SINGAPORE   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Singapore was vroeger helemaal bedekt met tropisch regenwoud en was zeer moerassig. Daar is nu weinig meer van over. Tegenwoordig komt het regenwoud alleen nog voor in een reservaat als Bukit Timah Nature Reserve. In totaal heeft Singapore nog ca. 300 ha regenwoud. De rest van de bossen, ca. 1800 ha, is aangeplant. Het tropisch regenwoud bestaat vooral uit tropisch hardhoutbomen als seraya en merantis die wel tot 40 meter hoog kunnen worden. Op deze bomen groeien veel andere planten (epifieten) zoals de hertshoornvaren. Singapore heeft met name in het noorden nog ca. 500 ha mangrovebossen.
Langs de kust in de zandgebieden groeien verschillende soorten grassen, cypergras en slingerplanten. In het binnenland groeien kokospalmen, casuarina’s, pandanus, pong pong en de geelbloemige hibiscus. In de stedelijke gebieden groeien ca. 200 planten, waarvan er maar ongeveer 20% inheems is. De vegetatie in parken, tuinen en langs de weg is meestal niet inheems. Zo komt de frangipani van Mexico, de caesalpinia uit West-Indië en de lantana en de bougainvillea uit Zuid-Amerika. Langs de wegen vinden we verder o.a. angsana en jambulaut. In Singapore vinden we ook veel waterplanten zoals waterpest en blaasjeskruid. De nationale bloem van Singapore is de Vanda 'Miss Joaquim'.

Dieren

De meeste dieren die nu in Singapore voorkomen zijn in feite “verplicht” om in de bossen te leven die nog over zijn. Gewervelde dieren die hoog in de bomen leven zijn o.a. de vliegende lemuur, twee eekhoornsoorten, de langstaartmakaak, en de vliegende hagedis. Op de grond en tussen het struikgewas leven o.a. spitsmuizen, ratten, slangen en drie soorten kikkers. Singapore telt verschillende vleermuissoorten zoals de kleine langtongvleerhond, de grottenvleerhond, de kleinkopbamboevleermuis en de naakte vleermuis. Het kleine muishert en de geschubde miereneter zijn zelden te zien. De nationale dieren van Singapore zijn de leeuw (Singa Pura = stad van de leeuw) en de Maleise tijger.

In Singapore komen ongeveer 335 soorten vogels voor, waarvan 215 inheemse; de rest zijn overwinteraars. Van de 215 inheemse soorten komen er honderd vrij algemeen voor en worden er 52 met uitsterven bedreigd. In 1995 werden nog 9 soorten vogels gesignaleerd die men eerder nog nooit gezien had.
De meest voorkomende overwinteraars zijn de gouden Pacific-plevier, en de paarse spreeuw. De meest voorkomende inheemse vogels zijn de Javaanse myna en het visdiefje. Heel af en toe zijn de bedreigde Chinese zilverreiger en de bonte neushoornvogel te zien. De nationale vogel van Singapore is de geelrughoningzuiger.

Het leven in de beekjes, vijvers en waterreservoirs wordt beheerst door kikkervisjes, steurgarnalen, waterwantsen en waterjuffers. In de mangrovemoerassen en ander brak water leven mosselen, eendenmossels, slakken, krabben en kreeften. Wat verder de zee op vinden we een zeer kleurrijke onderwaterwereld met zeeëgels, koraal, anemonen, clownvissen, af en toe giftige schorpioenvissen en steenvissen. Op de riffen voor de kust van Singapore komen 150 soorten koraal voor.

SINGAPORE LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Singapore Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Singapore
• Cruises Singapore Kras Reizen
• Singapore Vliegtickets WTC
• Ferry overtochten van en naar Singapore
• Singapore Hotels
• Rondreis Singapore
• Fietsen in Singapore met Bajabikes
• Autoverhuur Sunny Cars Singapore
• Singapore Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Singapore (N)
Reizendoejezo – Singapore (N)
Sem op Reis Video's over Singapore (N)
Singapore Reisstart (N+E)
Singapore Startkabel (N)
Artikelen en Reisverhalen over SINGAPORE
  rondreis MH21  Singapore Reisverslag

Bronnen

Beliën, H. / Maleisië : Singapore
Gottmer

Hellander, P. / Singapore
Lonely Planet,

Oon, H. / Singapore
Van Reemst

Singapore
Ministry of Information and the Arts

Wee, J. / Singapore
Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems