Landenweb.nl

PARAGUAY
Godsdienst

To read about PARAGUAY in English - click here

Rondreis Paraguay

Godsdienst

Het rooms-katholieke geloof is de officiële godsdienst van Paraguay, hoewel er al vanaf 1967 vrijheid van godsdienst is. Van de bevolking is 90% rooms- katholiek. Er is één aartsbisdom, dat van Asunción, sinds 1929 (al sinds 1547 bisschopszetel). Verder zijn er nog acht bisdommen. Opvallend is het dat de plaats van de rooms-katholieke kerk in de Paraguayaanse samenleving veel minder invloedrijk is dan in de rest van Zuid-Amerika.

Traditioneel heeft de geïsoleerde ligging en weinig geïnteresseerde houding van de staat tegenover religie in het algemeen, geresulteerd in gevarieerde religieuze praktijken waarbij de priester meer de functie van genezers en magiërs hebben.

Protestantse kerkgenootschappen hebben minder invloed gekregen in Paraguay dan in sommige andere Zuid-Amerikaanse landen. Het aantal protestanten in Paraguay bedraagt ongeveer 100.000. Zij zijn verdeeld over 14 richtingen, waarvan die van de mennonieten (ca. 30.000) de meest florerende en de grootste is. De mennonieten kwamen in drie groepen in 1927, 1930 en 1947 naar Paraguay en vestigden zich in de Chaco en de bossen van Oost-Paraguay.

Andere evangelische groepen, waaronder de controversiële New Tribes Mission, hadden vaak sterke connecties met de kliek rond dictator Stroessner. De meeste inheemse indianen hebben hun eigen geloof behouden, hoewel ook zij vaak officieel bekeerd zijn tot het rooms-katholieke geloof.

advertentie

PARAGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Paraguay
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Paraguay
• Hotels Paraguay
• Boeken, ook tweedehands, over PARAGUAY bij Bol.com

Nuttige links

Paraguay Foto's
Paraguay Start België (N)
Paraguay Startnederland (N+E)
Reisinformatie Paraguay (N)
Reizendoejezo - Paraguay (N)
Rondreis Paraguay (N)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Kleinpenning, J. / Paraguay

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems