Landenweb.nl

ARGENTINIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Buenos Aires
  Oppervlakte  2.780.400 km²
  Inwoners  45,605,826
  (2021)
  Munteenheid  Argentijnse peso
  (ARS)
  Tijdsverschil  -4 ( zomer -5)
  Web  .ar
  Code.  ARG
  Tel.  +54

To read about ARGENTINA in English - click here

Argentinie verre reizen van ANWB

Steden ARGENTINIE

Buenos aires

Geografie en Landschap

Geografie

Argentinië (Spaans: República Argentina) is een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 2.766.889 km2, en daarmee is Argentinië na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en grofweg 65 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Argentinie satellietfotoFoto: Pubiek Domein

Argentinië grenst in het oosten aan Brazilië (1224 km) en Uruguay (579 km), in het noordoosten aan Paraguay (1880 km), in het noorden aan Bolivia (832 km), en in het westen aan Chili (5150 km). In het oosten en zuidoosten grenst Argentinië aan de Atlantische Oceaan (4989 km). In het uiterste zuiden wordt Argentinië begrenst door het Beagle-kanaal. Het Andesgebergte vormt in het westen de natuurlijke grens met Chili. Het land is verder ruim 3500 kilometer lang en maximaal 1400 kilometer breed.

Buiten het continentale gebied bezit Argentinië geen territoria, maar doet wel aanspraken gelden op de Falklandeilanden (Islas Malvinas), Zuid-Georgië, de Zuid-Orkneyeilanden (Orkadas del Sud), alsmede op een sector van het Antarctisch continent, in totaal ca. 1,23 miljoen km2. Bovendien meent het recht te hebben op het voor de oostkust liggende continentaal plat, Mar Argentino.

Na de Amazonerivier in Brazilië is de Parañarivier, die bij Iguazú het land binnenkomt, de langste rivier van Zuid-Amerika met een totale lengte van 4500 kilometer, waarvan 1800 km door Argentinië.

De Falklandeilanden (Spaans: Islas Malvinas) worden sinds 1833 bezet door Groot-Brittannië. Toch heeft Argentinië sinds die tijd nooit haar aanspraken op de eilanden opgegeven.

Dat leidde in 1982 zelfs tot een heuse oorlog tussen Argentinië en Groot-Brittannië, die gewonnen werd door de Britten.

advertentie

Landschap

advertentie

Aconcagua ArgentinieFoto: Daniel Peppes Gauer CC 2.0 Generic no changes made

Argentinië kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regio’s:

Het noordwesten met het Andesgebergte en het Altiplano (betekent hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6960 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond (het laagste punt van Argentinië is Salinas Chicas op het schiereiland Valdes, -40 meter). Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m) en verder nog tientallen bergen boven de 6000 meter.

De Andes kent ook grote gletsjers, waaronder de Perito Moreno die zich elk jaar vele centimeters verplaatst, en verder enorme valleien en tientallen zoutmeren.

Het Altiplano gaat langzaam over in de pre-Cordillera, en bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt het El Chaco-gebied met eindeloze savannes bedekt met ondoordringbaar struikgewas.

Het noordoosten, één grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van Argentinië, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden Brazilië en Paraguay.

In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay.

Naar het zuiden toe verandert het landschap in één groot moerasgebied, Los Esteros del Iberá. Nog zuidelijker ligt de provincie Entre Rios met veel grasland.

In het midden van Argentinië ligt de ‘Pampa Humeda’, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampa’s liggen in het midden van Argentinië en beslaan een kwart van het totale grondgebied. Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Húmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca.

De Pampa Húmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca is vlakker en droger.

Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Cordóba, het centraal bergland. Hier ligt ook het grootste meer van Argentinië, Mar Chiquita, en het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

advertentie

Nahuel Huapi ArgentinieFoto: Klaus 15 CC 2.5 Generic no changes made

In het zuiden ligt Patagonië, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen tweegrote rivieren, de Rio Colorado en de Negro.

Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. In totaal telt dit merengebied meer dan 40 meren. Verder kent dit gebied enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. De bergen in het merendistrict zijn niet meer zo hoog, maar vermeldenswaard zijn de vulkaan Lanín (3776 m) en de Cerro Tronador (3554 m). Kenmerkend is dat het gebergte hier steeds meer vulkanisch begint te worden.

Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland in het uiterste zuiden van Argentinië.

Patagonië is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Hier is de Andes bedekt met een permanente ijskap: de Campos de Hielos, de grootste ijsmassa op het vasteland na de Zuidpool (18.000 km2). Verder komen we hier enorme gletsjers, meren en grote loofbossen tegen. Meer landinwaarts vinden we een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval. Dit gedeelte van Patagonië verandert hier langzaam in een woestijn als gevolg van de extreme droogte, de voortdurende harde wind en de bodemerosie.

Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.

advertentie

ARGENTINIE LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Argentinie | VliegenNaar
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Argentinie Rondreis
• Autoverhuur Sunny Cars Argentinië
• Argentinie verre reizen van ANWB
• Argentinië Hotels
• Djoser Rondreizen Argentinie
• Rondreizen Argentinie
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Boeken, ook tweedehands, over ARGENTINIE bij Bol.com

Nuttige links

Argentinië informatie - Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Argentinie (N)
Reisverhaal over Patagonië in Chili en Argentinië (N)
Rondreis Argentinie (N)

Bronnen

Argentinië

Van Reemst

Doef, P. van der / Argentinië

Elmar

Encarta Encyclopedie

Holtwijk, I. / Argentinië : het land van Máxima

Bert Bakker

Thielen, J. / Argentinië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems