Landenweb.nl

SINGAPORE
Economie

To read about SINGAPORE in English - click here

Singapore verre reizen van ANWB

Economie

Algemeen

advertentie

Singapore centraal business ditrictPhoto: Zairon CC 4.0 International no changes made

Door zijn geografische ligging is Singapore een internationaal centrum voor industrie en handel geworden. Singapore heeft het voordeel van een diepe haven en ligt aan een van de drukste handelswegen van het oosten naar het westen. Verder heeft Singapore een vrijemarkteconomie waarin het particuliere bedrijfsleven de grootste plaats inneemt en een goed ontwikkelde communicatieve en financiële infrastructuur. De overheid heeft desondanks grote invloed op de economische ontwikkeling door middel van wetgeving, speciale instanties zoals de Economic Development Board (EDB), het verstrekken van subsidies en belastingfaciliteiten.

De betekenis van de haven neemt de laatste jaren in verhouding wat af, maar dit wordt meer dan goed gemaakt door de ontwikkeling van Singapore als het centrum van zakelijke en financiële dienstverlening (75,2% van het bruto nationaal product (2017).

Singapore is nog steeds een trekpleister voor buitenlandse investeerders. Al in de jaren zestig en zeventig heeft de overheid met groot succes de economische ontwikkeling ter hand genomen. Buitenlandse investeerders werden aangemoedigd door gunstige omstandigheden als een groot en goed opgeleid arbeidspotentieel, lage lonen, een stabiel arbeidsklimaat, aantrekkelijke investeringssubsidies en belastingfaciliteiten, zich in Singapore te vestigen om daar een deel van hun massaproductie te laten uitvoeren.

advertentie

Landbouw en visserij

advertentie

Indoor vertical farming SingaporePhoto: Lianoland Wimons CC 4.0 International no changes made

De landbouw speelt, mede door het geringe beschikbare landoppervlak, een ondergeschikte rol in de economie. Ongeveer 6% van het totale grondoppervlak wordt gebruikt voor landbouwactiviteiten. Met name veel vlees, vis, groente, fruit en eieren moeten ingevoerd worden. Tekenend is dat maar 6% van alle benodigde groente in Singapore zelf verbouwd wordt. Om het maximale uit de 273 boerderijen te halen wordt er de laatste jaren veel geld gestoken in de agrotechnologie. En verder worden de traditionele gemengde bedrijven vervangen door gespecialiseerde intensieve landbouwbedrijven. De weinige bossen hebben geen economische betekenis. De visserij is weinig ontwikkeld. Orchideeën en aquariumvissen zijn de enige exportartikelen van belang in de landbouwsector.

Industrie

advertentie

Industrie SingaporePhoto: Jacklee CC 3.0 Unported no changes made

De verwerkingsindustrie levert ruim 24,8% (2017) aan het bruto nationaal product en ongeveer 25,6% van de werkende bevolking vindt er een werkkring. Belangrijkste tak is de aardolie verwerkende industrie, gevolgd door de elektronische industrie, chemicaliën en scheepsbouw en -reparatie. De economische groei van het land is voornamelijk gebaseerd op de havens en dienstverlenende bedrijven. De zeven havens van Singapore behoren tezamen tot de grootste ter wereld. Ze herbergen het grootste exportraffinagecomplex in Azië, waar meer dan een miljoen vaten per dag worden verwerkt.

Handel en Bankwezen

advertentie

Export SingaporePhoto: Celinaqi CC 4.0 International no changes made

De handel is de tweede belangrijke economische sector, m.n. de entrepothandel van rubber, tropisch hardhout en peper, waarbij Singapore fungeert als doorvoerhaven voor Maleisië.

Belangrijkste uitvoerproducten zijn: aardolieproducten, machines en transportmiddelen, textiel, rubber, ijzererts, tin en kopra. In 2017 werd er voor $397 miljard geëxporteerd. Voornaamste exportpartners zijn de Verenigde Staten, Maleisië, Hongkong, Japan, Taiwan, Thailand, Groot-Brittannië, China en Duitsland. Voornaamste importgoederen zijn aardolie, ruwe grondstoffen, machines en voedingsmiddelen. In 2017 werd er voor $380 miljard geïmporteerd. Voornaamste importpartners zijn de Verenigde Staten, Japan, Maleisië, Thailand, China, Taiwan, Duitsland en Saoedi-Arabië.

Singapore is een internationaal financieel centrum, waar een groot aantal buitenlandse banken en financiële instellingen is gevestigd. Sedert 1968 heeft Singapore een belangrijke Asian-dollarmarkt en er is een goudbeurs gevestigd. De Monetary Authority of Singapore en de Board of Commissioners of Currency oefenen tezamen de functie van centrale bank uit.

Verkeer

advertentie

Singapore Changi Airport

Photo: Calvin Teo CC 3.0 Unported no changes made

Een 25 km lange spoorlijn verbindt Singapore via een brug over de Straat van Johore met het spoorwegnet op het vasteland van Maleisië.

Om het autoverkeer aan banden te leggen mogen alleen personenauto's met minstens vier inzittenden kosteloos de binnenstad in.

Het uitgebreide openbaar-vervoersnet wordt onderhouden door de Singapore Bus Service. De bouw van een 67 km lang metronet werd in 1990 voltooid.

Singapore heeft een van de drukste havens ter wereld en daardoor is die van cruciaal belang voor de economie. Singapore heeft een distributiehaven met vaarlijnen naar meer dan 600 havens verspreid over de wereld. Het is een van de belangrijkste overslaghavens van Azië en is daarnaast van steeds meer betekenis voor het scheepvaartverkeer naar de China. Er zijn oliepieren voor supertankers en moderne containerterminals. De Port of Singapore Authority beheert de zeven havens.

Door zijn ligging heeft de natuurlijke haven van Singapore zich eveneens ontwikkeld tot een belangrijk vertrekpunt van cruises naar bestemmingen in Zuidoost-Azië.

Op de ranglijsten van “beste vlieghavens ter wereld” staat Chiangi Airport (1981) vaak op de eerste plaats.

De internationale luchthaven van Singapore verzorgt verbindingen met 133 steden in 53 landen.

De nationale luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines (SIA) is een van de succesvolste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. SIA vliegt op 98 steden in 46 landen.

SINGAPORE LINKS

Advertenties
• Singapore verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Singapore
• Rondreis Singapore
• Singapore Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Singapore
• Boeken, ook tweedehands, over SINGAPORE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Singapore (N)
Reizendoejezo – Singapore (N)
Sem op Reis Video's over Singapore (N)
Singapore Startkabel (N)

Bronnen

Beliën, H. / Maleisië : Singapore

Gottmer

Hellander, P. / Singapore

Lonely Planet,

Oon, H. / Singapore

Van Reemst

Singapore

Ministry of Information and the Arts

Wee, J. / Singapore

Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems