Landenweb.nl

Den Haag
 

Hotels Den Haag

To read about The Hague in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Nederland Autoverhuur Sunny Cars Den Haag

Algemeen

Den Haag PleinDen Haag PleinFoto: N. Winslow CC 2.5 Generic-licentie no changes made

Den Haag is op dit moment de derde grootste stad van Nederland na Amsterdam en Rotterdam en is ook wel bekend als ’s-Gravenhage. 200 jaar geleden was Den Haag de Nederlandse hoofdstad, nu blijft Den Haag een belangrijke en levendige stad met een nogal verfijnde uitstraling. Je ziet er vele statige herenhuizen, grote ambassadegebouwen en met bomen omzoomde boulevards, zoals het Lange Voorhout.

Den Haag is zowel een historische als een moderne stad, met een rijkdom aan kunstgaleries en musea. Het Mauritshuis is beroemd vanwege de oude meesters en het Gemeentemuseum is een prachtig gebouw van Berlage en richt zich meer op hedendaagse kunst. Het Nederlandse parlement is al lang gevestigd in Den Haag en is gecentreerd rond de parlementaire gebouwen rond het Binnenhof. Het Paleis Noordeinde vervult een belangrijke functie bij ontvangsten door het Koningshuis. Een ander opmerkelijk gebouw in Den Haag is het Vredespaleis.

Aan zee ligt het voormalige vissersdorp Scheveningen. Scheveningen heeft interessante bezienswaardigheden, zoals de pier, de miniatuurgebouwen in Madurodam en het Panorama Mesdag, een historisch cilindervormig schilderij van meer dan 100 meter. Ook is er een trendy museum voor beeldende kunst vlak bij de kustlijn met de toepasselijke naam Beelden aan Zee.

advertentie
Hotels Trivago Hotels Den Haag

Ligging

Pier ScheveningenPier ScheveningenFoto: Marek Slusarczyk CC 3.0 Unported no changes made

Den Haag ligt aan zee in het westen en midden van Nederland tussen Rotterdam en Amsterdam in. Het is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en telt meer dan 500.000 inwoners.

advertentie
Tui Reizen Den Haag

Weer

Het klimaat in Den Haag is niets minder dan een allegaartje, het kan de ene dag regenachtig en bewolkt zijn en de volgende dag volop zonnig. Maar zelfs tijdens de zonnigste dagen in het hart van de zomermaanden komen de temperaturen in Den Haag zelden boven de 25° C. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 21° C. in juli en augustus. Het klimaat is in deze tijd van het jaar over het algemeen heel aangenaam.

In de lente en de herfst valt de meeste neerslag, maar dat zal in veel gevallen de vakantie niet bederven omdat, mede door de ligging aan zee, het weer snel kan verbeteren. Zodat er altijd wel wat van de zon te genieten valt.

Het winterklimaat in Den Haag is aangenaam mild met een gemiddelde temperatuur van 6° C. tot 7° C. en veel mensen kiezen ervoor om de stad in deze tijd te bezoeken. Ze vermijden zo de zomerdrukte en kunnen optimaal gebruik maken van de goedkopere wintertarieven.

Geschiedenis

Den Haag Romeins Fort OckenburgDen Haag Romeins Fort OckenburgFoto: Vincent van Zeijst CC 3.0 Unported no changes made

De omgeving van wat we nu Den Haag noemen werd al bewoond in de oudheid. Er zijn sporen van menselijke bewoning gevonden die dateren van 3000 voor Christus. De Romeinen bouwden een fort bij Ockenburg.

De geschiedenis van Den Haag begon ergens rond het midden van de 13e eeuw. De graaf van Holland kocht hier grond om er een jachthuis op te bouwen. In 1248 gaf Graaf Willem II opdracht om daar een kasteel van te maken. Zijn zoon Floris V breidde het kasteel uit met wat nu bekend staat als de Ridderzaal. De stad Den Haag (Haga) ontwikkelde zich rond het binnenhof.

In 1400 was Den Haag een redelijk grote middeleeuwse stad. Den Haag beschikte niet over defensieve wallen of singels, hetgeen ongebruikelijk was voor een stad in deze tijd. In de 16e eeuw zou een verdedigingsmuur zeer nuttig zijn geweest. Tijdens de 80-jarige oorlog met Spanje was Den Haag kwetsbaar voor aanvallen en brandde af. De stad werd uiteindelijk weer opgebouwd en de vestigingsplaats van de Staten-Generaal vanaf 1585.

Den Haag 1649 atlas van BlaeuDen Haag 1649 atlas van BlaeuFoto: Publiek Domein

In de 17e eeuw begint stadhouder prins Maurits aan de bouw van grachten om de stad te versterken, maar daar blijft het bij. Een verdedigingsmuur werd nooit gebouwd. Pas in 1806, onder het Franse bewind, kreeg Den Haag de officiële status van stad. In 1814, toen de Fransen vertrokken waren, werd Den Haag de hoofdstad van Nederland. Deze rol werd uiteindelijk overgenomen door Amsterdam en Den Haag werd de zetel van de regering van een onafhankelijk Koninkrijk der Nederlanden.

In de 19e eeuw breidde Den Haag zich snel uit als gevolg van de industriële revolutie. Landarbeiders kwamen hier op zoek naar een beter leven. Veel van de kanalen in de stad werden gedempt en omgezet in wegen. De stad groeit buiten haar oorspronkelijke grenzen. Rond 1900 telde Den Haag 200.000 inwoners.

In de Eerste Wereldoorlog ontsnapte Den Haag aan schade dankzij de Nederlandse neutraliteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel van de armere wijken van Den Haag volledig verwoest door bombardementen. Den Haag was de basis van het Duitse V-2 raketprogramma en zodoende een belangrijk doelwit van de geallieerden.

Tijdens de naoorlogse periode herstelde Den Haag zich snel. Het was duidelijk dat er meer huizen nodig waren. Moderne woonwijken verrezen in de stad en in de omliggende gebieden. Vandaag de dag is Den Haag de hoofdstad van Zuid-Holland. Het is ook de thuisbasis van het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof.

Bezienswaardigheden

Den Haag Lange VoorhoutDen Haag Lange VoorhoutFoto: M.Minderhoud CC 3.0 Unported no changes made

De gemeente Den Haag heeft uitzonderlijke toeristische attracties en vooraanstaande Nederlandse monumenten. Centraal gelegen in Den Haag is het Plein. Hier vind je opvallende overheidsgebouwen, het Mauritshuis en bruisende terrasjes. Bezoekers van Den Haag zien tijdens een wandeling rond de centrale straten en lanen huizen met mooie gevels uit de 17e eeuw en barokke herenhuizen. De moeite waard zijn onder meer het 15e-eeuwse oude stadhuis, het lommerrijke Lange Voorhout en het Binnenhof. Op een zonnige dag bieden Scheveningen en Kijkduin strandplezier.

Den Haag BinnenhofDen Haag BinnenhofFoto: Publiek Domein

Het beroemde Binnenhof van Den Haag is daadwerkelijk een binnenhof met aangrenzend de prachtige parlementaire gebouwen van de stad. Het Binnenhof was vroeger een kasteel, de centrale binnenplaats van het Binnenhof werd ooit gebruikt voor executies en wordt vandaag de dag omgeven door historische bezienswaardigheden, waaronder de 13e-eeuwse Ridderzaal en de gotische eetzaal. Je kunt een rondleiding boeken vanuit het bezoekerscentrum, daar is ook een schaalmodel van de vele gebouwen in dit ongewone historische complex.

Den Haag Paleis NoordeindeDen Haag Paleis NoordeindeFoto: Steven Lek in het publieke domein

Het Paleis Noordeinde is eigendom van de koninklijke familie. Oorspronkelijk was het paleis een middeleeuwse boerderij. Het Paleis Noordeinde werd aan het begin van de 16e eeuw uitgebreid en kreeg in 1817 de status van officiële koninklijke residentie. Dit paleis staat niet open voor het publiek, hoewel het is toegestaan om in de formele tuinen van het paleis te wandelen. Maar vanaf de straat het Noordeinde kun je het paleis bewonderen.

Den Haag VredespaleisDen Haag VredespaleisFoto: Publiek Domein

Het Vredespaleis dateert uit 1913 en is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Den Haag. Het is de thuisbasis van het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties. Het gebouw bevat veel historische elementen, die je kunt zien met een reguliere rondleiding, die meestal elk uur plaatsvindt, behalve tijdens zittingen. Wie van plan is om het Vredespaleis te bezoeken moet de rondleiding van te voren boeken. Den Haag is een echte museumstad en er is een zeer gevarieerd aanbod. Wij zullen er hier drie uitlichten.

Den Haag MauritshuisDen Haag MauritshuisFoto: Rainer Ebert CC 2.0 Unported no changes made

Het Mauritshuis laat de schilderkunst van de Gouden Eeuw zien. Er zijn wereldberoemde doeken te bewonderen zoals de anatomische les van Nicolaes Tulp van Rembrandt, het puttertje van Fabricius, de stier van Potter en misschien wel het meest iconische schilderij van allemaal het meisje met de parel van Vermeer. Bij elkaar hangen hier honderden topstukken in een mooi gebouw uit de 17e eeuw van Jacob van Campen en Pieter Post. Het Mauritshuis is in 2013 heropend nadat het is verbouwd en uitgebreid met een gedeelte van de sociëteit de Witte.

Den Haag GemeentemuseumDen Haag KunstmuseumFoto: Till Niermann CC 3.0 Unported no changes made

Het kunstmuseum is een creatie van de architect Berlage en één van de beste voorbeelden van diens werk. Zijn belangrijkste stijlkenmerk is het werken met baksteen. Het kunstmuseum richt zich in tegenstelling tot het Mauritshuis juist op moderne kunst. Ook kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten behoren tot de verzamelgebieden. Het museum heeft werken van bekende schilders als Monet, Bacon, Picasso, van Doesburg en Mondriaan. Een van de topstukken is het in 1998 verworven schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Den Haag Beelden aan ZeeDen Haag Beelden aan ZeeFoto: Ellywa CC 3.0 Unported no changes made

Beelden aan Zee is een museum dat is ontstaan uit de collectie van de particuliere verzamelaars Theo en Lida Scholten, de stichters van museum Beelden aan Zee. Het museum heeft een grote collectie beelden en penningen. Er zijn beelden van onder meer Marini, Manzu, Zitman, van Hall en Zadkine. Het museum speelt een belangrijke rol bij Den Haag Sculptuur. Tijdens dit evenement worden thematische tentoonstellingen gehouden op het Lange Voorhout in Den Haag en in het museum zelf.

Tips

Den Haag MadurodamDen Haag MadurodamFoto: Ondrej Málek in het publieke domein

Een favoriet uitje met kinderen is een bezoek aan Madurodam. Madurodam ligt aan de rand van Den Haag vlakbij Scheveningen en je maakt hier kennis met de belangrijkste bezienswaardigheden van Nederland. Die zie je in perfect geproportioneerde miniatuurvorm, met een enorme aandacht voor detail in alle aspecten. De replica's van Nederlandse gebouwen zijn prachtig weergegeven, variërend van de grachten van Amsterdam, een drukke zeehaven, compleet met stranden, kleine mensen en rijdende treinen.

Den Haag Panorama van Mesdag Foto:FerditjeDen Haag Panorama MesdagFoto: Ferditje CC 3.0 Unported no changes made

Een van de leukste dingen om te zien in Den Haag, is het Panorama Mesdag. Het ligt bij de badplaats Scheveningen aan de noordelijke kant van het Noordeinde. Het panorama werd in 1881 geschapen door kunstenaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Het is in feite een enorm 360 graden schilderij van de zandduinen van het 19e-eeuwse Scheveningen. Het ongewone cilindrische Panorama Mesdag is een feest voor het oog. Je ziet een groot kunstwerk van epische proporties. De totale omtrek van het schilderij is maar liefst 120 meter.

Den Haag LINKS

Advertenties
• Tui Reizen Nederland
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Den Haag
• Hotels Den Haag
• ANWB vakantie boeken Nederland
• Boeken, ook tweedehands, over Den Haag bij Bol.com

Nuttige links

Reizendoejezo - Scheveningen (N)

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems