Populaire bestemmingen ITALIE

TOSCANE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalItaliaans
   HoofdstadFlorence
   Oppervlakte22.990 km²
   Inwoners3.733.897 (april 2018)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..it | ITA | +39

De meerderheid van de beroepsbevolking is werkzaam in de tertiaire sector, en daarbinnen wordt het toerisme steeds belangrijker voor de Toscaanse economie. Een vakantie in Toscane is voor veel toeristen het vervullen van een droom. De combinatie tussen natuurschoon en cultuurgoed heeft bijgedragen tot de toeristische faam van Toscane. Toscane wordt jaarlijks bezocht door meer dan 4 miljoen toeristen, waarvan ca. 35% uit het buitenland komt.
Vooral de steden Florence en Sienna trekken jaarlijks vele miljoenen binnen- en buitenlandse toeristen. Viareggio is de belangrijkste badplaats van Toscane en een van de drukst bezochte van heel Italië.

Florence is een van de topsteden in Italië en heeft veel bezienswaardigheden. Florence is een Renaissance stad in het hart van Toscane en heeft een aantal van de beste musea van Italië, prachtige kathedralen en kerken en interessante straten en pleinen met elegante gebouwen en winkels.
De grootste attractie van Florence is de Duomo (kathedraal), de Cattedrale de Santa Maria del Fiore. Aan de bouw van de enorme gotische Duomo werd begonnen in 1296, de kerk werd ingewijd in 1436 en geeft plaats aan 20.000 mensen. De buitenkant is gemaakt van groen, roze en wit marmer en heeft een aantal prachtig bewerkte deuren en interessante beelden. Binnen is de Duomo van Brunelleschi een bouwkundig meesterwerk.
Het Uffizi museum herbergt de belangrijkste collectie Renaissance kunst ter wereld, maar het is ook het drukste museum van Italië, dus het is een goed idee om vooruit kaartjes te kopen. Het Uffizi beschikt over duizenden schilderijen uit de middeleeuwen tot aan de moderne tijd en heeft vele antieke sculpturen uit de verlichting en wandtapijten. Kunstenaars die u zult zien zijn onder andere Michelangelo, Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Perugino, en Raphael.

Mensen gaan niet alleen voor de cultuur naar Florence. Florence heeft een aantal van de mooiste winkels van Europa. In Florence vind je een keur aan lederwaren, papierproducten en juwelen. Er zijn ook een aantal openlucht markten voor de verkoop van levensmiddelen, kleding en antiek. De meest bekende is die rond het Piazza San Lorenzo. Een andere goede plek is Mercato Nuovo (Porcellino) aan de Via Porta Rossa.

Siena is een klassiek middeleeuwse stadje in Toscane bekend om zijn grote waaiervormige piazza het centrale plein. De Piazza del Campo ligt in het hart van de stad en het is de plaats van de beroemde paardenrace, die bekend staat als Il Palio. Siena is een van de mooiste middeleeuwse Italiaanse steden. Het hoogtepunt van haar bloei lag rond 1260-1348 toen was Siena van de rijkste steden van Europa en veel van de gebouwen en kunstwerken zijn afkomstig die tijd. Het Palazzo Pubblico is het gotische stadhuis van Sienna. Haar klokkentoren, de Torre del Mangia, domineert het Piazza del Campo. De Torre del Mangia is 102 meter hoog, de op een na hoogste middeleeuwse klokkentoren van Italië. 505 treden voeren je naar een fantastisch uitzicht over Siena.

In de provincie Sienna ligt ook het beeldenpark Chianti Sculpture Park. Dit park is onlangs door National Geographic uitgeroepen tot een van de tien beste beeldenparken ter wereld. Het Park streeft naar integratie van kunst en natuur, diversiteit van culturen, vertegenwoordigd door kunstenaars van over de hele wereld en naar het gebruik van zoveel mogelijk soorten materialen. Elke kunstenaar is uitgenodigd om een locatie te kiezen om vervolgens een specifiek voorstel in te dienen. Het is de beoeling dat beelden en lanschap elkaar versterken en in elkaar overvloeien.

TOSCANE LINKS

Advertenties
• Vakantie Toscane
• Toscane Vliegtickts.nl
• Vakantiehuizen in Toscane
• D-Reizen Toscane
• Toscane Kras Reizen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Accommodaties Toscane
• Toscane Hotels
• Heerlijk Toscane
• Toscane Tui Reizen
• Toscane Vliegvakanties WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Florence
• Florence Vliegtickets Tix.nl
• Toscaanse Kust Tui Reizen

Nuttige links

Chianti Sculpture Park ( D+E+F+I+S)
Florence-Nu Online gids over Florence (N)
Romans over Toscane (N)
Telefoongids Italië
Toscane 2 Link België (N)
Toscane Foto's Kees Hulsen
Toscane Startnederland (N)
Toscane-Nu online gids over Toscane (N)
Schrijf uw artikel over TOSCANE

Bronnen

Aigner, G. / Toscane
Lannoo

Beliën, H. / Toscane/Umbrië
Gottmer/Becht

Breuiller, J. / Toscane, Umbrië
ANWB

Büld Campetti, C. / Toscane
Het Spectrum

Catling, C. / Florence & Toscane
Van Reemst

Florence en Toscane
Lannoo

Leeuwen, G. van / Toscane
ANWB

Leeuwen, G. van / Toscane, Umbrië
ANWB

Pelz, M. / Toscane
Elmar

Romig-Kirsch, U. / Toscane
Van Reemst

Schaper, A. / Toscane, Umbrië en de Marken
Elmar

Tuscany & Umbria
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems