Landenweb.nl

SLOVENIE
Planten en Dieren

To read about SLOVENIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Slovenie

Steden SLOVENIE

Ljubljana

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Winterlinde , Nationale boom van SloveniePhoto: Unknown CC 3.0 Unported no changes made

De Sloveense flora bestaat uit ca. 2900 boom- en plantensoorten. Zeventig soorten daarvan zijn endemisch en komen alleen in Slovenië voor, of zijn hier voor het eerst gesignaleerd. Deze soorten zijn vooral in de Julische Alpen te vinden, o.a. de Triglav-roos, de Julische papaver, de Carniolische sleutelbloem, de Carniola lelie, Clusi’s gentiaan en Zois’ klokbloem.

Ca. 50% van Slovenië is nog bedekt met bossen (1 miljoen ha). De lager gelegen bossen bestaan vooral uit loof- en naaldbossen met daartussendoor o.a. paardenstaarten, varens en kruiden. Sloveense loofbomen zijn berk, beuk, kastanje, populier en wilg. De winterlinde is de nationale boom van Slovenië.

advertentie

Anjer is de nationale blioem van SloveniePhoto:bRick Kimpel CC 2.0 Generic no changes made

In de hoger gelegen gebieden vindt men naaldwouden met o.a. lariksen. Boven de 2000 meter ligt de boomgrens en net daaronder groeien alleen nog wat coniferen. Aan de warme Adriatische kust komen palmbomen en olijfbomen voor.

In de bergen komt vooral alpenflora voor. In de rest van het land zijn sleutelbloem, klaproos, sneeuwbal, klokbloem, viooltje en zegge veel voorkomende bloemsoorten. De nationale bloem van Slovenië is de anjer.

advertentie

Dieren

advertentie

Relmuis, SloveniePhoto:cMichael Hanselmann CC 3.0 Unported no changes made

Bekende verschijningen zijn gems, steenbok, marmot, haas, konijn, sneeuwhoen, patrijs en fazant. Niet zo vaak te zien zijn de vos, de wezel en de das. Gevaarlijke gasten zijn lynxen, wolven, wilde zwijnen en bruine beren, die steeds meer voorkomen.

De relmuis of zevenslaper is een qua uiterlijk een kruising tussen een eekhoorn en een muis. Het dier houdt een winterslaap van zeven maanden en leeft van zaden, noten, bessen en insecten. Voor de Slovenen is het een lekkernij. In Slovenië komt vooral de grotere variant Glis glis voor.

advertentie

Proteus Anguinus, SloveniePhoto: bGzen92 CC 4.0 Internationaal no changes made

Bijzonder zijn de zeldzame grotegel en de blinde, witte tot bleekroze Proteus anguinus, een grotsalamander die uniek is voor Slovenië, niet voor niets het nationale dier van Slovenië is naast het Lippizanerpaard, en alleen in het Karstgebied voorkomt. Deze grotamfibie staat ook wel bekend als olm of grottenolm en de Slovenen noemen hem “moèeril”. Dit diertje is niet verwant aan andere amfibieën en kan jaren zonder voedsel. In 1990 werd er ook een zwarte variant ontdekt.

advertentie

Lippizaner paarden, SloveniePhoto: Husond CC 4.0 International no changes made

Veel voorkomend zijn vogels als reiger, steenarend, hop, scharrelaar, korhoen, en trekvogels als wilde gans en wilde eend. De ooievaar broedt van maart tot september en komt vooral in de Pomurje voor.

In de wereldberoemde stoeterij van Lipica worden sinds 1580 de lippizaner paarden gefokt. De lippizaner was aanvankelijk een kruising tussen Andalusische paarden en een lokaal ras. Een aantal eeuwen later werd dit nieuwe ras gekruist met witte arabieren, waardoor de bekende witte schimmels ontstonden.

advertentie

Triglavski narodni

advertentie

Triglavski Narodni nationaal park, SloveniePhoto: Se90 CC 3.0 Unported no changes made

Triglavski narodni (ca. 84.000 ha) is een nationaal park met bergen, dalen, watervallen, gletsjers, meren en beekjes en omvat bijna de gehele Julische Alpen. Naast de hoogste berg van Slovenië, de Triglav, liggen in dit gebied ook de Danjavec, de Rjavina en de Plaski Vogel.

Endemische planten- en dierensoorten hier zijn de Soca-forel, een bepaalde keversoort, de Julische papaver en de vlindersoort Erebia styx trentae.

SLOVENIE LINKS

Advertenties
• Slovenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Mambo jongerenreizen Slovenie
• Autoverhuur Sunny Cars Slovenië
• ANWB vakantie boeken Slovenie
• Bouw je eigen Slovenie Rondreis
• Fietsvakantie Slovenie
• Slovenië Hotels
• Transport Slovenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SLOVENIE bij Bol.com

Nuttige links

InfoSlovenia.info
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Slovenië (N)
Slovenië Foto's
Startpagina Slovenië (N)

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Slovenië

Elmar

Derksen, G. / Slovenië, Istrië (Kroatië)

Gottmer

Wilson, N. / Slovenia

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems