Landenweb.nl

Ljubljana
 

Fietsvakantie Slovenie

To read about Ljubljana in English - click here

advertentie
Mambo Jongerenreizen Slovenie Slovenie Tui Reizen

Algemeen

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, combineert het beste van een moderne Europese hoofdstad met de voordelen van een kleine landelijke plaats. Het is een pittoreske, maar toch zeer levendige en boeiende stad. De stad kent een interessante geschiedenis en diverse bijzondere bezienswaardigheden.

LjubljanaLjubljanaPhoto: Damien Smith CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Hotels Trivago Hotels Ljubljana

Ligging

Slovenië ligt aan de Adriatische Zee in Midden-Europa. Het land grenst aan Italië, Kroatië, Oostenrijk en Hongarije. De Sloveense hoofdstad Ljubljana ligt ongeveer in het midden van het land op 298 meter boven zeeniveau. De stad ligt aan de rivier de Ljubljanica. Op een uur afstand rijden liggen de Alpen, de zee en het karstgebergte. Ljubljana heeft ongeveer 270.000 inwoners en een oppervlakte van 275 km² en lijkt dus meer op een klein stadje dan op een landelijke hoofdstad.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Ljubljana ANWB vakantie boeken Slovenie

Weer

De stad kent een gematigd zeeklimaat. Wat betekent dat? De winters kunnen er behoorlijk koud worden vooral als de Bora (een frisse noorderwind) over Ljubljana waait. In de winter valt en ligt er geregeld sneeuw. Jaarlijks vriest het er gemiddeld 90 dagen. De zomers zorgen gelukkig voor wat compensatie, want dan lopen de temperaturen op tot rond de 30 graden. De warmste temperatuur ooit gemeten in Ljubljana is maar liefst 38 graden. Ljubljana kent een grote hoeveelheid neerslag en er is ook geregeld sprake van mist in de stad.

Geschiedenis

Romeinse opgravingen LjubljanaRomeinse opgravingen LjubljanaPhoto: Žiga in het publieke domein

De eerste vermelding van een stad op de plek waar nu Ljubljana ligt, werd gemaakt door Romeinen die de stad Emona noemden. In de 6e eeuw werd deze stad alweer vernield door de Hunnen. Aan de voet van de heuvel waar Emona lag, bouwden de bewoners een nieuwe nederzetting met de naam Luwigana; het huidige Ljubljana.

In de middeleeuwen nam Ljubljana een groeiende positie in als culturele hoofdstad.

In de 15e eeuw verschenen er veel gebouwen in renaissancestijl en daarop volgden verschillende barokke bouwwerken.

Ljubljana rond 1765Ljubljana rond 1765Photo: Publiek Domein

In het tijdperk van Napoleon was er een grote rol weggelegd voor Ljubljana. Van 1809 tot 1813 vervulde de stad zelfs de functie van Illyrische hoofdstad. Toen de spoorlijn tussen Wenen en Triëste was voltooid, betekende dit voor Ljubljana verbinding met de rest van de wereld.

De Eerste Wereldoorlog vormde het einde van de Habsburgse dynastie en de geboorte van Joegoslavië waar Slovenië onderdeel van uitmaakte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Ljubljana bezet door Italiaanse en Duitse troepen. Na afloop van de oorlog werd Ljubljana de hoofdstad van de communistische Volksrepubliek Slovenië. Slovenië groeide uit tot het rijkste land van Joegoslavië.

Hierdoor ontstond eind 1990 de behoefte aan onafhankelijkheid. Na een referendum en een tiendaagse oorlog met Joegoslavië werd het land uiteindelijk als eerste van de republiek onafhankelijk.

Bezienswaardigheden

Ljublijana FranciscanenekloosterLjublijana FranciscanenekloosterPhoto: Publiek Domein

Het Franciscanenklooster en de bijbehorende kerk uit 1660 vormen samen een indrukwekkende trekpleister. Het bouwwerk ligt aan het Prešerenplein, het centrale plein van Ljubljana. Het klooster is gebouwd door de Augustinusmonniken en is uitgegroeid tot het symbool van de stad. Door de prachtige rode kleur van het bouwwerk kun je het niet missen. Op de gevel staat een groot Mariabeeld. Op de trap van het klooster is het altijd een drukte van jewelste met straatartiesten, toeristen en inwoners van de stad.

Drievoudige Brug LjubljanaDrievoudige Brug LjubljanaPhoto: Publiek Domein

Het Franciscanenklooster biedt uitzicht op een andere attractie van Ljubljana; de Drievoudige brug (Sloveens: Tromostovje) over de Ljublijanica. De brug vormt de verbinding van het Prešerenplein met het oude gedeelte van Ljubljana. In 1842 was er één stenen brug op de plaats maar Plecnik besloot er in 1931 twee bruggen aan beide zijden bij te bouwen.

Burcht van LjubljanaBurcht van LjubljanaPhoto: Rampensau CC 3.0 Unported no changes made

De burcht van Ljubljana ligt op een heuvel 376 meter boven de stad. Oorspronkelijk is de burcht gebouwd in de 11e eeuw, maar langzamerhand is er steeds meer bijgebouwd. Momenteel is het een museum met als onderwerp de geschiedenis van het kasteel. Je kunt er met de lift heen of er een leuke steile wandeling naar toe maken.

Kathedraal van LjubljanaKathedraal van LjubljanaPhoto: Žiga in het publieke domein

De Sint Nicolaas kathedraal van Ljubljana ligt in het oude stadsdeel aan het Pogarjev trg marktplein en is te herkennen aan haar gele kleur. De kerk is opgedragen aan de patroonheilige van vissers en scheepslieden. De kerk stamt uit de 18e eeuw en heeft een gele kleur, twee torens, een grote groen-koperen koepel en opvallende bronzen deuren.

Nationaal Museum LjubljanaNationaal Museum LjubljanaPhoto: Ziga in het publieke domein

Het Nationaal Museum (Narodni muzej) ligt iets buiten het stadscentrum. Het museum bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over de periode van het paleolithicum, via de bronstijd, de Romeinen de Middeleeuwen tot aan de 20ste eeuw. In het andere deel van het museum is een muntenkabinet, een bibliotheek en een schilderijencollectie te vinden. Het topstuk is een Egyptische mummie uit de 6e eeuw voor Christus. In hetzelfde gebouw is ook het natuurhistorisch museum gevestigd.

Tips

Centrale Markt LjubljanaCentrale Markt LjubljanaPhoto: Szeder László CC 4.0 International no changes made

Wil je de authentieke sfeer van Ljubljana proeven? Dan is het aan te raden om naar de Centrale Markt te gaan, die wekelijks bij de Drievoudige brug plaatsvindt. De markt wordt onder een arcade gehouden die net als de brug door Plecnik ontworpen is. Er worden allerlei artikelen verkocht van lokale etenswaren tot handgemaakte meubels.

Meertje in Tivolipark LjubljanaMeertje in Tivolipark LjubljanaPhoto: Yerpo CC3.0 Unported no changes made

Het Tivoli park, het grootste park van de stad, is een oase van rust binnen Ljubljana. Het park wordt vaak de longen van de stad genoemd en het wordt gezien als de verbinding tussen stad en natuur. Je zult er veel verschillende mensen tegenkomen en kennis maken met de ontspannen Sloveense sfeer van Ljubljana.

Grotten van PostonjaGrotten van PostonjaPhoto: Bamml 82 CC 2.0 Genericno changes made

Een andere tip is om naar het nabijgelegen Postonja te reizen om daar het grottenstelsel van Postonja te bezoeken (een uur reistijd). De grotten zijn extreem lang (meer dan 20 kilometer) en liggen verborgen in het Karstgebergte bij het plaatsje Postonja. Je kunt een tour door de grotten maken die ongeveer 1,5 uur duurt. Je daalt eerst af de grot in met een treintje die langs mooi verlichte stalagmieten en stalactieten voert. Daarna wandel je onder begeleiding van een gids door het mooiste gedeelte van de grotten. Er zit een aanzienlijk hoogteverschil in de wandeling, maar je wordt rijkelijk beloond vooral de rode, witte en de spaghettikamer zijn oogverblindend. Aan het eind van de tour zie je een uniek beetje de Olm of de grotsalamander. Voor de ingang staan opdringerige kaartverkopers die combitickets willen verkopen. Het advies is onverstoord door te lopen naar de officiële kassa om rustig zelf je keus te bepalen. Je kunt ook van te voren op internet boeken.

Ljubljana LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Slovenie Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Slovenie
• Hotels Ljubljana
• Fietsvakantie Slovenie
• Autoverhuur Sunny Cars Ljubljana
• Mambo Jongerenreizen Slovenie
• Boeken, ook tweedehands, over Ljubljana bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems