Landenweb.nl

CALIFORNIE
Godsdienst

To read about CALIFORNIA in English - click here

Hotels Californie

Steden CALIFORNIE

Los angelesSan francisco

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Godsdienst

Algemeen

In Californië vormen de protestanten tegenwoordig de grootste geloofsgemeenschap (36%), daarna de katholieken (31%), joden (3%), boeddhisten (2%) mormonen (2%), moslims (1%), hindoes (1%) en diverse andere denominaties (24%). Californië heeft de meeste boeddhisten op haar grondgebied buiten Azië.

Bij die 24% zitten van oudsher allerlei alternatieve religies en utopische samenlevingen, van moderne heidenen tot new age-healers. Californië scoorde wereldwijd in de jaren zestig van de vorige eeuw met goeroes uit India, in de jaren zeventig met de 'People's Temple' van Jim Jones en Erhard Seminars Training (EST, in de jaren negentig met de Heaven's Gate Doomsday UFO-cult in San Diego, en nog in 2011. En sinds 1954 probeert de Scientology Church voet aan de grond te krijgen in Californië.

Religieuze gebouwen

Garden Grove: Christ Cathedral (eerder Crystal Cathedral). Letterlijk 'schitterende', stervormige kerk, bestaande uit witte, stalen vakwerkliggers, bedekt door meer dan tienduizend ruiten van kristal en verzilverd geslepen glas. Als Crystal Cathedral in de periode 1977-1980 door architect Philip Johnson ontworpen hoofdkerk van de Reformed Church of America van de televisiepredikant ('The Hour of Power') Robert Harold Schuller. In 2012 gekocht door het bisdom Orange County voor de 1,2 miljoen katholieken en sinds juni 2013 verder onder de naam Christ Cathedral. Het Hazel Wright-pijporgel is het grootste pijporgel ter wereld en los van de kerk staat de in 1990 gebouwde, zeventig meter hoge glazen Crean Tower.

advertentie

Crystal Church, Graden Grove, CaliforniëPhoto: Wattewyl CC 3.0 Unportedno changes made

Los Angeles: Cathedral of Our Lady of the Angels (ook wel COLA of Los Angeles Cathedral). Postmoderne futuristische roomskatholieke kathedraal, zonder torenspits, ontworpen door de Spaanse architect José Rafael Moneo en in 2002 ingewijd. Moederkerk met 3000 zitplaatsen van het aartsdiocees Los Angeles en zetel van de aartsbisschop. Deze kathedraal verving de Cathedral of Vibiana, zwaar beschadigd door de Northridge aardbeving in 1994. Omstreden zowel wat betreft het ontwerp als door de hoge bouwkosten, 200 miljoen dollar. Van buiten hoekig, interieur is strak.

advertentie

Cathedral of Our Lady of the Angels, Los Angeles, CaliforniëPhoto: Basil D Soufi CC 3.0 Unportedno changes made

Los Angeles (voorstad Rancho Palos Verdes): Wayfarers Chapel (ook 'Glass Church'). Boven op een klif gelegen kapel, gemaakt van glas en sequoiahout en in 1949 ontworpen door architect Lloyd Wright (eigenlijk Frank Lloyd T. Wright, Jr.), zoon van de beroemde architect Frank Lloyd Wright. Het gebouw, in 1951 gebouwd, behoort tot de Swedenborgiaanse Kerk, die zich baseert op de theorieën en gedachten van de Zweedse wetenschapper, mysticus, filosoof en theoloog Emanuel Swedenborg (1688-1772).

advertentie

Wayfarers Chapel, Los Angeles, CaliforniëPhoto: Russ Allison Loar CC 4.0 International no changes made

Oakland: Oakland Temple of the Church of Jesus Christ of Latter Day Saints of Oakland California Temple. In 1964 ingewijde 15e mormonentempel, de enige in Noord-Californië. Ontworpen door de in mormoonse gebouwen gespecialiseerde architect Harold William Burton (1887-1969). Het is de enige mormonentempel met vijf torenspitsen en valt verder op door het gebruik van oriëntaalse motieven.

San Diego: Mission Basilica San Diego de Alcalá. Dit was de eerste franciscaner missiepost in Californië, opgericht op 16 juli 1769 door de Spaanse pater Junípero Serra. Op deze plaats vond de eerste christelijke begrafenis plaats in het toenmalige Alta California en werd ook de eerste publieke executie uitgevoerd in 1778, pater Luis Jayme werd de eerste katholieke martelaar van Californië. De huidige kerk is al de vijfde die op deze locatie is gebouwd.

advertentie

Mission Basilica San Diego de Alcalá in SanDiego, CaliforniëPhoto: Bernard Gagnon CC 3.0 Unportedno changes made

San Francisco: Old St. Mary's Cathedral of the Immaculate Conception. Eerste rooms-katholieke kathedraal van San Francisco, gebouwd door Chinezen, in 1854 ingewijd en gemaakt van Chinees graniet. Tot 1891 in dienst als kathedraal, maar werd in dat jaar opgevolgd door de Cathedral of Saint Mary of the Assumption. Bleef als een van de weinige gebouwen fier overeind na de aardbeving van 1906, maar brandde wel gedeeltelijk af, alleen de buitenmuren en de klokkentoren bleven staan; de renovatie werd in 1909 voltooid. Was bij de opening het grootste gebouw van San Francisco en zelfs heel Californië.

San Francisco: Kong Chow Temple. In 1849 gesticht door de Kantonese gemeenschap van San Francisco en gewijd aan de godheid Guan Yo (ook wel Guan Di), een beroemde generaal uit de Late of Oostelijke Han-dynastie, 25-220 n.Chr. Verwoest door de aardbeving van 1906, maar herbouwd door de Chinese gemeenschap. In 1977 verhuisde de tempel naar de bovenste verdieping van een postkantoor in Chinatown, ook wel bekend onder de naam Kong Chow Building.

Chinatown telt ook nog een aantal boeddhistische tempels, waaronder de Tin How Temple, de Jeng Sen Temple en de Norras Temple.

San Francisco: Tien Hau Temple. Aan zeegodin Tianhou of Mazu gewijde tempel, beschermster van onder andere zeelui. Oudste nog in gebruik zijnde taoïstische tempel in de Verenigde Staten, in 1852 gesticht door Day Ju, een van de eerste Chinese immigranten in San Francisco. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de temple ongeveer twintig jaar gesloten, maar in 1975 weer heropend. Huidige tempel werd gebouwd in 1910 op de bovenste etage van een vier verdiepingen tellend gebouw.

San Francisco: Grace Cathedral. Hoofdkerk in de Frans-gotische stijl van het episcopale bisdom Californië en op twee na grootste episcopale kathedraal van de Verenigde Staten, na de Cathedral of Saint John the Divine in New York City en de Cathedral Church of Saint Peter and Saint Paul in Washington D.C (ook wel Washington National Cathedral). Ontworpen door de Amerikaanse architect Lewis Parsons Hobart (1873-1954) en gebaseerd op de Notre Dame van Parijs; bouw begon in 1928 maar werd pas zo goed als voltooid in 1964. Op de gebrandschilderde ramen niet alleen afbeeldingen van religieuze figuren, maar ook van Amerikaanse beroemdheden als Albert Einstein en de astronaut John Glenn.

advertentie

Grace Cathedral, San Francisco, CaliforniëPhoto: Marlith CC 3.0 Unported no changes made

San Francisco (North Beach): Saints Peter and Paul Church. Ook wel 'Italian Church', 'La Cattedrale d'Italia Ovest' of 'Fishermen's Church' genoemd door het veelvuldige gebruik door de Italiaanse gemeenschap in San Francisco. Deze oorspronkelijke laat 19e-eeuwse rooms-katholieke kerk wordt beheerd door de Salesianen van (Giovanni) Don Bosco (1815-1888). De eerste kerk met deze naam werd tijdens de aardbeving van 1906 verwoest; in 1924 werd het huidige gebouw voltooid. De torens van de kerk zijn 58 meter hoog.

San Francisco: Cathedral of St. Mary of the Assumption. Qua architectuur zeer moderne kathedraal, ontworpen door de Italiaans-Amerikaanse architect Pietro Belluschi (1899-1994) en de Italiaanse ingenieur Pier Luigi Nervi (1891-1979), in samenwerking met locale architecten. De kerk, in de volksmond St. Mary's Cathedral genoemd, werd in 1971 voltooid en lijkt veel op St. Mary's Cathedral in de Japanse hoofdstad Tokio.

Andere bijzonder kerken in San Francisco zijn de Holy Virgin Cathedral (Russisch-orthodoxe kerk van de Russische kerk in ballingschap), de Glide Memorial United Methodist Church (de zondagsmis trekt veel drag-queens) en de Temple Emanu-El, gesticht door na de Eerste Wereldoorlog gevluchtte joden uit Rusland en Oost-Europa.

San Jose: Cathedral Basilica of St. Joseph. Staat op de plaats waar in ca. 1803 de eerste kerk gebouwd werd in de eerste katholiek parochie in Californië. De kerk werd geteisterd door aardbevingen in 1818, 1822 en 1868 en door een brand in 1875. In 1997 kende het Vaticaan de kerk de status van basiliek toe.

advertentie

Cathedral Basilica of St. Joseph, San Jose, CaliforniëPhoto: Daderot in het publieke domein

San Miguel: Mission San Miguel Arcángel. De zestiende van 21 door franciscaner monniken gestichtte missieposten in Californië, deze missiepost werd gesticht door de franciscaner pater Fermin Francisco de Lasuen in 1797 en genoemd naar de aartsengel Michaël. Het huidige gebouw werd voltooid in 1821; de fresco's werden ontworpen door de kunstenaar Esteban Munras en geschilderd door indianen van de Salinasstam. Vanaf 1834 werd de missiepost gebruikt als hotel, pakhuis en bar; in 1928 kreeg het weer een godsdienstige bestemming en kwam weer in bezit van Franciscaner monniken. In 2003 werden het gebouw zwaar beschadigd door de Salinasaardbeving; in 2009 ging het complex weer open voor het publiek.

Santa Barbara: Mission Santa Barbara (10e). De enige missiepost in Californië die sinds de oprichting in 1786 een godsdienstige bestemming heeft gehad. Gebouwd in de Spanish-missionstijl, met romaanse, Moorse en Spaanse elementen. De smalle kerk is in neoklassieke stijl gebouwd met op de muren en deuren imitatie-marmeren deuren en zuilen. De gevel van de kerk werd ontworpen door 'padre' Antonio Ripoli. Op de bijbehorende begraafplaats liggen meer dan 4000 monniken en indianen.

Alle 21 Spaanse missieposten in Californië:

NummerNaamOpgericht
1eSan Diego de Alcalá16 juli 1769
2eSan Carlos Borromeo de Carmelo3 juni 1770
3eSan Antonio de Padua14 juli 1771
4eSan Gabriel Arcángel8 september 1771
5eSan Luis Obispo de Tolosa1 september 1772
6eSan Francisco de Asís9 oktober 1776
7eSan Juan Capistrano1 november 1776
8eSanta Clara de Asís12 januari 1777
9eSan Buenaventura31 maart 1782
10eSanta Bárbara4 december 1786
11eLa Purísima Concepción8 december 1787
12eSanta Cruz28 augustus 1791
13eNuestra Señora de la Soledad9 oktober 1791
14eSan José11 juni 1797
15eSan Juan Bautista24 juni 1797
16eSan Miguel Arcángel25 juli 1797
17eSan Fernando Rey de España8 september 1797
18eSan Luis Rey de Francía13 juni 1798
19eSanta Inés Virgen y Martír17 september 1804
20eSan Rafael Arcángel14 december 1817
21eSan Francisco Solano4 juli 1823

Talmage, 3 km ten oosten van Ukiah, de hoofdplaats van Mendocino County: City of Ten Thousand Buddhas. Sinds 1976 een Chinees-Boeddhistische gemeenschap opgericht door de Hsuan Hua (1918-1995), een belangrijke figuur in het westerse boeddhisme. In de tempel staan daadwerkelijk 10.000 boeddhabeelden op de muren afgebeeld. Deze tempel strijdt samen met de Hsi Lai-tempel van Hacienda Heights in Zuid-Californië om de de titel 'grootste boeddhistische tempel op het westelijk halfrond'.

advertentie

Ingang City of Thousand Buddha's in Talmage, CaliforniëPhoto: Kungming2 in het publieke domein

CALIFORNIE LINKS

Advertenties
• AmerikaPLUS
• Vliegtickets Californië | VliegenNaar
• ANWB vakantie boeken Californie
• Hotels Trivago
• Jongerenreis Californie
• Camperreizen West Amerika
• Californie Hotels
• Amerika rondreizen met kinderen
• Autoverhuur Sunny Cars Californie
• Boeken, ook tweedehands, over CALIFORNIE bij Bol.com

Nuttige links

Californië Startnederland (N+E))

Bronnen

BBC - Country Profiles

Benson, Sara / California

Lonely Planet

Benson, Sara / Discover California

Lonely Planet

Californië

Uitgeverij Cambium B.V.

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hansen, Preben / 100% Californië & West-USA

Mo'Media

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Mangin, Daniel / Californië : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Wat & Hoe

Ominalowska, Malgorzata / Californië

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum

The Rough Guide to California

Rough Guides Ltd.

Schmidt-Brümmer, Horst / Lannoo's autoboek Californië en Zuidwest-USA : on the road

Lannoo

Vlahides, John A. / Northern California

Lonely Planet

Wikipedia

Zuidwest-USA

Uitgeverij Terra Lannoo

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems