Landenweb.nl

PARAGUAY
Bevolking

To read about PARAGUAY in English - click here

Rondreis Paraguay

Bevolking

Paraguay had in 2017 6.943.739 inwoners. Dit betekent dat er ca. 17 inwoners per km2 wonen, een van de laagste van Zuid-Amerika. Ten westen van de rivier Río Paraguay bevindt zich de Chaco, een onvruchtbaar gebied dat 61% van de totale oppervlakte beslaat en waar slechts ca. 4% van de bevolking woont. In Oost-Paraguay woont de rest van de bevolking, ca. 96%. De hoofdstad Asunción is veruit de grootste stad van Paraguay met meer dan 800.000 inwoners. In de stedelijke agglomeratie rond Asunción wonen zelfs al meer dan drie miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Ciudad del Este (voorheen Puerto Presidente Stroessner), Encarnación en Lambaré. In 2017 woonde 62% van de bevolking in de steden.

Vergeleken met de La Plata landen Argentinië en Uruguay is dat niet zoveel. Daar woont ca. 90% van de bevolking in de steden. Een van de redenen hiervoor is dat de boerenbevolking op het platteland in zijn eigen levensonderhoud voorziet. Wat men overhoudt probeert men op de markt te verkopen. Hierdoor is de trek naar de stad niet zo groot als in andere landen.Zelfs voor Zuid-Amerikaanse begrippen is het welvaartspeil vrij laag. Zo is de zuigelingensterfte vrij hoog en de levensverwachting is met gemiddeld ca. 77 jaar vrij laag, alleen Brazilië, Bolivia en Guyana scoren lager. De gemiddelde groei van de bevolking ligt rond de 1,18% (2017). De bevolkingsopbouw is typisch voor een land met een jonge bevolking: een kwart bestaat uit kinderen tussen 0-14 jaar.

Vanwege politieke en economische redenen leven veel Paraguayanen buiten Paraguay. Zo zochten in de periode 1950 tot 1970 meer dan 350.000 Paraguayanen werk in Argentinië. Veel politieke vluchtelingen keerden terug naar Paraguay na het Stroessner-tijdperk in 1989. 75% van de Paraguayanen zijn mestiezen, van Spaans-Guaraní afkomst. Ca. 20% van de bevolking stammen af van Europese immigranten, waaronder voornamelijk ca. 100.000 Duitsers maar ook Nederlanders, vaak mennonieten die zich in de jaren ’30 in de woestenij van de centrale Chaco vestigden als boeren. Er zijn wel voortdurend conflicten tussen de mennonieten en indiaanse groeperingen.

Dan is er nog een groep Japanners die zich in Oost-Paraguay gevestigd hebben evenals grote aantallen Brazilianen van meest Duitse afkomst (ca. 2% van de bevolking). In Asunción zijn de laatste jaren nogal wat Koreanen neergestreken, veelal werkzaam in de commerciële sector. Zuid-Afrikanen hebben zich sinds het afschaffen van de apartheid gevestigd in het departement Caaguazú. In de Chaco en verspreid over Oost-Paraguay leven nog kleine groepjes inheemse indianen die tot voor kort nog leefden als jagers en verzamelaars. De grootste groepen zijn de Nivaclé en de Lengua, beiden ongeveer bestaande uit 10.000 personen. Velen van hen werken voor de blanke boeren in dat gebied. In totaal bestaat ca. 3% van de totale bevolking uit autochtone indianen.

advertentie

PARAGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Paraguay
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Paraguay
• Hotels Paraguay
• Boeken, ook tweedehands, over PARAGUAY bij Bol.com

Nuttige links

Paraguay Foto's
Paraguay Start Belgiƫ (N)
Paraguay Startnederland (N+E)
Reisinformatie Paraguay (N)
Reizendoejezo - Paraguay (N)
Rondreis Paraguay (N)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Kleinpenning, J. / Paraguay

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems