Landenweb.nl

PARAGUAY
Samenleving

To read about PARAGUAY in English - click here

Rondreis Paraguay

Samenleving

Staatsinrichting

Paraguay is een presidentiële republiek met een grondwet uit 1992. Deze grondwet is gebaseerd op het principe van gescheiden machten en voorziet in een president, een Congres bestaande uit twee kamers en een onafhankelijke rechtspraak. Verder is er geregeld dat de president door het volk gekozen wordt voor een periode van vijf jaar. De vice-president wordt tegelijkertijd gekozen. De president heeft zeer veel macht, want benoemt bijvoorbeeld de ministerraad die zeven jaar in functie kan blijven; samen vormen zij de uitvoerende macht. Het Congres, de wetgevende macht, bestaat uit de Senaat (Senado), die bestaat uit 45 leden, en een soort Tweede Kamer (Cámara de Diputados) bestaande uit 80 leden, die voor vijf jaar gekozen worden. De Senaat wordt tegelijkertijd met de president gekozen. Alle burgers van 18 jaar en ouder zijn stemplichtig.

De 45 senatoren van de Senaat worden gekozen via landelijke verkiezingen terwijl de 80 leden van de Cámara de Diputados per departement worden gekozen. Dankzij de politieke decentralisatie kunnen de departementen hun eigen gouverneur kiezen. Ondanks deze gunstige ontwikkelingen op het democratische vlak blijft de dreiging van een militaire staatsgreep altijd aanwezig in dit land met zijn traditioneel autoritaire samenleving. Zo werd in 1999 de vice- president Argaña vermoord en trad president Cubas af omdat hij de aanslag beraamd zou hebben! De hele periode na de Tweede Wereldoorlog werd tot 1989 gedomineerd door dictators die vaak een zeer corrupte regering en parlement leidden.

Traditioneel hebben twee groeperingen, die zich allebei in 1870 als politieke partij hebben georganiseerd, het politieke toneel van Paraguay beheerst: de Asociación Nacional Republicana (ANR), beter bekend als de Coloradopartij, die sinds 1940 aan de macht is, en de Partido Liberal Radical Auténtico, ook bekend onder de naam Blancos.

Paraguay is bestuurlijk verdeeld in 17 departementen, te vergelijken met provincies in Nederland. De hoofdstad Asunción heeft een afzonderlijke bestuurlijke status. Veertien van deze departementen liggen in het oostelijke gedeelte van Paraguay, vier in het westen. Deze departementen zijn weer onderverdeeld in 212 municipios en compañias. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Basisonderwijs is in Paraguay gratis en verplicht vanaf het zevende levensjaar tot de leeftijd van 14 jaar.

10% van de bevolking is officieel analfabeet, het hoogste percentage vergeleken met de andere La Plata landen Uruguay en Argentinië, maar lager dan Andeslanden als Bolivia, Peru en Chili.

Hoger onderwijs kan men volgen aan de Universidad Nacional en de Universidad Católica in Asunción. Beide hebben nog afdelingen verspreid over het land.

advertentie

PARAGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Paraguay
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Paraguay
• Hotels Paraguay
• Boeken, ook tweedehands, over PARAGUAY bij Bol.com

Nuttige links

Paraguay Foto's
Paraguay Start Belgiƫ (N)
Paraguay Startnederland (N+E)
Reisinformatie Paraguay (N)
Reizendoejezo - Paraguay (N)
Rondreis Paraguay (N)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Kleinpenning, J. / Paraguay

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems