Landenweb.nl

PARAGUAY
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Asunción
  Oppervlakte  406.752 km²
  Inwoners  7,284,456
  (2021)
  Munteenheid  guarani
  (PYG)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .py
  Code.  PRY
  Tel.  +595

To read about PARAGUAY in English - click here

Rondreis Paraguay

Geografie en Landschap

Geografie

Paraguay (officieel: República del Paraguay) is een republiek in Zuid-Amerika met een oppervlakte van 406.752 km2. Paraguay is daarmee ongeveer tien maal zo groot als Nederland en een van de kleinste Zuid-Amerikaanse staten. Paraguay wordt in het noorden en oosten begrensd door Bolivia (750 km) en Brazilië (1290 km) en in het zuiden en westen door Argentinië (1880 km). Paraguay wordt samen met Argentinië en Uruguay gerekend tot de La Plata-landen omdat het ligt in het stroomgebied van de rivieren die in de La Plata uitmonden. Het land wordt door de Rio Paraguay verdeeld in een oostelijk (159.827 km2) en westelijk gedeelte (246.925 km2).

advertentie

Paraguay SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Paraguay behoort voor het grootste deel tot de Paraná-Paraguay-laagvlakte, een zogenaamd tafellandschap van 300-600 meter hoogte. Door dit plateau stroomt de Paraná-rivier die een diep kloofvormig dal heeft uitgesneden. Dit plateau wordt begrensd door een steil- of cuestarand. Ten westen van deze steilrand ligt een zacht glooiend heuvelland. Oost-Paraguay bestaat verder uit vlakke laaglanden die regelmatig overstromen. Waar de Paraná en de Río Paraguay samenkomen worden deze laaglanden zeer uitgestrekt.

De hoogste delen van het land bevinden zich in het oosten. Zo vormen de bergruggen Cordillera de Amambay en de Cordillera de Mbacarayú over een lengte van ongeveer 320 km de grens met Brazilië. Ten zuiden hiervan ligt Cordillera de Caaguazú met een gemiddelde hoogte van maar 400 meter. De hoogste toppen van Paraguay zijn de Cerro Peró of Cerro Tres Kandú (842 meter) in het heuvellandschap Ybytyruzú, de Cerro de Acatí (720 meter) en de Cerro Ponta Porá (700 meter). De andere heuvelruggen in Oost-Paraguay worden niet hoger dan 200-350 meter.

advertentie

Cerro Peró, hoogste berg van ParaguayPhoto: Felipe Méndez CC BY-SA 3.0 no changes made

De rest van Paraguay bestaat helemaal uit heuvelland van minder dan 200 meter hoog of is zelfs nagenoeg vlak. De vlakke gebieden beslaan in Paraguay meer dan tweederde van het land. Het laagste punt van Paraguay ligt op het snijpunt van de rivieren Río Paraguay en Río Paraná op 46 meter. Ten westen van de Río Paraguay ligt de dorre Gran Chaco. De belangrijkste rivier is de Río Paraguay, die van noord naar zuid het land doorsnijdt en waar het land z’n naam aan te danken heeft.

Vanuit het westen komt de Río Pilcomayo van de Andesketen af; deze vormt de grens met Argentinië. Het Ypoá-meer is het enige meer van betekenis.

De ontbossing heeft, net als in bijna alle Zuid-Amerikaanse landen, hard toegeslagen. Tussen 1958 en 1985 werd ongeveer 2 miljoen hectares bos en oerwoud gekapt.

PARAGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Paraguay
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Paraguay
• Hotels Paraguay
• Boeken, ook tweedehands, over PARAGUAY bij Bol.com

Nuttige links

Paraguay Foto's
Paraguay Start België (N)
Paraguay Startnederland (N+E)
Reisinformatie Paraguay (N)
Reizendoejezo - Paraguay (N)
Rondreis Paraguay (N)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Kleinpenning, J. / Paraguay

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems