Landenweb.nl

Amsterdam
 

Hotels Trivago

To read about Amsterdam in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Amsterdam Hotels

Algemeen

Amsterdam is de grootste stad en hoofdstad van Nederland. Er wonen ongeveer 750.000 mensen en de stad heeft een oppervlakte van circa 219 km². Amsterdam geniet internationale bekendheid en past in het rijtje van wereldsteden als Parijs, Barcelona en Milaan. Amsterdam heeft één van de grootste historische centra van Europa en nog veel meer interessante kenmerken.

Amsterdam van uit de LuchtAmsterdam van uit de LuchtFoto: Debot CC 3.0 Unported no changes made

Bij buitenlanders staat de stad vooral bekend als de stad waar drugs en prostitutie gedoogd wordt, maar Amsterdam is veel meer dan dat. In de stad kun je uren langs de grachten slenteren en genieten van de mooie gebouwen, interessante musea bezoeken, heerlijk winkelen en andere leuke en wereldberoemde bezienswaardigheden bezoeken.

advertentie
Auto huren in Amsterdam Amsterdam Tui Reizen

Ligging

Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland in het noordwesten van het land. De rivier de Amstel mondt in het centrum van de stad uit in de grachten waar Amsterdam zo bekend om is. De grachten komen uit in het IJ, een rivier die de binnenstad scheidt van Amsterdam-Noord. Amsterdam wordt met de Noordzee verbonden door het Noordzeekanaal. Amsterdam ligt 2 meter boven de zeespiegel.

Weer Amsterdam

Amsterdam kent, net zoals de rest van Nederland, een gematigd zeeklimaat. Dit klimaattype wordt gekenmerkt door milde winters, milde zomers en het hele jaar door neerslag. Hieronder is een lijst te vinden met de gemiddelde minimum en maximum temperaturen in Amsterdam per maand.

advertentie
ANWB vakantie boeken Nederland

Geschiedenis

Amsterdam kaart uit 1649Amsterdam kaart uit 1649Foto: Publiek Domein

De stad Amsterdam is rond het jaar 1000 ontstaan. Het was eerst een drassig gebied dat pas na ontginning bewoond kon worden. Na de ontginning begon de veengrond in te klinken waardoor er in de 13e eeuw dijken en dammen aangelegd moesten worden tegen het water uit de Zuiderzee en het IJ. Amsterdam is vernoemd naar de dam die men toen aan moest leggen bij de Amstel rivier.

Door de jaren heen groeide Amsterdam gestaag. Toen de stad in 1585 deel nam aan de opstand tegen Spanje en Antwerpen werd bezet, kwamen veel Antwerpse handelaren naar Amsterdam. Zij speelde een sleutelrol in de Gouden Eeuw. In de 17e eeuw had de stad al ruim 200.000 inwoners. Daarna volgde er een periode van mindere welvaart en handel waardoor ook de groei van de stad kleiner werd.

De Tweede Wereldoorlog heeft flink huisgehouden in Amsterdam. Tijdens de vijf jaren van oorlog vonden meer dan 110.000 Amsterdammers de dood. Van de grote joodse gemeenschap die Amsterdam ooit kende was na de oorlog nog maar weinig over: ruim 75.000 Amsterdamse joden overleefden het niet. Anne Frank, nu de bekendste onderduiker uit die tijd, verstopte zich met haar familie in Amsterdam.

Na deze vreselijke periode krabbelde de stad langzaam op, waarna er verschillende uitbreidingen van de stad plaatsvonden. In de jaren ’70 en ’80 werd het Amsterdamse stadscentrum vernieuwd. Veel gezinnen en ouderen trokken weg uit de stad en maakten plaats voor yuppen en tweeverdieners. Dit gaf een positieve economische impuls aan de stad. Uiteindelijk groeide de stad uit tot de wereldstad Amsterdam zoals wij die vandaag de dag kennen.

Joods Historisch Museum AmsterdamJoods Historisch Museum AmsterdamFoto: S Sepp CC 3.0 Unported no changes made

Door Amsterdammers, vaak degenen die het plat Amsterdams beheersen, wordt Amsterdam vaak Mokum genoemd. Het woord Mokum komt uit het Hebreeuws en betekent stad of plaats. Amsterdam heeft een rijke Joodse geschiedenis waar dit woord naar terug verwijst. Men gaat ervan uit dat de joden de naam Mokum aan Amsterdam gaven als een soort koosnaam en om zich meer thuis te voelen in de stad. In het Joods Historisch krijgt de geschiedenis van het Joodse Amsterdam gestalte.

Bezienswaardigheden

Grachten AmsterdamGrachten AmsterdamFoto: Jonik CC 2.0 Generic no changes made

De grachtengordel van Amsterdam is een van de grootste attracties. Amsterdam heeft ook wel als bijnaam “het Venetië van het noorden”. De unieke grachten zie je het beste vanaf een rondvaartboot. De mooiste historische panden uit de Gouden Eeuw komen voorbij en ook een aantal fraaie bruggen. De vier Amsterdamse hoofdgrachten zijn de Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.

Boekenkast voor het achterhuis van Anne Frank Foto:BungleBoekenkast voor het achterhuis van Anne FrankFoto :Bungle CC 3.0 Unported no changes made

Tijdens een bezoek aan Amsterdam kan het Anne Frankhuis niet overgeslagen worden. Aan de Prinsengracht ligt het huis waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 2 jaar ondergedoken zat. In dit huis schreef Anne haar wereldberoemde dagboek. Het achterhuis is omgebouwd tot een museum waar nog precies te zien is hoe de familie Frank samen met vier andere onderduikers leefde tijdens de oorlog.

Paleis op de Dam AmsterdamPaleis op de Dam AmsterdamFoto: Robert Scarth CC 2.0 Unported no changes made

Het Koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam is open voor publiek, als het niet gebruikt wordt door de Koninklijke familie (gebeurt ongeveer 2 keer per jaar, bij ceremoniële familie- en staatsaangelegenheden). De bouw van dit indrukwekkende gebouw werd gestart in 1648 en pas in 1665 was het paleis af. Jacob van Campen ontwierp het paleis in de Hollands Classicistische stijl. Officieel diende het gebouw als stadhuis van Amsterdam, maar na 1808 werd het in gebruik genomen als Koninklijk paleis. Vandaag de dag worden er rondleidingen gegeven door het paleis en zijn er regelmatig tentoonstellingen.

Vondelpark AmsterdamVondelpark AmsterdamFoto: Jorge Royan CC 3.0 Unported no changes made

Het Vondelpark is een mooie plek om het jachtige stadsleven even te ontvluchten. Het stadspark is vernoemd naar de 17e eeuwse dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel. Van hem is een standbeeld te vinden in het park. Het park is sinds 1996 een rijksmonument en is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Jan David Zocher. Het Vondelpark ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid. Er worden vaak openlucht theatervoorstellingen en concerten gegeven.

Bibliotheek van ArtisBibliotheek van ArtisFoto: Universiteitsbibliotheek Amsterdam CC 3.0no changes made

Artis is de oudste dierentuin in Nederland en werd al in 1838 opgericht. Artis ligt in de plantagebuurt en heeft natuurlijk veel dieren maar ook een aantal bijzondere 19e eeuwse gebouwen, waardoor de tuin een monumentale uitstraling heeft. Je vind hier ook eeuwenoude bomen en exotische bloemen en planten in kassen. Maar natuurlijk komen de meeste mensen toch voor de dieren er is een gevarieerd aantal diersoorten, zoals katachtigen, apen, beren, vissen, zeezoogdieren, vogels, grote roofdieren, reptielen, insecten, knaagdieren en slangen.

Hortus Botanicus AmsterdamHortus Botanicus AmsterdamFoto: Dirk van der Made CC 1.0 Unported no changes made

De Hortus Botanicus dateert uit 1682, deze tuin biedt een groene en rustige oase en heeft meer dan 6000 plantensoorten uit de hele wereld, Er zijn exemplaren uit elk klimaat en van elk continent. In het voorjaar geven duizenden tulpen een gloed van intense kleuren.

Amsterdam RijksmuseumAmsterdam RijksmuseumFoto: Markus Würfel CC 3.0 Unported no changes made

Amsterdam kent veel verschillende musea. Er zullen hier drie van de bekendste musea worden toegelicht. Het Rijksmusem is het grootste en bekendste museum van heel Nederland. De grootste meesterwerken van onder andere Rembrandt (de Nachtwacht), Vermeer en Hals hangen in het Rijksmuseum. Het museum kent meer dan 200 zalen. Het behoort toe aan de Nederlandse staat en heeft als doel de Nederlandse geschiedenis te tonen. Het museum ligt in het centrum aan de Stadhouderskade.

Amsterdam Van Gogh MuseumAmsterdam Van Gogh MuseumFoto: Supercarwaar CC 2.0 Unported no changes made

Naast Rembrandt heeft Nederland nog een bekende schilder gekend: Vincent van Gogh (1853-1890). Van Gogh is niet alleen beroemd omdat hij ooit doordraaide en zijn eigen oor afsneed, maar ook vanwege zijn magnifieke schilderijen. Een museum geheel gewijd aan deze kunstenaar mag natuurlijk niet ontbreken in Amsterdam. Het Van Gogh Museum ligt aan het Museumplein in de Paulus Potterstraat. Je kunt hier prachtige werken van de wereldberoemde schilder vinden. In het totaal zijn er ongeveer 500 tekeningen, 700 brieven, ruim 200 schilderijen en de verzameling Japanse prenten van Vincent van Gogh te aanschouwen.

Stedelijk Museum AmsterdamStedelijk Museum AmsterdamFoto: Hpschaefer CC 3.0 Unported no changes made

Het Stedelijk museumstreeft ernaar om een van de meest innovatieve en interessante musea voor moderne kunst in de hele wereld te zijn. Na acht jaar van renovatie en de constructie van een nieuw gebouw naast het oude, is het museum heropend in september 2012. De collectie omvat veel van de grote namen van de moderne schilderkunst. Er is aandacht voor impressionisme, fauvisme, kubisme en expressionisme. Het museum heeft een unieke collectie van 29 schilderijen van Casimir Malevich, een uitzonderlijke collectie van De Stijl en de Cobra-beweging, schitterende Nederlandse fotografie, een zeer goede verzameling van Nederlands design en meubilair en een interessante verzameling van Europese en Amerikaanse trends in de kunst sinds 1950 met werken van Picasso, Newman, Rauschenberg en Warhol aangevuld met Italiaanse Arte Povera en Duitse moderne schilderkunst.

Tips

In Amsterdam kun je naar hartelust winkelen. De grote winkelketens vind je in de Kalverstraat. De alternatieve winkeltjes vind je in de Negen Straatjes en mensen met een dikke portemonnee kunnen terecht in de P.C. Hooftstraat (ook leuk om alleen maar doorheen te lopen).

Amsterdam ParadisoAmsterdam ParadisoFoto: Garion96 CC 2.5 Unported no changes made

Amsterdam kent veel verschillende uitgaansgelegenheden. Lekker meedeinen op de muziek van André Hazes en andere Nederlandstalige zangers en zangeressen doe je in de bruine cafés van Amsterdam. Daarnaast zijn er diverse clubs te vinden waar je veel soorten muziek kunt horen; van R&B tot elektronische muziek. Er zijn ook allerhande poppodia in de Nederlandse hoofdstad zoals Paradiso en de Melkweg. Voor een avondje stappen kun je dus prima terecht in Amsterdam.

Wallen Amsterdam Foto:RungbachduongWallen Amsterdam Foto:RungbachduongFoto: Rungbachduong CC 3.0 Unported no changes made

De Amsterdamse wallen zijn heel bekend over de gehele wereld. Dit stukje Amsterdam tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk is de plaats waar veel prostituees hun zaken doen vanuit een kamertje achter glas. Je kunt de kamers herkennen door de rode (neon)lampen en daarom heet de buurt ook wel “Red Light District”. Het gebied was een twintigtal jaar geleden behoorlijk verloederd. Maar na een aantal maatregelen is de (drugs)overlast behoorlijk afgenomen.

Madam Tussauds AmsterdamMadam Tussauds AmsterdamFoto: Haitham Alfalah CC 3.0 Unported no changes made

Madame Tussauds is een populaire toeristische attractie die te vinden is op de Dam, boven het Peek & Cloppenburg warenhuis. Het lijkt meer op een indoor pretpark dan op een ouderwets wassenbeelden kabinet. Madam Tussauds in Amsterdam is gemoderniseerd en uitgerust met multimedia-effecten. Het heeft acteurs en figuranten in dienst en net als in elk pretpark richt het zich voornamelijk op kinderen en tieners. Het merendeel van de wassen beelden in Madame Tussauds worden"opgepimpd" dus groter en mooier gemaakt dan de mensen die ze uitbeelden. Dus je zult een heel lange Elisabeth Taylor zien, terwijl ze in werkelijkheid een tengere vrouw van 1,57 meter was. Albert Einstein ziet er uit als een popzanger en andere beroemdheden worden allemaal dunner en groter voorgesteld. De Nederlandse Gouden Eeuw is indrukwekkend weergegeven. Maar soms zie je ook wat minder smaakvolle attracties. Voor kinderen blijft het echter een leuk uitje.

Amsterdam LINKS

Advertenties
• Amsterdam Hotels
• Amsterdam Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Auto huren in Amsterdam
• ANWB vakantie boeken Nederland
• Boeken, ook tweedehands, over Amsterdam bij Bol.com

Nuttige links

Amsterdam-Nu online gids over Amsterdam

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems