Landenweb.nl

PARAGUAY
Klimaat en Weer

To read about PARAGUAY in English - click here

Rondreis Paraguay

Klimaat en Weer

Paraguay heeft een subtropisch tot tropisch landklimaat. Paraguay behoort dan ook tot de warmste streken van Zuid-Amerika. De periode september/oktober tot maart/april, het zomerseizoen, is de periode met de meeste regen. Mei tot september is de drogere periode. Van west naar oost neemt de hoeveelheid neerslag geleidelijk toe. In het departement Alto Paraná valt gemiddeld 2000 mm per jaar. Rond de hoofdstad Asunción valt gemiddeld 1200-1300 mm neerslag terwijl in de westelijke Gran Chaco niet meer dan 500 mm per jaar valt.

De gemiddelde jaartemperatuur varieert van noord naar zuid van ca. 26°C tot ca. 21°C. De koudste maanden zijn juni tot en met augustus en de warmste maanden zijn december tot en met februari. De gemiddelde temperatuur van bijvoorbeeld Asunción is in januari 27,2°C en in juli 14,3°C. De maxima kunnen in de hoofdstad tot rond de 40°C oplopen. In de winterse periode liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 15°C en 20°C. In de zomerperiode liggen de gemiddelde temperaturen boven de 20°C en liggen de temperaturen regelmatig boven de 30°C. Paraguay wordt niet beschermd door van oost naar west lopende bergruggen. Daardoor kunnen zowel koude als tropische luchtmassa’s snel het land bereiken. Met name de winden, waaronder de uit de Argentijnse pampa afkomstige stormachtige pampero, hebben grote invloed op de temperatuur; door hun snelle opkomst zijn er, vooral in de zomer, vaak grote wisselingen in de temperatuur, die 's nachts, ondanks de nabijheid van de keerkring en ondanks de geringe hoogte boven zeeniveau van het land, tot bij het vriespunt kan dalen.

Van Zuidoost-Paraguay naar Noordwest-Paraguay worden de verschillen steeds groter. Zo kent de Chaco in de zomerperiode temperaturen van boven de 40°C en ’s winters kan de temperatuur tot onder het vriespunt dalen. Vorstdagen komen in de periode mei/september alleen in het zuiden en enkele delen van de Chaco voor. Gemiddeld schijnt de zon 310 dagen per jaar.

advertentie

PARAGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Paraguay
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Paraguay
• Hotels Paraguay
• Boeken, ook tweedehands, over PARAGUAY bij Bol.com

Nuttige links

Paraguay Foto's
Paraguay Start Belgiƫ (N)
Paraguay Startnederland (N+E)
Reisinformatie Paraguay (N)
Reizendoejezo - Paraguay (N)
Rondreis Paraguay (N)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Kleinpenning, J. / Paraguay

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems