Steden EGYPTE

EGYPTE   

Samenstelling

De bevolking (86.895.099 in 2014) is voor 90% van Oost-Hamitische afkomst, maar is in de loop der tijden in sociaal, cultureel en politiek opzicht geheel gearabiseerd.
Andere kleine bevolkingsgroepen zijn de Berberse nomaden in de afgelegen oase Siwa, de Nubiërs (in het zuiden) en de Kopten (in Opper-Egypte).
Siwa is de meest afgelegen oase en is een on-Egyptische wereld, waarvan de inwoners geen Arabisch spreken, maar een Berbers dialect, het Siwi.
De Nubiërs zijn een belangrijke bevolkingsgroep (ca. 6 miljoen), die ook verder stroomopwaarts in Sudan (Dongola) te vinden zijn. De meeste Nubiërs wonen in dorpen langs de oevers van de Nijl tussen Aswan en Luxor, met name in Kawm Umbu. Door de bouw van de stuwdam bij Aswan verloren ze in 1970 hun oorspronkelijke leefgebied toen dat onder water kwam te staan. De helft van de Egyptische Nubiërs vertrok naar Soedan.
Verder zijn er nog enkele tienduizenden bedoeïenen (schattingen variëren tussen 50.000 en 70.000), die deels nog aan hun (semi-)nomadische leefstijl vasthouden. Het merendeel leeft in de Sinaï en is oorspronkelijk afkomstig van het Arabisch schiereiland. Langs de Middellandse-Zeekust wonen de Aulad Ali, bedoeïenen die uit Libië afkomstig zijn. Ze hebben hun tenten echter ingeruild voor stenen huizen en werken veelal in Caïro en Alexandrië.

Demografische gegevens

Er is een snelle bevolkingsgroei (1,84% in 2014) die een direct gevolg is van een hoog geboortecijfer (23.35 per 1000 inwoners in 2014) en een dalend sterftecijfer (4.77 per 1000 inwoners in 2014). De regering propageert geboortebeperking, maar toch komen er ca. 1 miljoen mensen per negen maanden bij. In een eeuw tijd is de Egyptische bevolking bijna vertienvoudigd.
32,1% van de bevolking is jonger dan 15 jaar en slechts 4,8% is ouder dan 65 jaar. De levensverwachting bij geboorte is ruim 70.8 jaar voor mannen en 76.2 jaar voor vrouwen. (3014)

Spreiding

Bijna 95% van de totale bevolking woont in het Nijldal en de delta, op slechts 3,5% van het grondgebied. De bevolkingsdichtheid in het bewoonde en in cultuur gebrachte land bedraagt meer dan 1600 inw. per km2 (het landelijk gemiddelde bedraagt ca. 90 inwoners per km2). Een bijkomend probleem vormt de toenemende verstedelijking met Caïro (Groot Caïro, inclusief voorsteden, ruim 12 miljoen inwoners), Alexandrië (4 miljoen inwoners) en Gizeh (3 miljoen inwoners) als grootste stedelijke concentraties. In sommige stadsdelen van Caïro en Alexandrië bedraagt de bevolkingsdichtheid het gigantische aantal van 140.000 inwoners per km2. Groot Caïro is Afrika’s grootste stad en qua bevolking is Egypte na Nigeria Afrika’s grootste land.
Door de bouw van steden in de woestijn en de ontwikkeling van de Suezkanaalzone probeert de regering de bevolkingsdruk in het Nijldal te verlichten. Ook zijn er grote bouwprojecten gestart in de westelijke oases.

Enkele miljoenen Egyptenaren werken als 'gastarbeider' in andere Arabische landen.


EGYPTE LINKS

Advertenties
• De mooiste Nijlcruises in Egypte
• Egypte
• Cheaptickets Egypte
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Egypte Zonvakanties WTC
• Egypte Hotels
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Autoverhuur Sunny Cars Egypte
• Cairo Vliegtickets Tix.nl
• Eliza was here
• Egypte Kras Reizen

Nuttige links

Africa Explorer (N)
Egypte City.nu (N)
Egypte Favorietje (N)
Egypte Foto's
Egypte Foto's en Reisverslag (N)
Egypte informatie - Reizendoejezo (N)
Egypte Reisforum (N)
Egypte Reisfoto's
Egypte Reislocaties (N)
Egypte Reisstart (N+E)
Egypte StartBelgië (N)
Gave Plaatsen In Egypte (N)
Lies en Teijes Reiswebsite (N+E)
Reisbestemming info Egypte (N)
Reisinformatie Egypte (N)
Romans over Egypte (N)
Rondreis door Egypte (N)
Uitgebreid Foto- en Reisverslag Egypte (N)
Artikelen en Reisverhalen over EGYPTE
  Cruise op de Nijl  Duiken in Egypte
  Tips voor Egypte vakanties  Excursies El Gouna
  Rondreis Egypte  Excursies in Egypte met Nederlan..
  Cairo Luxor Aswan in Eypte  Vakantieland Egypte
  Egypte Reisverslag

Bronnen

Ambros, E. / Egypte
Het Spectrum

Botje, H. / Egypte : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Dunford, J. / Egypte
Van Reemst

Grünfeld, R. / Reishandboek Egypte
Elmar

Innemee, K. / Egypte
Gottmer/Becht

Kreissl, B. / Egypte
Elmar

Laet, R. de
Egypte

Rooi, M. de / Egypte
ANWB

Sattin, A. / Egypte
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt January 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems