Landenweb.nl

SLOVENIE
Bevolking

To read about SLOVENIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Slovenie

Steden SLOVENIE

Ljubljana

Bevolking

Slovenië telde in 2017 1.972.126 inwoners en de bevolkingsdichtheid bedroeg ca. 97 inwoners per km2. Ca. 83% van de bevolking bestaat uit Slovenen. In het westen, met name in de kustplaatsen woont een Italiaanse minderheid (ca. 3000 personen), terwijl in het uiterste noordoosten, tegen de grens met Hongarije aan, in Prekmurje, een Hongaarse minderheid woont (ca. 9000 personen). Deze minderheden zijn de enige erkende en wettelijk beschermde minderheden en hebben een afgevaardigde in de Nationale Assemblee.Andere bevolkingsgroepen zijn Kroaten (1,8%), Serven (2%), Bosniërs (1,1%) en Macedoniërs. Deze groepen werken soms al tientallen jaren in Slovenië als arbeidsimmigrant of zijn recente vluchtelingen uit andere delen van voormalig Joegoslavië. Deze arbeidsimmigranten kregen na de onafhankelijkheid in 1991 de keuze om wel of geen Sloveens staatsburger te worden. Afstammelingen van Duitse immigranten wonen vooral in Kocevje in het zuiden van Slovenië.

advertentie

Sloveense BasketbalfansPhoto: Gremi35 CC 3.0 Unported no changes made

Sloveense minderheden wonen in Italië (ca. 50.000), Hongarije (ca. 5000) en Oostenrijk (ca. 15.000) en in de rest van de wereld wonen ca. 400.000 afstammelingen van Sloveense immigranten. Een grote meerderheid van de ze immigranten woont in de Verenigde Staten en Canada. Cleveland in de Verenigde Staten is de grootste “Sloveense” stad buiten Slovenië. In Nederland wonen nakomelingen van Sloveense mijnwerkers nog steeds in Limburg.

Ca. 55% van de totale bevolking woont in steden.

De grootste steden van Slovenië zijn:Ljubljana met 286.900 inwoners en Maribor met 110.000 inwoners

Sinds het midden van de jaren negentig liep het bevolkingsaantal terug door het afnemende geboortecijfer. Sinds 1998 stabiliseerde de situatie maar in 2017 was er weer een natuurlijke bevolkingskrimp van -0,31%. Verder zal de bevolking verder vergrijzen; het aantal mensen ouder dan 65 jaar zal waarschijnlijk toenemen van 15% in 1999 tot 26% in 2025. Momenteel (2018) staat de teller op bijna 20%

Enkele cijfers:

De bevolkingspiramide van Slovenië lijkt meer op die van West-Europese landen dan op die van andere zuidelijke Balkanstaten. Dit betekent dat de vergrijzing toeneemt, wat blijkt uit onderstaande vergelijking.

Bevolking naar leeftijd in 2017:

advertentie

SLOVENIE LINKS

Advertenties
• Slovenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Mambo jongerenreizen Slovenie
• Autoverhuur Sunny Cars Slovenië
• ANWB vakantie boeken Slovenie
• Bouw je eigen Slovenie Rondreis
• Fietsvakantie Slovenie
• Slovenië Hotels
• Transport Slovenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SLOVENIE bij Bol.com

Nuttige links

InfoSlovenia.info
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Slovenië (N)
Slovenië Foto's
Startpagina Slovenië (N)

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Slovenië

Elmar

Derksen, G. / Slovenië, Istrië (Kroatië)

Gottmer

Wilson, N. / Slovenia

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems