Landenweb.nl

TOSCANE
Planten en Dieren

To read about TUSCANY in English - click here

Authentieke Reizen naar Toscane

Populaire bestemmingen ITALIE

CampanieLombardijeSardinie
SicilieToscaneUmbrie
Veneto

Planten en Dieren

Planten

Toscane heeft een zeer gevarieerde natuurlijke vegetatie, van subtropische plantengroei in de zuidelijke kustgebieden en op de eilandenarchipel, tot alpiene flora hoog in de Apennijnen.

advertentie
Vegetatie ToscanePhoto: Thomas Fabian CC 3.0 no changes made

Het Toscaanse landschap wordt gedomineerd door drie boomsoorten, de cipres, de olijfboom en de wingerd. De ranke cipres wordt 10-15 meter hoog en is zeer efficiënt als windscherm voor landbouwactiviteiten. De olijfboom produceert jaarlijks 30-80 kg olijven. Van de bijna 250 soorten olijfbomen wereldwijd, komen er ongeveer vijftig voor in Toscane.

Langs de kust en in de Maremma overheerst de altijdgroene ’macchia’ of ‘maquis’, met onder andere steeneik, kurkeik, cistusroos, jeneverbes, muisdoorn, haagdoorn, brem, mirte, dopheide, affodil, steekbrem, gele papaver, laurierbomen en rozemarijn. De kuststreek is tevens het gebied met uitgestrekte dennenbossen, met vooral zeedennen en parasoldennen. De moerassen en plassen in deze regio zijn gedeeltelijk bedekt met dichte rietvelden en waterlelies.

advertentie
Kastanjewouden, ToscanePhoto: Tzmo CC 3.0 no changes made

Kastanjewouden zijn in heel Toscane te vinden, beuken en zilversparren groeien in de Apennijnen, de Casentino en op de Monte Amiata tussen 1000 en 1700 meter hoogte. Schitterende sparrenbossen zijn te vinden in de streek van Camaldoli, Vallombrosa en Abetone.

Boven de boomgrens in de Apennijnen komt aan alpenflora verwante vegetatie voor, met onder andere de alpenroos. Op het eiland Elba komen kastanjeboom, agave en vijgcactus veel voor.

advertentie

Dieren

Kleine aantallen wolven leven in de Apennijnen, tegen de grens met Umbrië. Wilde zwijnen komen vooral voor in de met macchia begroeide Maremma en in de bossen van de Chianti-streek. Ook reeën en damherten komen hier vrij veel voor en verder het massieve Maremmarund en het kleine Maremmapaard. De Maremma is ook de leefomgeving van kleinere zoogdieren als vossen, steenmarters, dassen, wezels, stekelvarkens, marters, bunzings en de wat zeldzamere otter en wilde kat. Wilde geiten komen opmerkelijk genoeg alleen op het eilandje Montecristo voor.

advertentie
Wild Zwijn, ToscanePhoto: Jerzy Strzelecki CC 4.0 no changes made

Het aantal vogelsoorten is zeer gevarieerd, wat onder meer komt doordat Toscane op de route ligt van de grote vogeltrek. Van de inheemse vogels komt de patrijs het meeste voor. Ook de fazant komt heel veel voor, maar is niet inheems. Trekvogels zijn talrijk, waaronder zangvogels (lijster, zwaluw, ekster, nachtegaal, ijsvogel), roofvogels (koningsarend, sperwer, valk, buizerd, wouw, uil), zwemvogels (aalscholver, wilde eend, meerkoet, meeuw, wilde gans) en waadvogels (blauwe reiger, snip, kraanvogel, kleine zilverreiger, ooievaar). Deze trekvogels zijn met name tussen november tot maart veelvuldig waar te nemen.

advertentie
Vogels bij de Laguna van Orbetello, ToscanePhoto: GioFon CC 3.0 no changes made

In de lagune van Orbetello is de enige broedkolonie van flamingo’s op het Italiaanse vasteland te vinden.

Van de reptielen zijn de groene hagedis en de giftige adder de meeste bekende. Op sommige plaatsen komen landschildpadden voor.

Op Elba zijn marters te vinden en rondom Montecristo monniksrobben. Tal van trekvogels rusten op Elba uit van hun tocht van Europa naar Afrika. De Adouins-meeuw nestelt in Capraia, Giglio en Pianosa.

advertentie

TOSCANE LINKS

Advertenties
• Toscane Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Toscane
• Authentieke reizen naar Toscane
• Italie met de Trein
• Toscane Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Florence
• Wandelvakantie Toscaanse Kust
• Boeken, ook tweedehands, over TOSCANE bij Bol.com

Nuttige links

Chianti Sculpture Park ( D+E+F+I+S)
Florence-Nu Online gids over Florence (N)
Toscane 2 Link Belgiƫ (N)
Toscane Foto's Kees Hulsen
Toscane Startnederland (N)

Bronnen

Aigner, G. / Toscane

Lannoo

Beliën, H. / Toscane/Umbrië

Gottmer/Becht

Breuiller, J. / Toscane, Umbrië

ANWB

Büld Campetti, C. / Toscane

Het Spectrum

Catling, C. / Florence & Toscane

Van Reemst

Florence en Toscane

Lannoo

Leeuwen, G. van / Toscane

ANWB

Leeuwen, G. van / Toscane, Umbrië

ANWB

Pelz, M. / Toscane

Elmar

Romig-Kirsch, U. / Toscane

Van Reemst

Schaper, A. / Toscane, Umbrië en de Marken

Elmar

Tuscany & Umbria

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems