Steden EGYPTE

EGYPTE   
To read about EGYPT in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalArabisch
   HoofdstadCaïro
   Oppervlakte1.001.450 km²
   Inwoners100.921.295 (mei 2019)
   MunteenheidEgyptisch pond (EGP)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..eg | EGY | +20

De nationale luchtvaartmaatschappij Egypt Air verzorgt binnenlandse en buitenlandse vluchten. Caïro en Alexandrië beschikken over een internationale luchthaven, in totaal heeft Egypte achttien luchthavens. Per jaar worden er ca. 12 miljoen passagiers verwerkt, waarvan ca. 8 miljoen uit het buitenland. Tot 2007 zijn er in Egypte zeven nieuwe luchthavens gebouwd, een investering van ca. 900 miljoen euro. De particuliere sector speelt hierbij een grote rol, evenals bij het moderniseren van nog eens 16 luchthavens. Veel toeristen maken gebruik van last minute vluchten naar egypte.

Caïro International Airport, Egypte
foto: © Ad Meskens / Wikimedia Commons, CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In de tweede helft van de jaren zeventig heeft het toerisme zich met overheidssteun krachtig hersteld van de tegenslagen, veroorzaakt door de oorlogen met Israël. De Golfcrisis en aanslagen door moslimfundamentalisten deden de sector geen goed. Zo lag de bezettingsgraad van hotels in de periode na de aanslagen in Amerika rond de 30%. In het eerste kwartaal van 2002 was dit percentage alweer gestegen tot 60%. Al deze gebeurtenissen maakten nog maar eens duidelijk dat het toerisme een zeer kwetsbare tak van de economie blijft.
In 2002 bezochten ruim 52 miljoen toeristen Egypte. Het toerisme (een van de weinige groeisectoren van de economie) richt zich voornamelijk op de grote monumenten van de Egyptische beschaving en in toenemende mate op de Rode-Zeekust. De toeristen komen voornamelijk uit de Verenigde Staten, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

De stad Cairo is zeker een bezoek waard. De voornaamste attractie is het Egyptisch museum. Je vindt hier kunstschatten uit alle periode van de geschiedenis van Egypte met als absolute hoogtepunt het dodenmasker van Toetanchamon een jonge farao die leefde in de 14e eeuw voor Christus. De grafkamer werd pas in de vorige eeuw ontdekt en in het museum zie je ook de grafgiften, de gouden kist en de troon van Toetanchamon.

Egyptisch Museum, Caïro, Egypte
foto: Bs0u10e01, Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

In de buurt van Cairo om meer precies te zijn in Gizeh staan de beroemde piramides van Gizeh en de Sfinx. Er staan drie grote piramides vlakbij elkaar met als grootste en meest beroemde die van Cheops. Het enorme beeld van een sfinx is omgeven door mysteries. De afmetingen zijn: lengte 73 meter, breedte 19 meter en het beeld is 20 meter hoog. De meest gangbare theorie is dat de sfinx diende als bewaker van de piramides en te maken heeft met de god Horus. Het kan druk zijn bij de piramides en het is aan te bevelen om tickets van te voren te kopen.

Pirimide van Gizeh en sfinx
foto: Kurohito, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In het dal of ook wel de vallei van de koningen bij Luxor vind je meer dan zestig koningsgraven. Het is de beroemdste archeologische vindplaats van Egypte. De meeste farao’s van het nieuwe rijk werden hier begraven. Het eerst ontdekte graf was van Ramses VIII en het laatste dat van Toetanchamon. De meeste kostbaarheden zijn nu te zien in het Egyptisch museum in Cairo. Maar het is magisch om de graven te bezoeken en te bedenken wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Even ten noorden van de stad Luxor kun je ook de tempels van Karnak bezoeken. Je vindt hier een tweetal tempelcomplexen verbonden aan Amon-Re en Moet (Mut). Het is een gigantisch complex, waarschijnlijk het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en na de Piramides van Gizeh de meest bezochte archeologische vindplek van Egypte. De tempel van Amon-re is open voor het publiek en je kunt er met gemak een halve dag rondwalen, vooral de grote zuilenzaal is indrukwekkend.

Karnak, tempel van Ramses III
foto: Marc Ryckaert, Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

Veel toeristen bezoeken ook de stranden aan de Rode Zee die bekend staat vanwege de mooie koralen en tropische vissen die je daar ziet. Het is dus een prima plek om te duiken en je kunt er ook je duik brevet halen. De bekendste plaatsen zijn Marsa Alam, Hurghada, Sharm el Sheikh, El Gouna en Makadi Bay, allen afzonderlijk beschreven op aparte pagina’s van landenweb.

Koraal in de Rode Zee
foto: kallerna, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

To read about EGYPT in English - click here

EGYPTE LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Naar Egypte met Sunweb
• D-Reizen Egypte
• Egypte Tui Reizen
• Egypte Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreizen Egypte
• Cairo Vliegtickets Tix.nl
• Rondreizen Egtpte
• Egypte Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Egypte

Nuttige links

Dieren in Egypte (N)
Egypte City.nu (N)
Egypte Favorietje (N)
Egypte informatie - Reizendoejezo (N)
Egypte Reisstart (N+E)
Egypte StartBelgië (N)
Lies en Teijes Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Egypte (N)
Rondreis door Egypte (N)
Rondreis Egypte (N)
Uitgebreid Foto- en Reisverslag Egypte (N)
Artikelen en Reisverhalen over EGYPTE
  Vakantieland Egypte  Excursies in Egypte met Nederlan..
  Rondreis Egypte  Egypte Reisverslag
  Tips voor Egypte vakanties  Cairo Luxor Aswan in Eypte
  Cruise op de Nijl

Bronnen

Ambros, E. / Egypte
Het Spectrum

Botje, H. / Egypte : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Dunford, J. / Egypte
Van Reemst

Grünfeld, R. / Reishandboek Egypte
Elmar

Innemee, K. / Egypte
Gottmer/Becht

Kreissl, B. / Egypte
Elmar

Laet, R. de
Egypte

Rooi, M. de / Egypte
ANWB

Sattin, A. / Egypte
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems