Populaire bestemmingen ITALIE

TOSCANE   

Net als in de rest van Italië behoren ook de meeste (ca. 85%) inwoners van Toscane tot de rooms-katholieke Kerk. Het rooms-katholicisme was vanaf 1870 (Italiaanse Eenheid) tot 1984 de staatsgodsdienst in Italië. In 1929 werd dit nog eens bevestigd door het Verdrag van Lateranen, dat gesloten werd tussen de Italiaanse leider Benito Mussolini en paus Pius XI. Dat betekende tevens dat de rooms-katholieke Kerk op allerlei gebieden voorrechten kreeg boven andere godsdiensten. Op 12 februari 1984 ondertekenden de Italiaanse overheid en het Vaticaan een concordaat waarin de principes van het Verdrag van Lateranen werden losgelaten en het ook afgelopen was met de privileges van de rooms-katholieke Kerk. Dat de invloed van het Vaticaan en de paus desondanks nog zeer groot is, mag duidelijk zijn.

Het grote aantal katholieken in Toscane valt echter niet af te lezen aan het daadwerkelijke kerkbezoek, dat al jaren sterk terugloopt. Rituelen spelen echter nog steeds een grote rol in het leven van de Toscaners. Zaken als eerste communies, trouwpartijen en religieuze feestdagen vormen nog steeds een integraal onderdeel van de over het algemeen hechte samenleving.
Er is verder nog een kleine protestantse populatie, bestaande uit diverse genootschappen, waaronder anglicanen en baptisten. De meeste protestanten wonen in Florence en zijn over het algemeen buitenlanders. Florence herbergt ook een vrij groot aantal boeddhisten, in heel Toscane leven er ca. 5000. Florence heeft ook nog een kleine joodse populatie.
In Nomadelfia (‘wet van de broederschap’) leven nog enkele tientallen gezinnen volgens de dogma’s van de eerste christelijke gemeenschappen. De gemeenschap is in 1949 gesticht door Don Zeno Saltini. Privé-eigendom bestaat hier niet en er is geen geld in omloop.

TOSCANE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Toscane
• Toscane Vliegtickts.nl
• Toscaanse Kust Tui Reizen
• Wandelvakantie Toscaanse Kust
• Toscane Kras Reizen
• Toscane Tui Reizen
• Toscane Hotels
• Toscane Vliegvakanties WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Florence
• Florence Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Chianti Sculpture Park ( D+E+F+I+S)
Florence-Nu Online gids over Florence (N)
Telefoongids Italië
Toscane 2 Link België (N)
Toscane Foto's Kees Hulsen
Toscane Startnederland (N)
Toscane-Nu online gids over Toscane (N)
Schrijf uw artikel over TOSCANE

Bronnen

Aigner, G. / Toscane
Lannoo

Beliën, H. / Toscane/Umbrië
Gottmer/Becht

Breuiller, J. / Toscane, Umbrië
ANWB

Büld Campetti, C. / Toscane
Het Spectrum

Catling, C. / Florence & Toscane
Van Reemst

Florence en Toscane
Lannoo

Leeuwen, G. van / Toscane
ANWB

Leeuwen, G. van / Toscane, Umbrië
ANWB

Pelz, M. / Toscane
Elmar

Romig-Kirsch, U. / Toscane
Van Reemst

Schaper, A. / Toscane, Umbrië en de Marken
Elmar

Tuscany & Umbria
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems