Steden NEDERLAND

NEDERLAND   
To read about NETHERLANDS in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalNederlands
   HoofdstadAmsterdam
   Oppervlakte41.528 km²
   Inwoners17.126.358 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..nl | NLD | +31

Vakantie en bezienswaardigheden

Foto:Lucas Hirschegger CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Nederland is zowel voor de eigen bevolking als voor buitenlanders een populaire toeristische bestemming en daardoor een belangrijke economische factor. In 2011 werd Nederland bezocht door meer dan 11,3 miljoen buitenlandse toeristen. De meeste toeristen komen uit Duitsland en verder vooral uit Engeland, de Verenigde Staten, België en Frankrijk. In de jaren negentig kwamen er steeds meer toeristen uit Spanje en Italië, terwijl het aantal bezoekers uit Oostbloklanden snel toenam na de val van de Muur.

Foto:Martin Terber Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0) no changes made

Het toerisme levert Nederland vele tientallen miljarden Euro's aan omzet op. Nederland is een echt waterland en een eldorado voor surfers, zeilers en zwemmers. Bruggen, dijken, molens en gemalen zorgen voor toeristische plaatjes bij uitstek en bijvoorbeeld de Deltawerken worden door veel buitenlandse toeristen bezocht.

Foto:Alessandro Vecchi CCAttribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Ook de grote steden met ieder hun eigen karakter trekken veel toeristen. Amsterdam is natuurlijk een tophit maar ook steden als Rotterdam, Den Haag, Delft, Eindhoven, Haarlem, Utrecht, Groningen en Maastricht zijn toeristisch van belang. Historische gebouwen, monumenten, musea, tradities en vele evenementen zijn de trekpleisters. Nederland telt rond de 1000 musea en heeft daarmee de grootste museumdichtheid ter wereld. Het Rijksmuseum met de "Nachtwacht" van Rembrandt is het bekendste kunsthistorische museum. Nederland is als bloemenland bij uitstek, beroemd in het buitenland. Vooral de bollenvelden in Noord- en Zuid-Holland en de Keukenhof zijn wereldberoemd. Door buitenlandse toeristen worden er jaarlijks tussen de 25-30 miljoen overnachtingen geboekt. Het aantal hotelgasten steeg in de periode 2002-2012 met 18%.

Foto:Davidh820 Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made
Tijdens een bezoek aan Amsterdam kan het Anne Frankhuis niet overgeslagen worden. Aan de Prinsengracht ligt het huis waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 2 jaar ondergedoken zat. In dit huis schreef Anne haar wereldberoemde dagboek. Het achterhuis is omgebouwd tot een museum waar nog precies te zien is hoe de familie Frank samen met vier andere onderduikers leefde tijdens de oorlog.

Het Koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam is open voor publiek, als het niet gebruikt wordt door de Koninklijke familie (gebeurt ongeveer 2 keer per jaar, bij ceremoniële familie- en staatsaangelegenheden). De bouw van dit indrukwekkende gebouw werd gestart in 1648 en pas in 1665 was het paleis af. Jacob van Campen ontwierp het paleis in de Hollands Classicistische stijl. Officieel diende het gebouw als stadhuis van Amsterdam, maar na 1808 werd het in gebruik genomen als Koninklijk paleis. Vandaag de dag worden er rondleidingen gegeven door het paleis en zijn er regelmatig tentoonstellingen.

Foto:Maarten Visser Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made
In Rotterdam is het uitgaansleven wat gefragmenteerd. Belangrijke gebieden zijn De Oude haven, Stadhuisplein, Delfshaven en de Witte de Withstraat. Ook de Nieuwe Binnenweg (Café Ari, Rotown) is een bekend uitgaansgebied. Er zijn talloze eet- en drinkgelegenheden. Rotterdam in tevens de geboorteplaats van de gabber-scene en heeft internationaal bekende clubs. Ontspannen een drankje doen kan bij café De Witte Aap, dat door de Lonely Planet, dé internationale reisgids voor rugzaktoeristen, uitgeroepen is tot beste bar ter wereld. De Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een van de oudste dierentuinen van Nederland. Vanaf 1988 hanteert Blijdorp een 'masterplan', dat de hele dierentuin heeft veranderd. Volgens het masterplan worden dieren per werelddeel geordend, in natuurlijk ogende biotopen. Daarbij worden niet alleen dieren, maar ook planten en culturele elementen uit het nagebootste biotoop getoond.

To read about NETHERLANDS in English - click here

NEDERLAND LINKS

Advertenties
• Nederland Tui Reizen
• Autohuur Nederland
• Vakantiehuizen in Nederland
• Vakantieparken in Nederland
• Amsterdam Hotels
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Autoverhuur Sunny Cars Nederland
• Nederland Campings
• Nederland Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Campersite Nederland (N)
Dieren in Nederland (N)
Duiken en landschap Zeeland Oosterschelde (N)
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Nederland Fotoreportage
Nederland Reisstart (N)
Overheid.nl: Officiële site van de Nederlandse overheid (N)
Reisinformatie Nederland (N)
Reizendoejezo – Nederland (N)
Vacanceselect (N)
Artikelen en Reisverhalen over NEDERLAND
  Kastelenroute Fietsen  Spakenburg
  Elfstedenroute fietsen  Zuiderzeeroute Fietsen
  Voorouderbeelden Huisgoden en To..  Weerzien na vele jaren
  Veluweroute Fietsen  Voordelen van op vakantie gaan m..
  Een weekje Hunnebeddenland

Bronnen

Haafkens, M. / Nederland
Gottmer

Harmans, G.L.M. / Nederland
Van Reemst

Metze, M. / De staat van Nederland
SUN

Ver Berkmoes, R. / Netherlands
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems