Landenweb.nl

CALIFORNIE
Klimaat en Weer

To read about CALIFORNIA in English - click here

Hotels Californie

Steden CALIFORNIE

Los angelesSan francisco

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Klimaat en Weer

advertentie

Californië WinterPhoto: Brocken Inaglory CC 4.0 International no changes made

Het klimaat van Californië varieert enorm, van woestijn- tot subarctisch klimaat, afhankelijk van breedtegraad, hoogteverschillen en de nabijheid van de kust. De kustregio's, het voorgebergte van de Sierra Nevada en de Central Valley hebben een mediterraan klimaat, met warme, droge zomers en milde winters, zowel qua temperatuur als qua neerslaghoeveelheden.

Door de invloed van de oceaan wordt het klimaat aan de kust getemperd, waardoor de winters wat warmer zijn en de zomers behoorlijk wat koeler kunnen zijn. Dan kan het zo maar zijn dat het in het binnenland 38°C is en de thermometer aan de kust maar 21°C aanwijst.

Verder landinwaarts wordt het klimaat wat continentaler en in sommige gebieden zelfs een semi-aride of steppeklimaat met koude winters en hete zomers. Hier lijken de weersomstandigheden meer op die van de woestijngebieden van Arizona en Noord-Mexico.

De gemiddelde temperatuursverschillen kunnen, niet ver van elkaar gelegen, behoorlijk significant zijn.Zo wordt het aan de kust gemiddeld 4°C warmer dan in het laaggelegen binnenland, in de zomer is het in het binnenland gemiddeld maar liefst 14°C warmer dan aan de kust. De gemiddelde dagtemperatuur in San Francisco ligt in juli en augustus tussen de 17 en 20°C, in Walnut Creek, 32 km landinwaarts, is het dan gemiddeld 32°C. Een ander voorbeeld is de kustplaats Santa Monica, waar de gemiddelde dagtemperatuur in augustus 24°C is, in Burbank, slechts 16 km landinwaarts, is het dan 35°C, een temperatuurstoename van twee graden celsius per 1,6 kilometer!

In de wintermaanden heeft de Coachella Valley regelmatig de hoogste temperaturen ten westen van de Rocky Mountains; Oost-Los Angeles, de Gateway Cities en delen van de San Gabriel Valley hebben de hoogste wintertemperaturen in het westen van de Verenigde Staten (22°C), Santa Monica heeft de laagste wintertemperaturen (11°C). Palm Springs, een stad in de Coachella Valley, heeft hoogste/laagste/gemiddelde temperaturen van 24°C/10°C/17°C in de periode november tot april.

In het uiterste zuidwesten, rond San Diego, heeft een subtropisch semi-aride of steppeklimaat met zeer droge winters. De zuidoostelijke gebieden hebben een heet aride klimaat dat lijkt op het klimaat van de Sahara. In het noorden van de Mojave-woestijn ligt Death Valley, gelegen in de regenschaduw van vier bergketens, waar de hoogste temperaturen ter wereld gemeten worden van rond de 50°C, met als hoogste temperatuur 56.7°C in de schaduw op 10 juli 1913; in dat jaat werd ook de laagste temperatuur ooit gemeten, -9°C. Sinds 2005 werden er regelmatig temperaturen van 54°C of hoger geregistreerd. De gemiddelde etmaaltemperatuur in juli is er 38.8°C.

advertentie

Klimaattypes CaliforniëPhoto: Adam Peterson CC BY-SA 4.0 no changes made

De belangrijkste westenwinden vanuit de Pacific brengen de neerslag aan land, in het noorden van de staat meer dan in het zuiden. Belangrijk voor de neerslaghoeveelheden zijn ook de diverse bergketens: vochtige lucht vanuit het westen koelt af en wordt geloosd op de westflanken van het gebergte.

Het noordwesten van Californië heeft neerslaghoeveelheden van 380-1300 mm per jaar; het Coast Redwood-woud ontvangt meer dan 2500 mm per jaar. De Central Valley heeft gevarieerde neerslaghoeveelheden: de noordelijke delen ontvangen substantieel meer neerslag dan de zuidelijke delen en de Central Valley is regelmatig bedekt met een dikke laag mist (lokale naam = tule fog), met name in de periode november tot maart.

De hoge bergketens, de Sierra Nevada, de Cascade Range en de Klamath Mountains, hebben een bergklimaat met sneeuw in de winters en gematigde zomers. Ski-oorden als Lake Tahoe, Mammoth Lakes en Mount Shasta ontvangen in het winterseizoen minimaal drie meter sneeuw, vaak nog meer.

advertentie

Mount Shasta, Californië bedekt met sneeuwPhoto: Ewen Denney CC BY-SA 3.0 no changes made

De oostflanken van de bergketens liggen in de veel drogere regenschaduw, met woestijnachtige gebieden ten oosten van de Sierra Nevada en de Transverse Ranges en Peninsular Ranges in het zuiden van Californië. De laaggelegen woestijngebieden ten oosten van de zuidelijke bergketens behoren tot de Sonora-woestijn met nauwelijks vorst in de winter. De hoger gelegen woestijngebieden als de Mojave-woestijn, Owens Valley en het Modoc Plateau hebben meer een landklimaat met koude winternachten. Gedurende de zomermaanden, van juli tot begin september, wordt deze regio getroffen door de Mexican Monsoon, die komend van de Pacific, Golf van Californië en/of de Golf van Mexico zorgt voor zware onweers- en regenbuien. Californië heeft vrijwel geen last van tropische cyclonen, hoewel de staat in 2017 getroffen werd door hevige stormen en zeer veel neerslag in korte tijd.

klimaattabel

januariapriljulioktober
Death Valley
max / min19°C / 4°C32°C / 17°C48°C / 30°C33°C / 16°C
regenval10 mm3 mm0 mm3 mm
Eureka
max / min13°C / 5°C14°C / 7°C17°C / 12°C16°C / 9°C
regenval150 mm74 mm5 mm61 mm
Lake Tahoe
max / min5°C / -9°C12°C / -3°C26°C / 4°C17°C / -3°C
regenval175 mm64 mm13 mm56 mm
Los Angeles
max / min20°C / 9°C23°C / 12°C29°C / 18°C26°C / 16°C
regenval84 mm20 mm0 mm10 mm
San Diego
max / min19°C / 10°C21°C / 13°C24°C / 19°C23°C / 16°C
regenval58 mm20 mm0 mm10 mm
San Francisco
max / min13°C / 6°C17°C / 9°C22°C / 13°C21°C / 11°C
regenval114 mm31 mm0 mm25 mm
advertentie

CALIFORNIE LINKS

Advertenties
• AmerikaPLUS
• Vliegtickets Californië | VliegenNaar
• ANWB vakantie boeken Californie
• Hotels Trivago
• Jongerenreis Californie
• Camperreizen West Amerika
• Californie Hotels
• Amerika rondreizen met kinderen
• Autoverhuur Sunny Cars Californie
• Boeken, ook tweedehands, over CALIFORNIE bij Bol.com

Nuttige links

Californië Startnederland (N+E))

Bronnen

BBC - Country Profiles

Benson, Sara / California

Lonely Planet

Benson, Sara / Discover California

Lonely Planet

Californië

Uitgeverij Cambium B.V.

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hansen, Preben / 100% Californië & West-USA

Mo'Media

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Mangin, Daniel / Californië : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Wat & Hoe

Ominalowska, Malgorzata / Californië

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum

The Rough Guide to California

Rough Guides Ltd.

Schmidt-Brümmer, Horst / Lannoo's autoboek Californië en Zuidwest-USA : on the road

Lannoo

Vlahides, John A. / Northern California

Lonely Planet

Wikipedia

Zuidwest-USA

Uitgeverij Terra Lannoo

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems