Populaire bestemmingen CANADA

Geschiedenis   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Geschiedenis

Het woord Manitoba is van indiaanse oorsprong hoewel het niet duidelijk is wat die oorsprong precies is. Manitou in Cree betekent Grote geest en Manitou-baw betekent in de taal van de Ojibwe Straat van de geest. De Assiniboine tenslotte refereerde aan de meren in het zuiden van de provincie als Mini tobow oftewel Meer van de Prairies.

Manitoba is al zo'n tien- tot dertienduizend jaar bewoond door verschillende indianenstammen. In 1612 werd het gebied voor de eerste maal verkend door Europeanen en in 1670 kreeg de Hudson Bay Company de soevereiniteit over grote delen van het huidige Canada, inclusief wat nu Manitoba is.

Na de Franse en Indiaanse oorlog in 1763 werd het gebied definitief Brits en werd het onderdeel van Rupertland. In 1811 werd de eerste landbouwnederzetting gesticht waarna er conflicten met de Métis uitbraken.

1869 werd het gebied door Groot-Brittannië aan Canada afgestaan en een jaar later werd de provincie Manitoba opgericht. Aanvankelijk was het een klein, vierkant gebied dat de bijnaam Postzegelprovincie kreeg en slecht 1/18 van de huidige oppervlakte besloeg. Langzaam breidde het zich echter uit totdat het in 1912 de huidige grenzen besloeg.

Na een snelle groei voor de Eerste Wereldoorlog stagneerde Manitoba enigszins en de verwachtte bevolkingsaantal van 3 miljoen mensen werd nooit bereikt.

Zie verder ook de geschiedenis van Canada op Landenweb.

MANITOBA LINKS

Advertenties
• Travelworld Canada
• Manitoba Vliehtickets.nl
• Manitoba Hotels
• Winnipeg Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Manitoba

Nuttige links

Romans over Manitoba (N)
Telefoongids Canada
Schrijf uw artikel over MANITOBA

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems