Landenweb.nl

Eindhoven
 

Hotels Eindhoven

To read about Eindhoven in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Nederland Hotels Trivago

Algemeen

EindhovenEindhovenFoto: Curt Woyte CC 3.0 Unported no changes made

Eindhoven is de grootste stad van Zuid-Nederland en de 5e stad van Nederland en ligt in de provincie Noord-Brabant. Eindhoven staat bekend vanwege de technologische innovatiekracht van zowel de stad als de omliggende regio. Dat heeft zeker ook te maken met het feit dat de huidige elektronicareus Philips hier in 1890 werd opgericht. Eindhoven is een uitgestrekte stad met een oppervlakte van 88,84 km². De stad is buiten Nederland misschien wel het meest bekend vanwege de voetbalclub PSV, die in Eindhoven zijn wedstrijden voor een vaak uitverkocht stadion speelt.

Eindhoven is een echte studentenstad en kent een uitbundig uitgaansleven. Uitgaan kan in talrijke gelegenheden, van cafés, grand-cafés en discotheken tot bruine kroegen. Aan de zuidkant van het centrum ligt het Stratumseind, de langste caféstraat van Nederland. In het gebied de Bergen, ten westen van het centrum, zijn er vooral bruine kroegen vaak met liveoptredens en terrassen.

advertentie
Eindhoven Tui Reizen Hotels Eindhoven

Ligging

Dommel in EindhovenDommel in EindhovenFoto: Lempkesfabriek in het publieke domein

Eindhoven ligt in het zuiden van Nederland niet al te ver van de Belgische grens, waar de riviertjes de Dommel en de Gender elkaar kruisen. Via de A2 is Eindhoven naar het noorden verbonden met Den Bosch, Utrecht en Amsterdam en naar het zuiden met Maastricht. Via Eindhoven Airport staat Eindhoven in verbinding met diverse Europese steden.

advertentie
Auto huren in Eindhoven

Weer

Het klimaat in Eindhoven is net als in de rest van Nederland zelden extreem. In de zomer kan het weer in Eindhoven zonnig zijn en soms zelfs een beetje warm, maar er zitten vaak ook een aantal natte dagen tussen, zodat het dragen van een waterdichte jas een noodzaak en geen luxe is. In juli en augustus liggen de gemiddelde temperaturen overdag rond 23 ° C.

De wintermaanden kunnen in Eindhoven iets kouder zijn dan in veel andere delen van Nederland, doordat Eindhoven niet dicht bij zee ligt. Het vriest ’s nachts in januari en februari regelmatig. In april gaan de temperaturen in Eindhoven alweer snel omhoog en bereiken regelmatig de 15 ° C.

Geschiedenis

Eindhoven begon als een klein dorpje, dat waarschijnlijk Endehoven heette. Hendrik I, de hertog van Brabant, verleende Eindhoven stadsrechten in 1232. Hij had plannen om van dit bescheiden dorp een stad van statuur te maken.

Beleg van Eindhoven, kaartBeleg van Eindhoven, kaartFoto:Publiek Domein

In de Middeleeuwen, was de controle over de stad beurtelings in Nederlandse en Spaanse handen. In 1486 werd Eindhoven bijna volledig verwoest tijdens een inval door de Hertog van Gelre. Door de politieke instabiliteit werd het noodzakelijk om Eindhoven te versterken. In de 15e eeuw zou hier een kasteel gebouwd zijn en de stadsmuren werden bij verschillende gelegenheden verbeterd. Tijdens een laatste beleg van de stad, dat leidde tot de verovering door de Spaanse troepen, werden de muren volledig verwoest. Vanaf 1629 maakte Eindhoven deel uit van de Republiek der Nederlanden.

In de 19e eeuw veranderde Eindhoven grondig door de komst van de Industriële Revolutie, een bijzonder belangrijke periode in de lokale geschiedenis. In 1820 werd de weg tussen Eindhoven en Luik geplaveid, waardoor het verkeer van mensen en goederen veel gemakkelijker verliep tussen de twee steden. Philips opende in 1891 een fabriek om gloeilampen te vervaardigen. Naarmate meer en meer mensen en gemeenten de moderne elektrische verlichting omarmden, breidde de fabriek uit om gelijke tred te houden met de vraag.

In de late 19e en vroege 20e eeuw vestigden zich hier andere industrieën, onder meer de textielindustrie en de tabaksindustrie. Later kwam de auto-industrie naar Eindhoven. Met name de DAF-fabriek was van belang. Tegen 1920 was het inwonersaantal gegroeid tot ongeveer 45.000 mensen. Velen van hen waren werkzaam bij Philips en woonden in speciale woonwijken gebouwd voor werknemers van het bedrijf.

In de Tweede Wereldoorlog ontsnapte Eindhoven niet aan schade veroorzaakt door bombardementen. Na de oorlog werd in veel gevallen besloten om beschadigde historische gebouwen te vervangen door moderne tegenhangers, in plaats van deze te restaureren. De bewuste keuze voor de hedendaagse architectuur geeft de stad een zeer modern aanzien.

De stad is uitgegroeid tot een topcentrum voor technologie en design in Europa.

Tegenwoordig staat Eindhoven bekend als de “Lichtstad” en blijft de thuisbasis van Philips. Het bedrijf speelt een grote rol bij onderzoek en ontwikkeling van de technologie.

Bezienswaardigheden

Hoewel misschien niet de meest voor de hand liggende stad om te bezoeken in Nederland, heeft Eindhoven toch wel het één en ander in de aanbieding voor toeristen. Hieronder staan een aantal van de bekendste bezienswaardigheden beschreven.

PSV Stadion EindhovenPSV Stadion EindhovenFoto: Metro Centric CC 2.0 Unported no changes made

Het Philips Stadion is een van de belangrijkste attracties in Eindhoven en dit stadion is de thuisbasis van het succesvolle PSV. De oorsprong van het stadion ligt rond 100 jaar geleden, de capaciteit is nu ongeveer 35.000 toeschouwers en tickets kunnen schaars zijn bij belangrijke wedstrijden. Rondleidingen door het stadion en het museum zijn de moeite waard.

Evoluon EindhovenEvoluon EindhovenFoto: Publiek Domein

Oorspronkelijk gebouwd in 1966 als Museum van Wetenschap en Technologie blijft het Evoluon een iconisch monument en het wordt momenteel gebruikt als een conferentie- en vergadercentrum. Het gebouw is ontworpen door Louis Kalff en Leo de Bever. Ook al is het Evoluon meer dan een halve eeuw oud, het gebouw maakt nog altijd een futuristische indruk, met haar vorm van een vliegende schotel. Het Evoluon is opgebouwd uit beton en meet bijna 80 meter in diameter.

Eindhoven Witte DameEindhoven Witte DameFoto: Lempkesfabriek CC 3.0 Unported no changes made

De Witte Dame is door Dirk Rossenburg ontworpen als een sober, volledig betonnen fabrieksgebouw, volgens de regels van de nieuwe zakelijkheid. Philips heeft het gebouw gebruikt voor de productie van gloeilampen. Na de renovatie in de jaren negentig zijn hier onder meer de openbare bibliotheek, de Design Academy en Philips Design ondergebracht.

Van Abbemuseum EindhovenVan Abbemuseum EindhovenFoto: Lempkesfabriek in het publieke domein

Het Van Abbemuseum is een vooraanstaand museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het is ook als gebouw interessant met naast het fraaie oorspronkelijke jaren dertig ontwerp een spectaculair nieuw gedeelte, ontworpen door de Nederlandse architect Abel Cahen. Het museum staat bekend als zelfbewust en heeft een mooie collectie met werken van onder andere Chagall en Picasso. Naast deze bekende kunstenaars geeft het museum ruimte aan vernieuwende hedendaagse kunst en is er veel aandacht voor installaties en bewegend beeld.

Het Philips-museum opende na de officiële opening door Koningin Beatrix in 2013 haar deuren voor het publiek. Hier krijg je een goed beeld van de manier waarop het bedrijf zich van een kleine gloeilampenfabriek tot een groot en toonaangevend wereldconcern heeft ontwikkeld. Je ziet de geschiedenis van de onderneming maar er is ook plaats gemaakt voor de innovaties.

Tips

Genneper Parken is leuk voor gezinnen en toeristen. Het ligt in de buurt van het centrum van de stad en biedt een reeks wandelpaden en fietsroutes.

Het zwemparadijs de Tongelreep ligt dicht bij het centrum van Eindhoven en is een van de grootste en beste zwembadcomplexen van heel Nederland.

Eindhoven Strijp-SEindhoven Strijp-SFoto: Robert de Greef CC 3.0 no changes made

Breng een bezoek aan Strijp-S, het voormalige fabrieksterrein van Philips. In 2004 verkocht Philips dit terrein aan Park Strijp Beheer. Het wordt nu ontwikkeld als een broedplaats voor de creatieve sector en hier wordt tevens de Dutch Design Week georganiseerd. Je kunt bij het VVV een rondleiding over het terrein boeken.

Eindhoven Museum bestaat uit een erfgoedpark en een museumcollectie. In het gebied Genneper Parken verbeeldt het erfgoedpark levensecht het leven van de gewone Eindhovenaar in de prehistorie en de Middeleeuwen. Naar aanleiding van archeologische opgravingen zijn huizen en boerderijen gereconstrueerd.

De museumcollectie omvat een keur aan werken en objecten die een goed beeld geven van het verleden van Brabant en Eindhoven. Deze objecten worden ook geëxposeerd in andere musea en op bijzondere locaties in en rond Eindhoven.

Eindhoven LINKS

Advertenties
• Tui Reizen Nederland
• Hotels Trivago
• Auto huren in Eindhoven
• Hotels Eindhoven
• ANWB vakantie boeken Nederland
• Boeken, ook tweedehands, over Eindhoven bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems