Landenweb.nl

NEDERLAND
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Nederlands
  Hoofdstad  Amsterdam
  Oppervlakte  41.528 km²
  Inwoners  17,199,903
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .nl
  Code.  NLD
  Tel.  +31

To read about NETHERLANDS in English - click here

Nederland Tui Reizen

Steden NEDERLAND

Amsterdam Den haag Eindhoven
MaastrichtRotterdam

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Molens van KinderdijkFoto: Lucas Hirschegger CC 3.0 Unported no changes made

Nederland is zowel voor de eigen bevolking als voor buitenlanders een populaire toeristische bestemming en daardoor een belangrijke economische factor. In 2011 werd Nederland bezocht door meer dan 11,3 miljoen buitenlandse toeristen. De meeste toeristen komen uit Duitsland en verder vooral uit Engeland, de Verenigde Staten, België en Frankrijk. In de jaren negentig kwamen er steeds meer toeristen uit Spanje en Italië, terwijl het aantal bezoekers uit Oostbloklanden snel toenam na de val van de Muur.

advertentie

Deltawerken ZeelandFoto:Martin Terber (CC BY-ND 2.0) no changes made

Het toerisme levert Nederland vele tientallen miljarden Euro's aan omzet op. Nederland is een echt waterland en een eldorado voor surfers, zeilers en zwemmers. Bruggen, dijken, molens en gemalen zorgen voor toeristische plaatjes bij uitstek en bijvoorbeeld de Deltawerken worden door veel buitenlandse toeristen bezocht.

advertentie

Keukenhof LisseFoto:Alessandro Vecchi CC 3.0 Unported no changes made

Ook de grote steden met ieder hun eigen karakter trekken veel toeristen. Amsterdam is natuurlijk een tophit maar ook steden als Rotterdam, Den Haag, Delft, Eindhoven, Haarlem, Utrecht, Groningen en Maastricht zijn toeristisch van belang. Historische gebouwen, monumenten, musea, tradities en vele evenementen zijn de trekpleisters. Nederland telt rond de 1000 musea en heeft daarmee de grootste museumdichtheid ter wereld. Het Rijksmuseum met de "Nachtwacht" van Rembrandt is het bekendste kunsthistorische museum. Nederland is als bloemenland bij uitstek, beroemd in het buitenland. Vooral de bollenvelden in Noord- en Zuid-Holland en de Keukenhof zijn wereldberoemd. Door buitenlandse toeristen worden er jaarlijks tussen de 25-30 miljoen overnachtingen geboekt. Het aantal hotelgasten steeg in de periode 2002-2012 met 18%.

advertentie

Interieur van het paleis op de Dam in AmsterdamFoto :Davidh820 CC 4.0 International no changes made

Tijdens een bezoek aan Amsterdam kan het Anne Frankhuis niet overgeslagen worden. Aan de Prinsengracht ligt het huis waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 2 jaar ondergedoken zat. In dit huis schreef Anne haar wereldberoemde dagboek. Het achterhuis is omgebouwd tot een museum waar nog precies te zien is hoe de familie Frank samen met vier andere onderduikers leefde tijdens de oorlog.

Het Koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam is open voor publiek, als het niet gebruikt wordt door de Koninklijke familie (gebeurt ongeveer 2 keer per jaar, bij ceremoniële familie- en staatsaangelegenheden). De bouw van dit indrukwekkende gebouw werd gestart in 1648 en pas in 1665 was het paleis af. Jacob van Campen ontwierp het paleis in de Hollands Classicistische stijl. Officieel diende het gebouw als stadhuis van Amsterdam, maar na 1808 werd het in gebruik genomen als Koninklijk paleis. Vandaag de dag worden er rondleidingen gegeven door het paleis en zijn er regelmatig tentoonstellingen.

advertentie

Gorilla Bokito in diergaarde Blijdorp in RotterdamFoto: Maarten Visser CC 2.0 Generic no changes made

In Rotterdam is het uitgaansleven wat gefragmenteerd. Belangrijke gebieden zijn De Oude haven, Stadhuisplein, Delfshaven en de Witte de Withstraat. Ook de Nieuwe Binnenweg (Café Ari, Rotown) is een bekend uitgaansgebied. Er zijn talloze eet- en drinkgelegenheden. Rotterdam in tevens de geboorteplaats van de gabber-scene en heeft internationaal bekende clubs. Ontspannen een drankje doen kan bij café De Witte Aap, dat door de Lonely Planet, dé internationale reisgids voor rugzaktoeristen, uitgeroepen is tot beste bar ter wereld. De Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een van de oudste dierentuinen van Nederland. Vanaf 1988 hanteert Blijdorp een 'masterplan', dat de hele dierentuin heeft veranderd. Volgens het masterplan worden dieren per werelddeel geordend, in natuurlijk ogende biotopen. Daarbij worden niet alleen dieren, maar ook planten en culturele elementen uit de nagebootste biotoop getoond.

NEDERLAND LINKS

Advertenties
• Nederland Tui Reizen
• Autohuur Nederland
• Hotels Trivago
• Vakantiehuizen in Nederland
• Vakantieparken in Nederland
• Amsterdam Hotels
• Hotel4Wellness.nl - wellness arrangementen met overnachting
• ANWB vakantie boeken Nederland
• Hotel4Dinner.com - hotel arrangementen met diner
• Auto huren in Nederland
• Hotel4Golf.nl - golfarrangementen
• Boeken, ook tweedehands, over NEDERLAND bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Nederland (N)
Dieren in Nederland (N)
Duiken en landschap Zeeland Oosterschelde (N)
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Overheid.nl: Officiële site van de Nederlandse overheid (N)
Reisinformatie Nederland (N)
Reizendoejezo – Nederland (N)

Bronnen

Haafkens, M. / Nederland

Gottmer

Harmans, G.L.M. / Nederland

Van Reemst

Metze, M. / De staat van Nederland

SUN

Ver Berkmoes, R. / Netherlands

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems