Landenweb.nl

PARAGUAY
Planten en Dieren

To read about PARAGUAY in English - click here

Rondreis Paraguay

Planten en Dieren

Planten

De vegetatie van Paraguay hangt sterk samen met de hoeveelheid neerslag en neemt dan ook af van oost naar west. De subtropische bossen in de vochtige valleien van Oost-Paraguay, nabij de grens met Brazilië, zijn het dichtst begroeid. De belangrijkste boomsoorten zijn de lapacho, quebracho, trébol, peoba en guatambú. Tussen dit bosgebied en de Río de Paraguay vinden we savannen met hier en daar galerijwouden langs de rivieren. Ten westen van de Paraguay verandert het met caranday-palmen begroeide savannelandschap in een landschap met struikgewas en doornenstruiken, terwijl ook hier de waardevolle quebracho voorkomt. De Chaco bestaat uit steppen en savannen en in het uiterste zuiden ervan komen moerassen voor. Het oostelijk deel van Paraguay is in het zuiden steppeachtig. In het hele land komen planten voor als de philodendron en orchideeën.

De nationale bloem van Paraguay is de blauwe passiebloem, de national boom van Paraguay is de roze trompetboom.

advertentie

Dieren

De Paraguayaanse dierenwereld is zeer divers, maar staat met name in het dichtbevolkte oosten onder druk. Een aantal zoogdieren zoals reuzenmiereneter, reuzengordeldier, manenwolf, otter, Braziliaanse tapir, pampahert en moerashert worden in Paraguay met uitsterven bedreigd. Een klein succesje is geboekt met de Chaco-pekari, die al meer dan vijftig jaar niet meer was gesignaleerd in Paraguay. Halverwege de jaren zeventig werd het dier weer herontdekt.

In Paraguay, en dan met name in de Chaco, komen ca. 365 soorten vogels voor, waaronder 21 soorten papegaaien en parkieten, de jabirú en bosooievaars, gepluimde ibissen en verschillende watervogels. In het laagland wemelt het van de reptielen, waaronder twee soorten kaaimannen, anaconda’s en boa constrictors. De moerassen aan beide zijden van de rivier de Paraguay zijn zeer rijk aan watervogels, terwijl er ook een longvis voorkomt die zelfs bestand is tegen het volledig uitdrogen van zijn leefomgeving.

Paraguay heeft verschillende nationale parken en beschermde natuurgebieden. De drie grootste liggen in de Chaco terwijl de kleinere, biologisch zeer verschillende gebieden in Oost-Paraguay liggen. Slechts enkele van deze gebieden zijn bereikbaar voor toeristen.

advertentie

PARAGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Paraguay
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Paraguay
• Hotels Paraguay
• Boeken, ook tweedehands, over PARAGUAY bij Bol.com

Nuttige links

Paraguay Foto's
Paraguay Start België (N)
Paraguay Startnederland (N+E)
Reisinformatie Paraguay (N)
Reizendoejezo - Paraguay (N)
Rondreis Paraguay (N)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Kleinpenning, J. / Paraguay

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems