Steden EGYPTE

EGYPTE   
To read about EGYPT in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Samenstelling

De bevolking (97.041.072 in 2017) is voor 90% van Oost-Hamitische afkomst, maar is in de loop der tijden in sociaal, cultureel en politiek opzicht geheel gearabiseerd.
Andere kleine bevolkingsgroepen zijn de Berberse nomaden in de afgelegen oase Siwa, de Nubiërs (in het zuiden) en de Kopten (in Opper-Egypte).
Siwa is de meest afgelegen oase en is een on-Egyptische wereld, waarvan de inwoners geen Arabisch spreken, maar een Berbers dialect, het Siwi.
De Nubiërs zijn een belangrijke bevolkingsgroep (ca. 6 miljoen), die ook verder stroomopwaarts in Sudan (Dongola) te vinden zijn. De meeste Nubiërs wonen in dorpen langs de oevers van de Nijl tussen Aswan en Luxor, met name in Kawm Umbu. Door de bouw van de stuwdam bij Aswan verloren ze in 1970 hun oorspronkelijke leefgebied toen dat onder water kwam te staan. De helft van de Egyptische Nubiërs vertrok naar Soedan.
Verder zijn er nog enkele tienduizenden bedoeïenen (schattingen variëren tussen 50.000 en 70.000), die deels nog aan hun (semi-)nomadische leefstijl vasthouden. Het merendeel leeft in de Sinaï en is oorspronkelijk afkomstig van het Arabisch schiereiland. Langs de Middellandse-Zeekust wonen de Aulad Ali, bedoeïenen die uit Libië afkomstig zijn. Ze hebben hun tenten echter ingeruild voor stenen huizen en werken veelal in Caïro en Alexandrië.

Demografische gegevens

Er is een snelle bevolkingsgroei (2,45% in 2017) die een direct gevolg is van een hoog geboortecijfer (29.6 per 1000 inwoners in 2017) en een dalend sterftecijfer (4.6 per 1000 inwoners in 2017). De regering propageert geboortebeperking, maar toch komen er ca. 1 miljoen mensen per negen maanden bij. In een eeuw tijd is de Egyptische bevolking bijna vertienvoudigd.
33% van de bevolking is jonger dan 15 jaar en slechts 4,% is ouder dan 65 jaar. De levensverwachting bij geboorte is ruim 71.6 jaar voor mannen en 74.4 jaar voor vrouwen. (2017)

Spreiding

Bijna 95% van de totale bevolking woont in het Nijldal en de delta, op slechts 3,5% van het grondgebied. De bevolkingsdichtheid in het bewoonde en in cultuur gebrachte land bedraagt meer dan 1600 inw. per km2 (het landelijk gemiddelde bedraagt ca. 90 inwoners per km2). Een bijkomend probleem vormt de toenemende verstedelijking met Caïro (Groot Caïro, inclusief voorsteden, ruim 18 miljoen inwoners), Alexandrië (4 miljoen inwoners) en Gizeh (3 miljoen inwoners) als grootste stedelijke concentraties. In sommige stadsdelen van Caïro en Alexandrië bedraagt de bevolkingsdichtheid het gigantische aantal van 140.000 inwoners per km2. Groot Caïro is Afrika’s grootste stad en qua bevolking is Egypte na Nigeria Afrika’s grootste land.
Door de bouw van steden in de woestijn en de ontwikkeling van de Suezkanaalzone probeert de regering de bevolkingsdruk in het Nijldal te verlichten. Ook zijn er grote bouwprojecten gestart in de westelijke oases.

Enkele miljoenen Egyptenaren werken als 'gastarbeider' in andere Arabische landen.

To read about EGYPT in English - click here

EGYPTE LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Naar Egypte met Sunweb
• D-Reizen Egypte
• Egypte Kras Reizen
• Egypte Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreizen Egypte
• Egypte Tui Reizen
• De mooiste Nijlcruises in Egypte
• Egypte Vliegvakanties WTC
• Rondreizen Egtpte
• Egypte Hotels
• Ferry overtochten van en naar Egypte
• Autoverhuur Sunny Cars Egypte
• Cairo Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren in Egypte (N)
Egypte City.nu (N)
Egypte Favorietje (N)
Egypte informatie - Reizendoejezo (N)
Egypte Reisstart (N+E)
Egypte StartBelgië (N)
Lies en Teijes Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Egypte (N)
Rondreis door Egypte (N)
Rondreis Egypte (N)
Uitgebreid Foto- en Reisverslag Egypte (N)
Artikelen en Reisverhalen over EGYPTE
  Tips voor Egypte vakanties  Cruise op de Nijl
  Excursies in Egypte met Nederlan..  Rondreis Egypte
  Egypte Reisverslag  Cairo Luxor Aswan in Eypte
  Vakantieland Egypte

Bronnen

Ambros, E. / Egypte
Het Spectrum

Botje, H. / Egypte : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Dunford, J. / Egypte
Van Reemst

Grünfeld, R. / Reishandboek Egypte
Elmar

Innemee, K. / Egypte
Gottmer/Becht

Kreissl, B. / Egypte
Elmar

Laet, R. de
Egypte

Rooi, M. de / Egypte
ANWB

Sattin, A. / Egypte
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems