Steden URUGUAY

URUGUAY   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadMontevideo
   Oppervlakte175.016 kmĀ²
   Inwoners3.480.456 (mei 2019)
   MunteenheidUruguayaanse peso (UYP)
   Tijdsverschil+10
   Web | Code | Tel..uy | URY | +598

Algemeen

De republiek Uruguay (officieel: República Oriental del Uruguay) is een van de kleinste staten van Zuid-Amerika. Uruguay wordt samen met Argentinië en Paraguay gerekend tot de La Plata-landen omdat het ligt in het stroomgebied van de rivieren die in de La Plata uitmonden. Uruguay heeft een totale landoppervlakte van 176.215 km2 en is daarmee toch nog groter als Engeland en Wales samen en ook ca. 4,5 keer zo groot als Nederland.

Uruguay: Satellietfoto publiek domein

Uruguay grenst in het westen aan Argentinië (579 km), in het noorden en oosten aan Brazilië (985 km) en in het zuiden aan de Río de la Plata en de Zuid- Atlantische Oceaan.

Landschap

Het landschap van Uruguay is een voortzetting van het landschap van Zuid-Brazilië en bestaat in het noorden en oosten uit een zacht golvend landschap van gesteenten uit het Krijttijdperk. Het westelijk deel van Uruguay is helemaal bedekt met donker gekleurde, horizontaal liggende basaltlagen, en vormt een onderdeel van het grote Paranáplateau; de oostrand vormt een scherpe cuestarand.

Van het noorden naar het zuidwesten lopen twee gebergterichels: de Cuchilla de Haedo in het westen en de Cuchilla Grande in het oosten. In de Cuchilla Grande ligt aan de Braziliaanse grens de Cerro Catedral met 621 meter de hoogste top van het land.

Top van de Cerro Catedral, hoogste heuvel van Uruguay

Scheridon, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, no changes made

Langs de oceaankust ten westen van de hoofdstad Montevideo komt een brede zandvlakte voor met duinen en lagunes, o.a. het Lagoa Mirim. Langs de Río de la Plata en de Río Uruguay komen eveneens zandafzettingen voor, maar ook löss. De Cuchilla Grande is de belangrijkste waterscheiding. Naar het oosten stromen korte rivieren naar de oceaan of naar de Cebollati, die in het Lagoa Mirim uitmondt. Tussen Cuchilla de Haedo en Cuchilla Grande komen de rivieren samen in de belangrijkste rivier van Uruguay, de Río Negro. Een dam, gebouwd in de Río Negro, zorgde voor het grootste kunstmatige meer van Zuid-Amerika, het Río Negro meer. De benedenloop van de Río Negro is bevaarbaar en bij Fray Bentos mondt de rivier uit in de Río Uruguay.

URUGUAY LINKS

Advertenties
• Uruguay Vliegtickets.nl
• Hotels Uruguay
• Rondreis Uruguay
• Vakantie Uruguay
• Uruguay Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Uruguay
• Montevideo Vliegtickets Tix.nl
• Ferry overtochten van en naar Uruguay

Nuttige links

Reisinformatie Uruguay (N)
Reizendoejezo - Uruguay (N)
Telefoongids Uruguay
Uruguay Foto's
Uruguay Reisstart (N+E)
Uruguay Startnederland (N+E)
Schrijf uw artikel over URUGUAY

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay
Lonely Planet

Haitsma, M. / Uruguay: een landenmap
Novib

Jermyn, L. / Uruguay
Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems