Steden SLOVENIE

SLOVENIE   

Planten

De Sloveense flora bestaat uit ca. 2900 boom- en plantensoorten. Zeventig soorten daarvan zijn endemisch en komen alleen in Slovenië voor, of zijn hier voor het eerst gesignaleerd. Deze soorten zijn vooral in de Julische Alpen te vinden, o.a. de Triglav-roos, de Julische papaver, de Carniolische sleutelbloem, de Carniola lelie, Clusi’s gentiaan en Zois’ klokbloem.
Ca. 50% van Slovenië is nog bedekt met bossen (1 miljoen ha). De lager gelegen bossen bestaan vooral uit loof- en naaldbossen met daartussendoor o.a. paardenstaarten, varens en kruiden. Sloveense loofbomen zijn berk, beuk, kastanje, populier en wilg. De winterlinde is de nationale boom van Slovenië.

In de hoger gelegen gebieden vindt men naaldwouden met o.a. lariksen. Boven de 2000 meter ligt de boomgrens en net daaronder groeien alleen nog wat coniferen. Aan de warme Adriatische kust komen palmbomen en olijfbomen voor.
In de bergen komt vooral alpenflora voor. In de rest van het land zijn sleutelbloem, klaproos, sneeuwbal, klokbloem, viooltje en zegge veel voorkomende bloemsoorten. De nationale bloem van Slovenië is de anjer.

Dieren

Bekende verschijningen zijn gems, steenbok, marmot, haas, konijn, sneeuwhoen, patrijs en fazant. Niet zo vaak te zien zijn de vos, de wezel en de das. Gevaarlijke gasten zijn lynxen, wolven, wilde zwijnen en bruine beren, die steeds meer voorkomen.
De relmuis of zevenslaper is een qua uiterlijk een kruising tussen een eekhoorn en een muis. Het dier houdt een winterslaap van zeven maanden en leeft van zaden, noten, bessen en insecten. Voor de Slovenen is het een lekkernij. In Slovenië komt vooral de grotere variant Glis glis voor.
Bijzonder zijn de zeldzame grotegel en de blinde, witte tot bleekroze Proteus anguinus, een grotsalamander die uniek is voor Slovenië, niet voor niets het nationale dier van Slovenië is naast het Lippizanerpaard, en alleen in het Karstgebied voorkomt. Deze grotamfibie staat ook wel bekend als olm of grottenolm en de Slovenen noemen hem “moèeril”. Dit diertje is niet verwant aan andere amfibieën en kan jaren zonder voedsel. In 1990 werd er ook een zwarte variant ontdekt.

Veel voorkomend zijn vogels als reiger, steenarend, hop, scharrelaar, korhoen, en trekvogels als wilde gans en wilde eend. De ooievaar broedt van maart tot september en komt vooral in de Pomurje voor.
In de wereldberoemde stoeterij van Lipica worden sinds 1580 de lippizaner paarden gefokt. De lippizaner was aanvankelijk een kruising tussen Andalusische paarden en een lokaal ras. Een aantal eeuwen later werd dit nieuwe ras gekruist met witte arabieren, waardoor de bekende witte schimmels ontstonden.

Triglavski narodni

Triglavski narodni (ca. 84.000 ha) is een nationaal park met bergen, dalen, watervallen, gletsjers, meren en beekjes en omvat bijna de gehele Julische Alpen. Naast de hoogste berg van Slovenië, de Triglav, liggen in dit gebied ook de Danjavec, de Rjavina en de Plaski Vogel.
Endemische planten- en dierensoorten hier zijn de Soca-forel, een bepaalde keversoort, de Julische papaver en de vlindersoort Erebia styx trentae.

SLOVENIE LINKS

Advertenties
• Slovenie Kras Reizen
• Slovenie Tui Reizen
• Slovenie Vliegtickets.nl
• D-Reizen Slovenie
• Fietsvakantie Slovenie
• Slovenie Vliegtickets WTC
• Slovenië Hotels
• Ferry overtochten van en naar Slovenie
• Autoverhuur Sunny Cars Slovenië
• Ljubljana Vliegtickets Tix.nl
• Transport Slovenië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

InfoSlovenia.be
InfoSlovenia.info
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Slovenië (N)
Slovenië Foto's
Slovenië Middeneuropa (N)
Slovenië Start (N)
Startpagina Slovenië (N)
Artikelen en Reisverhalen over SLOVENIE
  Rondreis van Heleen Hoek

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Slovenië
Elmar

Derksen, G. / Slovenië, Istrië (Kroatië)
Gottmer

Wilson, N. / Slovenia
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems