Landenweb.nl

Maastricht
 

Hotels Maastricht

To read about Maastricht in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Nederland Auto huren in Maastricht

Algemeen

MaastrichtMaastrichtFoto: CumulusNL CC 3.0 Unported no changes made

Maastricht is wellicht de minst Nederlandse stad van heel Nederland. Je hebt echt het gevoel al een beetje in het buitenland te zijn. Dat komt waarschijnlijk gedeeltelijk door de ligging in het uiterste zuiden van Nederland op de grens van België en Duitsland. Maar ook door de algehele sfeer in de stad. De charme van Maastricht is mede in stand gehouden doordat de stad aan oorlogsschade ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn een aantal verschillende beschavingen die door de jaren heen sterk bijgedragen hebben aan het Maastricht van vandaag. Het pan-Europees karakter is ook goed terug te vinden in de vele vaak goede restaurants. Maastricht is een Bourgondische stad met veel sterrenrestaurants. Door de aanwezigheid van de universiteit zijn er veel studenten in Maastricht en dit zorgt voor een levendig stadsbeeld en uitgaansleven.

Vrijthof MaastrichtVrijthof MaastrichtFoto: Arne Hückelheim CC 3.0 Unported no changes made

Maastricht heeft veel mooie pleinen, straten, kerken en musea. Het Vrijthof is het bekendste plein van de stad en een trefpunt voor zowel bewoners als toeristen. De markt met het fraaie stadhuis is zeker de moeite van het bezoeken waard. De Maas slingert zich door de stad en is altijd de levensader van Maastricht geweest. Het Bonnefanten museum ligt aan de Maas en is alleen al vanwege het bijzondere gebouw een grote publiekstrekker.

advertentie
Hotels Trivago Hotels Maastricht

Ligging

Maas bij Maastricht Foto:MichielverbeekMaas bij Maastricht Foto:MichielverbeekFoto: Michielverbeek CC 3.0 Unported no changes made

Maastricht ligt in het uiterste zuidoosten van Nederland met België en Duitsland op korte afstand. Maastricht is de hoofdstad van de provincie Limburg en de rivier de Maas stroomt door de stad. De stad ligt aan de voet van de Sint-Pietersberg (109 meter) daar waar de rivier de Jeker in de Maas uitmondt. Het centrum van Maastricht ligt op 50 meter boven NAP.

advertentie
Tui Reizen Nederland

Weer

Het weer in Maastricht is gematigd en lijkt enigszins op dat van de rest van Nederland, maar door de ligging vrij diep in het land heeft de zee wat minder invloed op het klimaat dan in de rest van Nederland. Hierdoor kan het in de winter iets kouder en in de zomer iets warmer zijn. Maastricht kan soms wel eens last hebben van het weer op andere plaatsen. Als het stroomopwaarts veel regent kan de Maas buiten zijn oevers treden. De temperatuur is in de zomermaanden gemiddeld 23 graden Celsius en dat is dan ook een prima tijd om een bezoek aan Maastricht te brengen. Maar in de lente en herfst zijn er nog veel zonnige dagen en in de winter schaatsen op het Vrijthof heeft zo zijn charme.

Geschiedenis

Er zijn sporen van menselijke bewoning gevonden die stammen uit de oude steentijd, dat is ongeveer 250.000 jaar geleden, maar de echte geschiedenis begint bij de Romeinen. Maastricht werd in 50 voor Christus gesticht als een Romeinse kolonie. Romeinse troepen werden zonder twijfel aangetrokken door de strategische ligging aan de oevers van de rivier de Maas. Ze bouwden al snel een militair kamp op de beide oevers en de naam van de nederzetting was Mosae Trajectum. Daar is de naam van de stad Maastricht waarschijnlijk van afgeleid. Er werd een kasteel gebouwd om de nederzetting te verdedigen, evenals een brug over de rivier op bevel van keizer Augustus. De brug vergemakkelijkte de handel met Frankrijk en Duitsland.

Maastricht kreeg een aanzienlijke religieuze betekenis tijdens haar vroege geschiedenis. In de 4e eeuw na Christus, wortelde het christendom zich hier. De eerste kerk en religieuze gemeenschap werd gesticht door St. Servaas. Maastricht was ook een bruisende handelsstad, waarbij de brug een vitale rol bleef spelen.

In 1220 kreeg Maastricht stadsrechten. De stad werd geregeerd door de Hertog van Brabant en de Prins-Bisschop van Luik, dat was een lastige alliantie. In de 16e eeuw bereikte Maastricht het hoogtepunt van haar welvaart. De stad trok ambachtslieden aan, met name edelsmeden. In die tijd werd Nederland geregeerd door de Spanjaarden.

Maastricht Kaart uit 1652Maastricht Kaart uit 1652Foto: Publiek Domein

De Spaanse overheersing was niet populair, zeker niet in Maastricht. In 1576 kwam de stad in opstand tegen de overheersers. De opstand mislukte echter en pas in 1632 slaagde Maastricht er in zich te bevrijden en terug te keren naar een Nederlandse regering. Frederik Hendrik bracht een geheel nieuw tijdperk van politieke stabiliteit. Belangrijker is dat de nieuwe regering een grotere mate van religieuze tolerantie stimuleerde.

In het begin van de 19e eeuw, werden politieke grenzen hertekend en een nieuwe staat bracht Nederland en België bij elkaar. Dat was bedoeld om een vuist te meken tegen de naburige mogendheden. De tiendaagse veldtocht maakte een einde aan deze alliantie en Nederland en België gingen apart verder. Hoewel Maastricht technisch gezien deel van België zou uitmaken, besloot de stad om trouw te blijven aan Nederland onder het Nederlandse Koninklijk Huis van Oranje.

Later in de 19e eeuw kwam de industriële revolutie ook naar Maastricht. De stad werd bekend om haar aardewerkfabrieken, waaronder die van Petrus Dominicus Laurentius Regout. Er waren ook veel papierfabrieken in Maastricht. De snelheid waarmee de stad groeide werd versterkt door de komst van de spoorweg.

De neutraliteit van Maastricht tijdens de Eerste Wereldoorlog betekende dat de gevolgen van de oorlog hier misschien minder zwaar gevoeld werden. Desalniettemin had de stad nog steeds te lijden. Stromen vluchtelingen kwamen op zoek naar huizen en voedsel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Maastricht bezet door Duitse troepen. Maastricht werd bevrijd in 1944.

Na de oorlog brak er een nieuwe periode in de geschiedenis van Maastricht aan.

Het werd een tijd dat Maastricht zich kon richten op het herstel van de historische gebouwen en de bouw van een nieuwe, meer optimistische stad. In 1991 werd de stad bekend doordat het zijn naam gaf aan een Europees verdrag. Maastricht is nu een stad die voor ieder wat wils heeft. Het is een studentenstad en een plaats waar veel bezoekers genieten van een dagje winkelen.

Bezienswaardigheden

Maastricht Oude StadhuisMaastricht Oude StadhuisFoto: Phernambucq CC 3.0 Unported no changes made

De meest favoriete bezigheid van toeristen is het rondwandelen door de oude stad. Hier zie je tal van bezienswaardigheden en ondertussen lonken leuke winkels en galeries. Hieronder staan enige belangrijke bezienswaardigheden beschreven. De talrijke openbare pleinen in het centrum van Maastricht zijn omgeven door kwalitatieve goede toeristische attracties. Gewoon een wandeling rond deze pleinen biedt een van de beste en eenvoudigste manieren om rond te kijken. Veel verleidelijke straten liggen direct ten zuiden van het Vrijthof, waar je een middeleeuws labyrint zult ontdekken. Vol met terrasjes is het Onze Lieve Vrouweplein, dat wordt gedomineerd door de gelijknamige kerk, de Onze Lieve Vrouwe basiliek. De Grote Markt is bekend vanwege het oude stadhuis dat werd gebouwd in het midden van de 17e eeuw als een lakenhal. De Nederlandse architect en kunstschilder Pieter Post, bekend van onder meer het Mauritshuis heeft dit charmante gebouw aan de Markt ontworpen.

Maastricht Vrijthof St Servaas en Sint JanMaastricht Vrijthof St Servaas en Sint JanFoto: Euku CC 3.0 Unported no changes made

Het Vrijthof wordt gedomineerd door de Sint-Servaasbasiliek die dateert uit de 6e eeuw. In de loop der jaren is deze katholieke kerk herbouwd en meerdere malen verbouwd. Het historische deel van de St. Servaas basiliek is eigenlijk meer dan 1000 jaar oud, dat maakt deze kerk niet alleen de oudste kerk van Maastricht, maar van heel Nederland. De kerk is in de gotische bouwstijl, heeft een schatkamer en een ingang, versierd met religieuze beelden. De Sint-Servaasbasiliek is nu een belangrijk Nederlands monument en staat vermeld als werelderfgoed van de UNESCO. In de buurt en rond het Vrijthof vind je nog het Vrijthoftheater en de Sint Janskerk.

Maastricht HelpoortMaastricht HelpoortFoto: Mark Ahsmann CC 3.0 Unported no changes made

De Helpoort (1229) is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. De poort werd bijna 800 jaar geleden gebouwd, samen met een lange strook van de stadsmuur. Verdere versterkingen werden toegevoegd in de 15e eeuw en vandaag de dag is de Helpoort een interessant onderdeel van de lokale geschiedenis. De Helpoort is ooit daadwerkelijk gebruikt als gevangenis. Wanneer je naar de top van de toren klimt heb je een uitstekend uitzicht op de stad. Een aantal andere historische bezienswaardigheden zijn in de buurt, zoals de Jekertoren.

Maastricht BonnefantenmuseumMaastricht BonnefantenmuseumFoto: Velvet CC 3.0 Unported no changes made

Aldo Rossi is de schepper van het Bonnefantenmuseum, dat vooral bekend is vanwege de 28-meter hoge toren. Het Bonnefantenmuseum opende haar deuren in 1995 en beschikt over een aantal oude meesters (Breughel, Rubens), middeleeuwse sculpturen en moderne kunstwerken.

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is ideaal voor gezinnen, je ziet er fossielen uit heel Limburg, opgezette dieren en zelfs enkele overblijfselen van reuzenschildpadden. Het museum staat in het Jeker kwartier, de beroemdste bewoner van het museum is de Mososaurus.

Tips Maastricht

Maak eens een leuk boottripje langs de Maas. Er zijn diverse mogelijkheden en je ziet een aantal interessante bezienswaardigheden van Maastricht vanuit een ander perspectief. In het hoogseizoen is een dagtrip naar Luik in het nabijgelegen België bijzonder populair.

Maastricht Fort Sint PieterMaastricht Fort Sint PieterFoto: The Sundowners CC 3.0 Unported no changes made

Het fort hoog op de Sint Pietersberg dateert van 1701. Het fort is gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen. Nu is het opengesteld voor het publiek en je komt er meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en zijn fort. Je kunt een rondleiding boeken door het fort en de ondergelegen mergelgrotten. In de grotten zijn veel fossielen gevonden.

Bezoek de unieke boekhandel in de Dominicaner kerk. Sinds 2006 is in de oude Dominicaner kerk een boekhandel gevestigd, die misschien wel de mooiste van Nederland is. Je kunt er ook prima lunchen of een kop koffie drinken en de aparte sfeer ervaren.

Maastricht LINKS

Advertenties
• Tui Reizen Nederland
• Hotels Maastricht
• ANWB vakantie boeken Nederland
• Auto huren in Maastricht
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Maastricht bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems