

Het zuiden en het zuidwesten van het land, tussen de hoofdstad Jubljana en de Golf van Triëst, is beroemd vanwege de talrijke grotten of “jama’s” die zich in het daar aanwezige poreuze kalkgesteente gevormd hebben. Tot dit zogenaamde “Karst”-gebied behoren grottenstelsels die tot de imposantste van de wereld behoren, onder andere die van Postojna Jama en Škocjanske Jama. Het grottenstelsel van Postojna is ca. 20 kilometer lang. In totaal zijn er in het hele land ca. 7000 grotten bekend en de diepste gaat 1,3 kilometer de grond in.
Enkele andere bekende grotten zijn:
Pivka Jama in de omgeving van Postojna
Planinska Jama bij het dorp Planina, ten noorden van Postojna
Lokavska Jama in de omgeving van Lipica
Kostanje-viška Jama bij Kostanjevica, oostelijk van Novo Mesto

Enkele karstverschijnselen zijn:
stalagmieten: druipsteenkegels met de punt opwaarts
stalactieten: afhangende druipsteenkegels
dolina’s: trechter- of komvormige inzinkingen
poljes: vruchtbare plaatsen in het karstgebied die in de regentijd onder water lopen: soms dijen deze poljes uit tot enorme meren, o.a. Cerknica en Planina
karren: gleuven aan de oppervlakte die door uitslijting van het water zijn ontstaan.

Mooi gelegen zijn de meren Bled, Bohinj, de Triglav-meren en de Krn-meren. De totale lengte van alle beken en rivieren bedraagt ca. 26.000 kilometer. De langste rivier van het land is de Sava. Deze ontspringt in Ratece op een steenworp afstand van de Italiaanse grens, en loopt door het noorden en het midden van het land naar Kroatië toe. Andere belangrijke rivieren zijn de Soèa in het westen, de Drava of Drau in het noorden, de Mura en de Kupa. Talrijk zijn ook de zoetwaterbronnen waar er zo’n 7500 van bekend zijn. Enkele honderden staan garant voor prima mineraalwater.
De kust van Slovenië is rotsachtig en heeft geen natuurlijke zandstranden.

SLOVENIE LINKS

Advertenties
• Slovenie Kras Reizen
• Slovenie Tui Reizen
• Slovenie Vliegtickets.nl
• D-Reizen Slovenie
• Fietsvakantie Slovenie
• Slovenie Vliegtickets WTC
• Slovenië Hotels
• Ferry overtochten van en naar Slovenie
• Autoverhuur Sunny Cars Slovenië
• Ljubljana Vliegtickets Tix.nl
• Transport Slovenië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

InfoSlovenia.be
InfoSlovenia.info
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Slovenië (N)
Slovenië Foto's
Slovenië Middeneuropa (N)
Slovenië Start (N)
Startpagina Slovenië (N)
Artikelen en Reisverhalen over SLOVENIE
  Rondreis van Heleen Hoek

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Slovenië
Elmar

Derksen, G. / Slovenië, Istrië (Kroatië)
Gottmer

Wilson, N. / Slovenia
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems